Στην κοινότητα του Κάθηκα αναβίωσε σήμερα για μια ακόμη χρονιά, ένα διαφορετικό έθιμο. Το έθιμο κατά το οποίο για σχεδόν 40 χρόνια οι κάτοικοι της κοινότητας αναπαριστούν την πορεία του Ιησού Χριστού, από το Πραιτόριο στο Γολγοθά, υλοποιήθηκε και φέτος.

Η κοινότητα, σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή, οργάνωσαν την αναπαράσταση της πορείας προς την Σταύρωση, που αποτελεί πλέον ένα από τα δημοφιλέστερα έθιμα στην επαρχία, προσελκύοντας σε εποχές κανονικότητας μεγάλο αριθμό επισκεπτών από άλλες περιοχές και τουρίστες.

Στον ρόλο του Ιησού Χριστού ήταν και φέτος ο Κοινοτάρχης του Κάθηκα, Μενέλαος Τούρβας, περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και ομοχώριους του, τηρώντας για μια ακόμη χρονιά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έστω και σε συνθήκες καλύτερες από την προηγούμενη διετία.

«Πρόκειται για μια παράδοση την οποία παραλάβαμε και συνεχίζουμε και θα παραδώσουμε στις νεότερες γενιές», δήλωσε ο κ. Τούρβας. «Το έθιμο τηρείται ευλαβικά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια και έγινε με πρωτοβουλία του τότε ιερέα της κοινότητας Παπάσαββα Παπασάββα ο οποίος το είχε δει να γίνεται στα Ιεροσόλυμα».

Η αναπαράσταση του Θείου Δράματος στον Κάθηκα, πραγματοποιήθηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, σε μια έκταση μήκους μισού χιλιομέτρου, αρχίζοντας από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου και καταλήγοντας μέχρι την Παναγία την Ευαγγελίστρια, στο κέντρο του χωριού.

Ελπίδα όλων, τονίσθηκε, να μπορέσουν το επόμενο Πάσχα να επαναλάβουν την παράδοση με την μαζικότητα και τη μεγαλοπρέπεια που ίσχυε πάντοτε πριν την πανδημία.