Ραδιοφωνικός δημοσιογράφος έπεσε νεκρός χθες Τρίτη από σφαίρες στη βόρεια Παραγουάη, στην Πέδρο Χουάν Καβαγιέρο, πόλη πάνω στα σύνορα με τη Βραζιλία, ο δήμαρχος της οποίας έδινε αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών και της διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο, και δολοφονήθηκε επίσης τον Μάιο.

Βρέθηκαν δέκα κάλυκες

Ο Ουμπέρτο Αντρές Κορονέλ Γοδόι, 33 ετών (φωτογραφία, επάνω, από Divulgação/correiodoestado.com.br), δολοφονήθηκε, καθώς ετοιμαζόταν να βγει από το αυτοκίνητό του, από άνδρα που επέβαινε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η επίθεση σημειώθηκε πολύ κοντά στον ραδιοφωνικό σταθμό Amambay, στον οποίο ο άτυχος δημοσιογράφος επρόκειτο να υποβάλει παραίτηση.

Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν δέκα κάλυκες από σφαίρες για πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών.

Ο Ουμπέρτο Κορονέλ είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του τον Ιούνιο, γεγονός που κατήγγειλε στην αστυνομία, δήλωσε στον Τύπο ο επικεφαλής της διεύθυνσης πρόληψης εγκλημάτων της επαρχίας Αμαμπάι, ο Νέρι Πορτίγιο. 

«Κατήγγειλε πως του είχαν πει να σιωπήσει και να σταματήσει να ερευνά ορισμένα πράγματα», σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας.

Αρνήθηκε προστασία

Ο κ. Πορτίγιο διαβεβαίωσε ακόμη πως τού είχε προταθεί τότε να τού διατεθεί αστυνομική προστασία, αλλά ο δημοσιογράφος αρνήθηκε.

Ο δήμαρχος της Πέδρο Χουάν Καβαγιέρο, ο Χοσέ Κάρλος Ασεβέδο, 51 ετών, δολοφονήθηκε τη 17η Μαΐου, όταν άγνωστοι τον γάζωσαν καθώς έβγαινε από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο αιρετός είχε πάρει σθεναρά θέση εναντίον της ατιμωρησίας των συμμοριών στην πόλη αυτή πάνω στα σύνορα με τη Βραζιλία, απέναντι στη βραζιλιάνικη πόλη Πόντα Πόρα.

Ο δρόμος που συνδέει τις δύο πόλεις είναι διαβόητος επειδή γίνεται εκεί λαθρεμπόριο ειδών κάθε λογής, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών.

Η ανιψιά του δημάρχου Ασεβέδο είχε δολοφονηθεί το 2021.

Στην επαρχία Αμαμπάι, της οποίας η «Πεδροχουάν», όπως τη λένε οι ντόπιοι, είναι η πρωτεύουσα, ο δείκτης ανθρωποκτονιών έφθασε το 2020 πάνω από τις 70 ανά 100.000 κατοίκους — ήταν, με άλλα λόγια, δεκαπλάσιος από τον εθνικό μέσο όρο.

Πηγή: ΑΠΕ