Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής αναμένει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης από τη μια, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και των δικηγόρων από την άλλη, για τα θέματα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης αλλά και των ειδικών δικαστηρίων. 

Χθες η Επιτροπή ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στη σύσταση και τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, καθώς και στην ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, αναμένονται οι εισηγήσεις και παρατηρήσεις από την υπουργό Δικαιοσύνης, με στόχο αυτό να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 9 Δεκεμβρίου. Για το νομοσχέδιο περί ίδρυσης Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, η υπουργός αναφέρθηκε στη συναινετική λύση που βρήκαν με το Ανώτατο και έτσι θα υπάρξει τροποποίηση ώστε να διαχωριστούν τα δύο δικαστήρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι αναμένουν από την υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, τονίζοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει στη Βουλή ότι αυτός ο νόμος πρέπει να είναι αρκούντως ισχυρός και να έχει δόντια. Να έχει η Επιτροπή, δηλαδή, τη δυνατότητα και τη διασύνδεση με ανακριτική κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε. Όπως είπε, χθες η υπουργός κατέθεσε τη θέση ότι η Αρχή θα συνδεθεί με μια ομάδα, που θα υπάγεται στη Γενική Εισαγγελία, ξεχωριστό τμήμα ανακριτών και όλων των ειδικών, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι στο να ερευνούν, στο να ανακρίνουν και στο να οδηγούν στη Δικαιοσύνη όλους εκείνους τους παραβάτες. Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ο κ. Τορναρίτης διεμήνυσε πως απομένει να συναποφασίσει η Κυβέρνηση με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η νυν υπουργός Δικαιοσύνης προσπαθεί να επιλύσει ανοικτά ζητήματα, τα οποία προκάτοχοι της θεωρούσαν κόκκινες γραμμές, προσθέτοντας ότι με τη συνδρομή της Επιτροπής θα οδηγηθούν εν τέλει στην Ολομέλεια νομοσχέδια, τα οποία να είναι συνταγματικά ορθά και βεβαίως να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Σημείωσε πως το ΑΚΕΛ θα αναμένει να δει το τελικό αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων, ενώ απηύθυνε παράλληλα και «μια πολύ φιλική θεσμική προειδοποίηση», όπως είπε. Κατά τον ίδιο, οι όποιες συνεννοήσεις και συμφωνίες προκύψουν μεταξύ των άλλων δύο εξουσιών ουδόλως δεσμεύουν το Κοινοβούλιο. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, είπε πως «περιμένουμε τα νομοσχέδια στην τελική τους μορφή και θα αποφασίσουμε το συντομότερο δυνατό».