Με δέκα μέρες καθυστέρηση ρωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την Πέμπτη, 19 Μαΐου, για όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 8 Μαΐου και την ούτω καλούμενη εμπλοκή του στις κυπριακές εκλογές. Και επειδή μεσολάβησαν οι αντιδράσεις (όλα πια καθορίζονται από τις σφυγμομετρήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;) δεν τον στήριξε. Τα είπε κάπως μασημένα για να μην τον εκθέσει αλλά και για να ικανοποιήσει όσους αντέδρασαν. «Δεν νομίζω ότι ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς είχε πρόθεση να εμπλακεί. Καλύτερα, όμως, να αποφεύγονται τέτοιου είδους αναφορές που μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένες εικόνες…».

Καθυστερημένα αντέδρασε, όμως, και το ΑΚΕΛ, που περιμέναμε πως αμέσως θα σήκωνε θεούς και δαίμονες. Έκανε την «εμπλοκή» Κυριακή και το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη, 12 Μαΐου, θέτοντας «θεσμικά και πολιτικά ζητήματα» γιατί ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στήριξε την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ούτε κουβέντα, όμως, για την ουσία όσων είπε περί ρωσικών παιχνιδιών στις κυπριακές εκλογές, έμειναν στη στήριξη προς τον Αβέρωφ.

Η αλήθεια είναι πως αυτά που είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν ήταν απλώς υποστηρικτικά για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν και προσβλητικά για όλους τους Κύπριους. Διότι είχε δυο πλευρές η τοποθέτησή του. Η μια είναι το κατά πόσο είναι θεμιτό ή ηθικό να πάρει θέση στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου και η άλλη είναι το ότι μιλώντας για τη Ρωσία και απευθυνόμενος στον Αβέρωφ, είπε ότι «αυτούς δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν παιχνίδια στην Κύπρο, στην προεδρική εκλογή της Κύπρου».

Ερμηνεύτηκαν, μάλιστα, τα λόγια του ως αιχμή κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ότι στηρίζεται από τη Ρωσία η οποία αναμιγνύεται στις προεδρικές εκλογές. Αν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει τέτοια στοιχεία οφείλει να τα δώσει στη δημοσιότητα, να μιλήσει ανοικτά με τα στοιχεία του και να αποκαλύψει τη μεγάλη συνωμοσία. Τι είδους παιχνίδια παίζουν οι Ρώσοι στις εκλογές της Κύπρου, την ώρα που το μυαλό τους είναι στην Ουκρανία; Δίνουν λεφτά στην προεκλογική; Μοιράζουν στους ψηφοφόρους σημαδεμένα ψηφοδέλτια;

Μας θύμισε εποχές Σπύρου Κυπριανού, όταν οπτασιάζονταν συνωμοσίες ξένων. «Θα τα αποκαλύψω όλα κι ας θυσιαστώ. Είμαι αποφασισμένος να αποκαλύψω την ξένη και ντόπια συνωμοσία σε όλο της το βάθος έναντι οποιασδήποτε προσωπικής θυσίας». Λόγια του αείμνηστου Κυπριανού από το 1981, που έμειναν στην ιστορία. Της ίδιας εμβέλειας γελοιότητες θα βαπτιστούν και όσα είπε κοτζάμ αντιπρόεδρος της ΕΕ. Όμως, όφειλαν οι πολιτικοί μας, και ο Πρόεδρος, να απαιτήσουν να αποκαλύψει τις συνωμοσίες αν υπάρχουν. Δεν γίνεται να λέει ο καθένας ό,τι του καπνίσει, να ρίχνει τη λάσπη κι όπου κολλήσει.

Η άλλη πλευρά αυτής της ιστορίας είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση Σχοινά επειδή θεωρήθηκε ανάμιξη στα εσωτερικά της Κύπρου. Υποστήριξε ανοικτά τον Αβέρωφ Νεοφύτου. «Φίλε Αβέρωφ, εμείς θα είμαστε δίπλα σου», του είπε κατά την ομιλία του στο συνέδριο. Οι αντιδράσεις περί ανάμιξής του στα εσωτερικά μας είναι υποκριτικές. Οι στενοί δεσμοί του ΔΗΣΥ με τη Νέα Δημοκρατία είναι γνωστοί, οι στενές σχέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σχοινά και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, επίσης. Δεν αμφιβάλλει κανένας ότι τον στηρίζουν. Αυτό που ενοχλεί είναι ότι το λένε και δημοσίως; Καλά κάνουν. Να πέσει επιτέλους ο μύθος της απόστασης και της αποξένωσης.

Τα ίδια επικριτικά σχόλα διατυπώθηκαν και προ διμήνου όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε στην παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αναγκάστηκε να κάνει διευκρίνιση ο κ. Δένδιας, απαντώντας στα σχόλια, για να πει ότι η παρέμβασή του δεν συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου.

Αυτό που θα έπρεπε να μας ενοχλεί στην Κύπρο είναι όταν συνήθως επιδεικνύεται αδιαφορία στην Αθήνα και όχι το αντίθετο. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας οφείλει να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο. Ναι, και για τις εκλογές. Κι εμείς εδώ, επιτέλους, να μην αντιδρούμε κατά πώς μας συμφέρει. Να χειροκροτούμε όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός μεταφέρει το Κυπριακό μέσα στο αμερικανικό Κογκρέσο, «ως εκπρόσωπος του ελληνισμού συνολικά», όπως είχε πει στον Αβέρωφ κατά το συνέδριο της ΝΔ, αλλά να ενοχλούμαστε όταν πολιτικοί εκφράζονται για τις εκλογές.

[email protected]