Τώρα που οι γιατροί είναι hot λόγω κορωνοϊού θυμόμαστε τα καλύτερα ιατρικά δράματα που ξεδιπλώθηκαν στα χειρουργεία, δωμάτια και διαδρόμους τηλεοπτικών νοσοκομείων (συν τις αποτυχημένες ελληνικές και κυπριακές απόπειρες)
 
 
GENERAL HOSPITAL
(ABC, 1963 – )

Ο παππούς όλων των ιατρικών σειρών, το GH είναι η μακροβιότερη σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης που βρίσκεται στον αέρα από το 1963 μέχρι σήμερα (δεύτερη στην ιστορία μετά το «Guiding Light» που κράτησε 57 χρόνια συν 19 ως ραδιοφωνική σειρά) και περιγράφει την καθημερινότητα του προσωπικού ενός νοσοκομείου στην φανταστική κωμόπολη Port Charles της Νέας Υόρκης, τις ταραχώδεις προσωπικές τους ζωές και -φυσικά- τις έντονες και διαρκώς μπουρδουκλωμένες διαπροσωπικές τους σχέσεις.
 

 
CASUALTY
(BBC, 1986 – ) & COLBY CITY (BBC, 1999 – )

Μπορεί το «General Hospital» να είναι το γηραιότερο καθημερινό σαπούνι, όμως τον τίτλο της μακροβιότερης εβδομαδιαίας prime time ιατρικής σειράς του πλανήτη διατηρεί μία βρετανική παραγωγή! Το «Casualty» εστιάζει στις ζωές του προσωπικού και των ασθενών του τμήματος Επειγόντων του νοσοκομείου της φανταστικής πόλης Colby City (casualty ονομάζονται τα επείγοντα στη Γηραιά Αλβιώνα κάτι όχι και τόσο ενθαρρυντικό αν σκεφτεί κανείς ότι σημαίνει επίσης απώλεια) και ξεκίνησε ως σπάσιμο στη διακυβέρνηση Θάτσερ υιοθετώντας έναν φεμινιστικό, αντιρατσιστικό, προοδευτικό και υπέρ της Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΝHS) χαρακτήρα. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και σήμερα αποτελεί μια μάλλον τυπική σαββατιάτικη συνήθεια και τίποτα περισσότερο. Το 1999 βγήκε στον αέρα και πάλι από το BBC One, το spin of «Holby City» που διαδραματίζεται στους υπόλοιπους χώρους του ίδιου νοσοκομείου με αρκετούς χαρακτήρες να πηγαινοέρχονται στις δύο σειρές.

 
GREY’S ANATOMY
(ABC, 2005 – )

Ένα από τα μακροβιότερα δράματα της αμερικανικής τηλεόρασης, η σειρά-ορόσημο της Shonda Rhimes όχι μόνο υπερκάλυψε το κενό που άφησε το ER αλλά χάραξε νέους, δύσβατους δρόμους, στην prime time με το εθνικά ποικίλο μόνιμο καστ, τα διαφυλετικά και gay ζευγάρια (ενίοτε και τα δύο) και την ευαίσθητη αλλά και γενναία αντιμετώπιση κάθε αμφιλεγόμενου ή ταμπού ζητήματος που απασχολεί την αμερικανική κοινωνία – από το AIDS, τη μετανάστευση και τις αμβλώσεις μέχρι την ευθανασία, τα δικαιώματα LGBT, την οπλοκατοχή, τον βιασμό και τη γυναικεία χειραφέτηση – σπάνια μια δραματική σειρά αφουγκράζεται τόσο στενά τον πραγματικό κόσμο.

 HOUSE MD
(FOX, 2004 – 2012)

Everybody lies! Ποτέ πριν ένας κυνικός, αγενής, εριστικός, ξεροκέφαλος, μισάνθρωπος δεν έγινε αντικείμενο λατρείας σε παγκόσμιο επίπεδο – ίσως γιατί είναι και ιδιοφυία και οι ιδιοφυίες έχουν την τάση να τη γλιτώνουν από οτιδήποτε! Η θρυλική σειρά του Fox ήταν πρακτικά ένα αστυνομικό μυστήριο τύπου Sherlock Holmes με ιατρική περιβολή.  Δράστης του εγκλήματος είναι κάποια μυστηριώδης ασθένεια (ή συνδυασμός διαφορετικών) που πρέπει να διαγνωστεί από έναν ευφυή, οξυδερκή αλλά προβληματικό και εθισμένο στα παυσίπονα γιατρό (House όπως Holmes) ακολουθώντας τα στοιχεία (συμπτώματα) και αποφεύγοντας τις παγίδες και τα εμπόδια (λάθος διαγνώσεις). Σύμμαχοι στο έργο του η διαγνωστική ομάδα αλλά και ο πιστός του φίλος και φωνή της λογικής Dr. Wilson (όπως Dr. Watson). O (Βρετανός που έπαιζε τον Αμερικανό καλύτερα από πολλούς Αμερικανούς) Hugh Laurie ταυτίστηκε με τον ρόλο όμως επειδή είναι τιτανοτεράστιος ηθοποιός αποτίναξε την περσόνα και προχώρησε σε άλλα, όχι όμως πριν περάσει στην ιστορία ως ο κούτσαυλος που λατρεύαμε να μισούμε.

 
ER
(NBC, 1994 – 2009)

Η θρυλική σειρά του συγχωρεμένου συγγραφέα του «Jurassic Park», Michael Crichton, μάς έμπασε στα ενδότερα του τμήματος Επειγόντων ενός πολυσύχναστου νοσοκομείου του Σικάγο (αν και για κάποιο λόγο αποδόθηκε ως «Στην Εντατική» στα ελληνικά). Ο ρεαλισμός της ιατρικής διαδικασίας, οι πειστικές καταστάσεις και τα προσωπικά δράματα μιας πλειάδας από συμπαθητικούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες με τους οποίους μπορούσες να ταυτιστείς ξεχώρισαν τη σειρά από το πρώτο κιόλας επεισόδιο και μέσα σε λίγα χρόνια αναδείχθηκε σε μια από τις δημοφιλέστερες παραγωγές της περιόδου. Όπως και το «Grey’s Anatomy» αργότερα, το «ER» καταπιάνονταν με φλέγοντα ζητήματα της εποχής όπως AIDS, ρατσισμός, ευθανασία, gay δικαιώματα κλπ με μια αρκετά προοδευτική ματιά. Έβγαλε τουλάχιστον έναν σούπερ σταρ (ο γοητευτικός παιδίατρος του George Clooney ο οποίος την εγκατέλειψε το 1999 για να κυνηγήσει κιν/φική καριέρα) αλλά και αρκετούς γνώριμους πια ηθοποιούς που διαπρέπουν αλλού όπως ο Anthony Edwards, η Julianna Margulies, η Maria Bello και ο Noah Wyle.

 

THE GOOD DOCTOR
(ABC, 2017 – )

Από τις ελάχιστες ιατρικές σειρές πρόσφατης σοδειάς που κατάφεραν να καρποφορήσουν, αυτό το remake ενός κορεάτικου τηλεοπτικού hit του 2013 μάς σύστησε τον πρώτο αυτιστικό γιατρό της οθόνης που υποδύεται με εκπληκτική πειθώ ο υπερταλαντούχος Freddie Highmore (Bates Motel). Δημιουργός της σειράς ο David Shore που ειδικεύτηκε σε ευφυείς αλλά κοινωνικά αδέξιους γιατρούς μετά από οκτώ σεζόν «House MD».

 
NEW AMSTERDAM
(NBC, 2018 – )

Η τεράστια, διαχρονική, επιτυχία του «Grey’s Anatomy» οδήγησε τα αμερικανικά δίκτυα στο να βρουν την επόμενη σπουδαία ιατρική σειρά, αν και το ABC δείχνει να βρήκε τον άξιο διάδοχο στο πρόσωπο του «The Good Doctor». Έγιναν πολλές προσπάθειες την τελευταία δεκαετία όμως οι περισσότερες υπέκυπταν στα τραύματά τους μετά από μία σεζόν. To NBC που για χρόνια μονοπωλούσε το είδος με το ER φαίνεται πως τα κατάφερε με το New Amsterdam, ένα ιατρικό δράμα με κεντρικό ήρωα έναν γιατρό με προοδευτικές και μάλλον ανορθόδοξες μεθόδους περί κοινωνικής ιατρικής που αναλαμβάνει να αναμορφώσει το νεοϋορκέζικο νοσοκομείο του τίτλου (New Amsterdam ήταν η αρχική ονομασία της αμερικανικής μεγαλούπολης) κι έρχεται σε σύγκρουση με το ιατρικό (και ασφαλιστικό) κατεστημένο. Α, επίσης πάσχει ο ίδιος από καρκίνο, σε περίπτωση που δεν ήταν ήδη αρκετά σπαρακτικό. Με πρωταγωνιστή τον Ryan Eggold από το Blacklist η σειρά διανύει τη δεύτερη σεζόν της ενώ τον περασμένο Ιανουάριο το NBC την ανανέωσε για άλλες τρεις.

 
CHICAGO MED
(NBC, 2015 – )

Αυτή η μάλλον τετριμμένη και φορμουλαϊκή ιατρική σειρά του NBC πιθανόν να έκανε παρέα στον πάγκο του νεκροτομείου τις δεκάδες άλλες που βγήκαν τα τελευταία χρόνια εάν δεν είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων: Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του υπερδημοφιλούς franchise του Chicago του μεγαλοπαραγωγού Dick Wolf που περιλαμβάνει επίσης την κορωνίδα «Chicago Fire», το «Chicago PD» και ενίοτε το «Law & Order: SVU» όταν κάποια υπόθεση του νεοϋορκέζικου αστυνομικού τμήματος εκτείνεται μέχρι Σικάγο μεριά (το 2017 προβλήθηκε και το Chicago Justice με εισαγγελείς και δικηγόρους όμως κόπηκε στα 13 επεισόδια) . Και είναι αυτά τα ατέλειωτα crossovers, δηλαδή το να ξεκινάει μια υπόθεση από το Fire, να συνεχίζει στο PD και να καταλήγει στο Med (και σπάνια στο SVU) που έδεσαν κόμπο τους τηλεθεατές στο franchise αλλά κι επίσης ο λόγος που αρκετοί το σιχτίρισαν (ανάμεσά τους κι εγώ) όταν συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να βλέπουν τρεις σειρές ταυτόχρονα για να βγάλουν άκρη σε κάποια επεισόδια – αφήστε που απ’ τις τόσες αλλαγές του καστ δεν θυμάσαι ποιος παίζει και που. Πάντως, οι πυροσβέστες, αστυνομικοί και γιατροί του Σικάγο θα είναι για αρκετό καιρό τριγύρω καθώς τον Φεβρουάριο το NBC ανανέωσε όλες τις ειδικότητες για ακόμα τρεις σεζόν έκαστη.
 

Ελληνικές και κυπριακές σειρές του είδους: Dead on Arrival
Κάποια format απλά δεν ταιριάζουν στην ελληνόφωνη τηλεόραση και η αμιγώς ιατρική σειρά είναι ένα από αυτά, αν αναλογιστεί κανείς πόσο (αθέλητα) αστείες έβγαιναν πάντα οι σκηνές στα νοσοκομεία στις πλείστες ελλαδικές και κυπριακές σαπουνόπερες. Γιατροί πέρασαν πολλοί από την ελληνική τηλεόραση (όπως πχ ο Γιάννης Μπέζος ως Έλληνας Doc Martin στην «Κλινική περίπτωση» του Mega) όμως μία μόνο σειρά καταγράφεται ως αμιγώς ιατρικό δράμα που απλά επιβεβαιώνει τον προαναφερθέντα κανόνα. Το ανεκδιήγητο «Ιατρικό απόρρητο» υποτίθεται πως ήταν η ελληνική εκδοχή του «Grey’s Anatomy» αλλά τους βγήκε κάτι κοντινότερο σε παρωδία τύπου «Scrubs» και «Childrens Hospital» με τη διαφορά ότι οι δικοί μας νόμιζαν πως έκαναν σοβαρό δράμα! Έπαιζε πολύ κόσμος (Κιμούλης, Μπουγιούρης, Ρένεση κ.ά) που τους βλέπεις ότι με δυσκολία κρατιούνται σοβαροί όταν ξεστομίζουν με dead serious ύφος δυσνόητους (και πιθανότατα ό,τι να’ ναι) ιατρικούς όρους ή πομπώδεις διαλόγους της μεγάλης της «Λάμψης» σχολής (ή ορθότερα του «Καλημέρα ζωή» που μέρος της πλοκής διαδραματίζονταν σε κλινική). Αν και παραγωγή του 2008 έμεινε για τρία χρόνια στο συρτάρι πριν κάνει πρεμιέρα πρώτα στον ΑΝΤ1 Κύπρο και μετά στην Ελλάδα – εννοείται πως πήγε άπατη και στις δύο χώρες. Όσο για την Κύπρο, οι δύο σειρές με αποκλειστικό setting κάποιο νοσοκομείο ήταν το «Ένα μήλο την ημέρα» (ΡΙΚ, 1997 – 98) η εγκεφαλικά νεκρή πρώιμη δουλειά του Γιώργου Τσιάκκα με cringe worthy τραγούδι τίτλων και ίσως το ερημικότερο νοσοκομείο που είδαμε ποτέ και η επίσης κωμική «Dr. Ιπποκράτης» (Mega, 2014-15) που ήταν τόσο αστεία όσο η σηψαιμία. 

 

Περιοδικό TV Mania, τεύχος 1327.