To Top
13:09 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο ανησυχούν τον κλάδο της αντασφάλισης
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο ανησυχούν τον κλάδο της αντασφάλισης
  27 Νοεμβρίου 2017, 10:36 πμ  

Νέα έκθεση της PwC διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο αποτελούν σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα ανησυχίας στον κλάδο της αντασφάλισης.

Η έκθεση «Uncharted Waters: tackling reinsurers’ riskiest exposures», βασίζεται σε σχετικό απόσπασμα της έρευνας «Insurance Banana Skins Survey 2017», που διεξήγε η PwC σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (CSFI) και επισημαίνει τις κυριότερες ανησυχίες του κλάδου αναφορικά με τους κινδύνους. Πέραν των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, σημαντική ανησυχία προκαλεί και η ικανότητα του κλάδου να διαχειριστεί με επιτυχία την αλλαγή και τις πιέσεις σε ό,τι αφορά την απόδοση των επενδύσεων, ενώ φόβοι εκφράζονται επίσης για τις πολιτικές παρεμβάσεις καθώς και για τη διαταραχή στις εργασίες που επιφέρει η τεχνολογία.
 
Η έκθεση παρουσιάζει τη διαφοροποίηση των κινδύνων και εξετάζει ευκαιρίες για αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Brexit και τη διεθνή φορολογική ατζέντα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης κυριαρχούσαν τα ζητήματα της ρύθμισης και το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς. Παρόλο που αυτά εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους αντασφαλιστές, οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί για το 2017 πηγάζουν από το σοκ και την αβεβαιότητα που προκαλεί οτιδήποτε το «νέο».
 
Κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο

Η ανάδειξη των κινδύνων στον κυβερνοχώρο στην κορυφή της ατζέντας αντικατοπτρίζει τον έντονο προβληματισμό των αντασφαλιστών σε σχέση με την ανάληψη ενός κινδύνου που διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και την αυξανόμενη απειλή για τους ίδιους.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο δεν αφορούν μόνο θέματα τεχνολογίας. Τουναντίον, αναδεικνύονται σήμερα σε σημαντική ανησυχία για τη φήμη των οργανισμών και ένα συστημικό πρόβλημα για τους ασφαλιστές, τους αντασφαλιστές και τους πελάτες τους. Η έκθεση διαπιστώνει ωστόσο πως παρά το ότι πολλές επιχειρήσεις ανά το παγκόσμιο αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, παρουσιάζονται απρόθυμες να επενδύσουν στην κάλυψη για τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, λόγω των σχετικών περιορισμών.
 
Η PwC θεωρεί ότι οι αντασφαλιστές μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους χρησιμοποιώντας την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν τους κινδύνους και την εμπειρία τους στη διαχείριση πολλαπλών συσσωρεύσεων κινδύνου. Μέσα από τη βαθύτερη κατανόηση των ευάλωτων σημείων του πελάτη και την καθιέρωση ισχυρότερων δικλείδων ασφαλείας, τόσο οι αντασφαλιστές όσο και οι πελάτες τους θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της έκθεσής τους στις απειλές στον κυβερνοχώρο.
 
Διαχείριση αλλαγής

Η δεύτερη κυριότερη ανησυχία αφορά την ικανότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει μια δύσκολη ατζέντα αλλαγών, που περιλαμβάνει τις νέες τεχνολογίες, τη διαφοροποίηση των προσδοκιών του πελάτη, αλλά και τις πιέσεις σε ό,τι αφορά το κόστος, την απόδοση και την εξυπηρέτηση. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της PwC για τους CEOs, ο ασφαλιστικός κλάδος θεωρείται σήμερα ο κλάδος που βιώνει τη μεγαλύτερη διαταραχή στην παγκόσμια οικονομία, μια πρωτιά που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε προνόμιο του κλάδου ψυχαγωγίας και μέσων ενημέρωσης.
 
Πολιτικές παρεμβάσεις

Οι πολιτικές παρεμβάσεις κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στην κατάταξη, έχοντας τη δική τους ιδιαίτερη σημασία στον παγκόσμιο κλάδο αντασφάλισης, ο οποίος λειτουργεί σ’ έναν κόσμο όπου διαμορφώνονται τάσεις μερικής υπαναχώρησης από την παγκοσμιοποίηση. Η αβεβαιότητα γύρω από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit σε συνδυασμό με ενδεχόμενες, αλλά όλο και πιο απομακρυσμένες, φορολογικές αλλαγές στις ΗΠΑ, αποτελούν δύο μόνο πολιτικές εξελίξεις με πιθανό αντίκτυπο στους αντασφαλιστές παγκοσμίως. Κι ενώ οι επιχειρήσεις αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η PwC θεωρεί ότι οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές θα πρέπει χωρίς άλλο να υποστηρίξουν τις θέσεις τους ενώπιον των ρυθμιστών και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε ενδεχόμενο.
 
H Ανδρούλλα Σ Πήττα, Συνέταιρος, Υπεύθυνη για τον ασφαλιστικό τομέα στην PwC Κύπρου ανέφερε σχετικά: «Η παγκόσμια έρευνα της PwC αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες του τομέα και στην Κύπρο με έμφαση στους αυξανόμενους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, στην επίδραση της τεχνολογίας αλλά και στο μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι εταιρίες του τομέα. Πέραν του διαδικτύου και της τεχνολογίας όμως, η δυνατότητα προσαρμογής στις αλλαγές αλλά και η απόδοση των επενδύσεων αποτελούν θέματα στα οποία επικεντρωνόμαστε στις συζητήσεις με τους πελάτες μας».

Πηγή: philenews

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.