ΤΟ θέμα της διευθέτησης του φακέλου του χαλλουμιού εξελίσσεται σε σίριαλ. Όπως έχει γίνει γνωστό, καταβάλλεται προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Η αίτηση, βασικά, έχει μπλοκάρει λόγω της διασύνδεσής της με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για σκοπούς ελέγχου της εμπορίας των προϊόντων που θα παράγονται στα κατεχόμενα. Είναι σαφές πως από τεχνικής άποψης το θέμα θεωρείται κλειστό, ωστόσο ανοικτή παραμένει η πολιτική διάσταση. 
ΚΑΙ αναφερόμαστε σε πολιτική διάσταση καθώς κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να το συνδέσουν με το Κυπριακό… Σημειώνεται συναφώς ότι στις 16 Ιουλίου 2015, μέσα σε κλίμα ευφορίας για διαδικασίες που θα οδηγούσαν στην επίλυση του Κυπριακού, εκδόθηκε «κοινή συναντίληψη» από το Γραφείο του Προέδρου της Κομισιόν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στην κοινή συναντίληψη γινόταν αναφορά για την προσωρινή λύση για το χαλλούμι που «θα υλοποιηθεί εκκρεμούσης της επανένωσης της Κύπρου». Ωστόσο, το θέμα συνδέθηκε άμεσα με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και την εμπορία του προϊόντος που παρασκευάζεται στα κατεχόμενα. Έχει αναφερθεί αρμοδίως, εκ των υστέρων βέβαια, ότι η διασύνδεση της αίτησης κατοχύρωσης του χαλλουμιού με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και το Κυπριακό δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ. Συνεπώς η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι η αποσύνδεσή τους. 
ΣΗΜΕΡΑ το πρόβλημα που προέκυψε έχει να κάνει με τα κατεχόμενα και την επιμονή της τουρκικής πλευράς να λειτουργεί υπεράνω κανονισμών και νομοθεσιών της Ένωσης! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φ», υπάρχει πρόβλημα στα κατεχόμενα, καθώς η πλειονότητα των κτηνοτροφικών μονάδων δεν πληρούν τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα και, επομένως, δεν θα μπορούν να εξάγονται προϊόντα που παρασκευάζονται από τις μονάδες αυτές. Για να γίνει τούτο θα πρέπει να μην εφαρμόζουν τους κανονισμούς τους τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ε.Ε. Να γίνεται, κοντολογίς, εμπορία προϊόντων χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους. Και η επιμονή αυτή της τουρκικής πλευράς μπλοκάρει την όλη διαδικασία σε σχέση πάντα με τo σίριαλ του φακέλου για το χαλλούμι. Το θέμα απασχολεί την Ε.Ε., απασχολεί την Κυπριακή Δημοκρατία έντονα, καθώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αφού μεταξύ άλλων επηρεάζει μια μερίδα του πληθυσμού, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολείται επαγγελματικά με το θέμα. 
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι η Κομισιόν δημοσίευσε την αίτηση καταχώρησης της ονομασίας χαλλούμι στις 28 Ιουλίου 2015 και από τότε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Η αίτηση κατατέθηκε στις 9 Ιουλίου 2014. Η αντιμετώπιση του θέματος είναι χρονοβόρα καθώς σαφώς και έγιναν λανθασμένοι πολιτικοί χειρισμοί και πρωτίστως επειδή η Κυβέρνηση έχει συναινέσει στην τουρκική απαίτηση να καταστεί το ζήτημα τούτο μέρος της ατζέντας των συζητήσεων για το Κυπριακό. Πώς μπορεί άραγε να συζητείται το θέμα του χαλλουμιού μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί στην παρουσία του κ. Γιούνκερ; Είναι διπλωματικό, πολιτικό ζήτημα; Θέλουν να αφαιρέσουν ένα ακόμη κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους για να λύσουν το Κυπριακό;