Λιγότεροι υποψήφιοι θα καλούνται από το 2022 για προφορική εξέταση από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και τα υπόλοιπα διορίζοντα όργανα για θέσεις εισδοχής στην κρατική μηχανή, μετά τη νέα νομοθεσία που ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο η Βουλή.

Όπως επισημαίνει το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) σε εγκύκλιο του,  την οποία υπογράφει η διευθύντρια Έλενα Οικονομίδου-Αζίνα, οι διατάξεις του τροποποιητικού νόμου τυγχάνουν εφαρμογής για θέσεις που θα προκηρυχθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετέπειτα, ενώ δεν επηρεάζουν τις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι ο αριθμός των υποψηφίων που καλείται από την ΕΔΥ σε προφορική εξέταση είναι ο τριπλάσιος των κενών θέσεων, ανεξάρτητα από των αριθμό των κενών θέσεων που είχαν δημοσιευτεί ή κενωθεί ή δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του έτους μέσα στο οποίο έγινε η δημοσίευση. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η νέα ρύθμιση αφορά θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, στους δήμους, στα συμβούλια αποχετεύσεως και υδατοπρομήθειας, στην αστυνομία και τους ημικρατικούς οργανιμσούς. Βάσει της νέας νομοθεσίας, εάν ο αριθμός των κενών θέσεων που έχουν δημοσιευθεί ή κενωθεί ή δημιουργηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους μέσα στο οποίο έγινε η δημοσίευση είναι μέχρι τρεις, τότε ο αριθμός των υποψηφίων που θα καλείται σε προφορική εξέταση περιορίζεται στο τριπλάσιο των κενών θέσεων. Εξάλλου, από 4-20 θέσεις, ο αριθμός των υποψηφίων που θα καλείται σε προφορική εξέταση περιορίζεται στο διπλάσιο των κενών θέσεων, αλλά οι υποψήφιοι που θα κληθούν δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι των δέκα.

Επίσης, από 21 μέχρι 50 θέσεις, ο αριθμός των υποψηφίων σε προφορική εξέταση περιορίζεται στο γινόμενο που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των κενών θέσεων επί 1.5, αλλά οι υποψήφιοι που θα κληθούν δεν θα πρέπει να είναι 40. Μάλιστα αν στο γινόμενο περιλαμβάνεται δεκαδικός και ίσος ή μεγαλύτερος της μισής μονάδας, τότε θα κληθεί ο επόμενος σε αριθμό μονάδων υποψήφιος. Επιπρόσθετα, για πέραν των 51 θέσεων, ο αριθμός των υποψηφίων που θα καλείται σε προφορική εξέταση περιορίζεται στο γινόμενο που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των κενών θέσεων επί 1.25,  αλλά οι υποψήφιοι που θα κληθούν δεν θα πρέπει να λιγότεροι από 75 . Στο μεταξύ, αν στο γινόμενο περιλαμβάνεται δεκαδικός και είναι ίσος ή μεγαλύτερος της μισής μονάδας, τότε θα καλείται και ο επόμενος σε αριθμό μονάδων υποψήφιος.