«Άσο απ’ το μανίκι» τράβηξε χθες ο εκπρόσωπος της Μονής Σταυροβουνίου, αποκαλύπτοντας πως υπάρχει μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος, η οποία συστήνει πως δεν πρέπει να λειτουργήσει η μονάδα ασφάλτου στο Σταυροβούνι επειδή σε απόσταση 100 μέτρων από εκεί, θα λειτουργεί το Μετόχι της «Τριανταφυλλιάς».
Εν μέσω προσπάθειας βουλευτών να τερματιστεί η συζήτηση, ο πατήρ Σάββας ανέφερε, επίσης, πως στην ίδια εκτίμηση καταλήγει και μελέτη εμπειρογνώμονα στον οποίο ανέθεσε η Μονή να εξετάσει τις επιπτώσεις στους μοναχούς που θα διαμένουν στο Μετόχιο. Έκρυψαν τη μελέτη, όμως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, είπε, για να προσθέσει: Άγγελος Κυρίου μας την έφερε και σας την καταθέτουμε. Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος είπε ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα στο ότι δεν έκανε αναφορά σε επιστολή του Τμήματος για το Μετόχιο Τριανταφυλλιάς. Δεν αναφέρθηκα επειδή εκκρεμεί υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου, είπε.
Σχολιάζοντας αναφορές πως το Μετόχι δεν λειτουργεί εδώ και καιρό, ο μοναχός Σάββας υπέδειξε πως ο γέροντας που διέμενε σε αυτό απεβίωσε από καρκίνο και επειδή οι υπόλοιποι μοναχοί φοβήθηκαν ότι θα επηρεαστούν από τη λειτουργία παρακείμενου λατομείου, σταμάτησαν να το επανδρώνουν προσωρινά.
 
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας, πως όταν ετέθη ενώπιον του Υπουργικού το θέμα «ο Πρόεδρος επέβαλε να ληφθεί απόφαση όπως μισθωθεί κρατική γη στην εταιρεία και οι μελέτες απεκρύβησαν από τον κύριο Πρόεδρο και οι υπουργοί δεν είχαν γνώση της όλης εικόνας».
Ο πατήρ Σάββας τόνισε και τα εξής: «Η μάχη είναι ασύμμετρος. Η Μονή που υπάρχει και λειτουργεί εδώ και δεκαέξι αιώνες αγωνίζεται να διασωθεί. Οι βιομήχανοι και οι πέριξ αυτών, αγωνίζονται αντί να τρώνε με ασημένια κουτάλια, να τρώνε με χρυσά».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης αγωνίστηκε σθεναρά με σκοπό να τερματιστεί η συζήτηση, ενώ ανάλογη στάση τήρησε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου προτάσσοντας το δεδομένο πως υπάρχει εκκρεμοδικία ενώπιον του Δικαστηρίου, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η βουλευτής του ιδίου κόμματος Αννίτα Δημητρίου.
 
Ο δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος, αφού ανέφερε ότι οι κάτοικοι της περιοχής του αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με άλλη μονάδα πρόσθεσε: Ακούστε πού πάει ο τόπος. Το Υπουργικό διορίζει υπουργική επιτροπή για εξεύρεση άλλου χώρου για τη μεταφορά μονάδας που δραστηριοποιείται στο Δάλι και ένιωσαν την ανάγκη να λύσουν το πρόβλημα με αποζημιώσεις. Την ίδια ώρα, το Υπουργικό αλλάζει τη μίσθωση γης στο Σταυροβούνι για να καταστεί δυνατή η μεταφορά μονάδας ασφάλτου εκεί, όπου θα επηρεάζει ανθρώπους. Έχει μέλλον αυτός ο τόπος; Φαίνεται, πρόσθεσε, «ότι τις πολιτικές αποφάσεις υπάρχει κάτι άλλο πιο δυνατό που τις επηρεάζει. Κάνουμε έκκληση σε όλους να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ή θα δούμε το καλό του τόπου μας ή θα φεύγουμε από εδώ μέσα». 
Εκ μέρους των επηρεαζόμενων κατοίκων η κ. Άντρη Λοϊζίδου ανέφερε, πως όταν συνάντησαν τον υπουργό Άμυνας και τον ενημέρωσαν για τους πιθανούς κινδύνους, με βάση και νέα δεδομένα, ανησύχησε και ζητούσε να πληροφορηθεί κατά πόσον εκτός από το Μετόχιο της Τριανταφυλλιάς θα επηρεαστούν και τα στρατόπεδα. Εξάλλου, σχολιάζοντας αναφορές υπηρεσιακών ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην περιοχή, υπέδειξε πως και για άλλες μονάδες δίνονταν διαβεβαιώσεις αλλά στην περίπτωση του Ιδαλίου η μονάδα μετακινείται. Γιατί να κοιμόμαστε ήσυχοι όταν οι διαβεβαιώσεις αποδείχτηκαν κενό γράμμα, είπε. 
 
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπης Περιβάλλοντος όσο και βουλευτές, αλλά και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, καθώς και προσκεκλημένοι, τάχθηκαν υπέρ της εκπόνησης μελέτης, ώστε να ληφθεί απόφαση σε επίπεδο χώρας, που θα χωροθετούνται οχληρές βιομηχανίες, ώστε να μην επηρεάζονται άνθρωποι.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα καλέσει τα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής που χειρίστηκαν το θέμα του Σταυροβουνίου, ώστε να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους.
 
Ο διευθυντής της εταιρείας υποστήριξε πως η ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ήταν η μόνη που έλαβε όλα τα μέτρα και ακολούθησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες που απαιτούνταν. Υποστήριξε, επίσης, πως υπήρχε σκοπιμότητα στην επάνδρωση του Μετοχίου Τριανταφυλλιάς.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Παρεκκλησιά
 
 SOS εξέπεμψε το κοινοτικό συμβούλιο καθώς και κάτοικοι της Παρεκκλησιάς σχετικά με τη λειτουργία μονάδας σκυροδέματος. Ο κοινοτάρχης Παρεκκλησιάς κ. Σωκράτης Παύλου ανέφερε χαρακτηριστικά: Η Παρεκκλησιά είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Πέραν των άλλων βιομηχανιών τώρα πρόσθεσαν και το ασφαλτικό. Δεν μας ρώτησε κανείς ως κοινότητα που υφιστάμεθα τις επιπτώσεις. 
Εξάλλου, ο σύμβουλος κ. Θέμης Θεμιστοκλέους ανέφερε: Εν μια νυκτί εμφανίστηκε ασφαλτικό στην Παρεκκλησιά. Δουλεύουν 24ωρο. Έρχονται τα φορτηγά γεμάτα, μεταφέροντας υλικό που αφαιρούν από τους δρόμους και φεύγουν γεμάτα με υλικό. Πέστε μας αν υπάρχει  ποιότητα ζωής σε αυτή την κοινότητα.
Εκ μέρους των κατοίκων ο κ. Κυριάκος Κουρρής, αφού εξέφρασε τη θέση ότι το κοινοτικό συμβούλιο γνώριζε για την πρόθεση λειτουργίας ασφαλτικής μονάδας στην κοινότητα, ανέφερε ότι αυτή περιβαλλοντικά είναι πολύ επιβαρυμένη και προστέθηκαν και βιομηχανίες σκυροδέματος και ασφαλτικό. Η οχληρία είναι πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα, είπε.