Επιδείνωση παρουσίασε τον Μάιο του 2019 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, λόγω επιδείνωσης του κλίματος στις υπηρεσίες, στη μεταποίηση, στο λιανικό εμπόριο και μεταξύ των καταναλωτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας (Μάιος 2019) του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) που καταρτίζει το ΚΟΕ μειώθηκε τον Μάιο του 2019 κατά 1,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο, ο ΔΟΣ συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα ψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του που είναι οι 100 μονάδες.
 
Η υποχώρηση του κλίματος στη μεταποίηση και στο λιανικό εμπόριο προέρχεται από δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης, ενώ η χειροτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες οφείλεται τόσο στην τρέχουσα κατάσταση όσο και στις προσδοκίες. Η μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συνδέεται κυρίως με δυσμενέστερες απαντήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών καθώς και για μεγάλες αγορές μελλοντικά.
 
Αντίθετα, το επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές κατέγραψε σημαντική βελτίωση.
 
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αξιολόγησαν λιγότερο ευνοϊκά την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών τους κατά το επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση λιγότερο θετικού κλίματος.
 
Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών τους και για τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω συγκριτικά με τον Απρίλιο.
 
Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση, όπως διαπιστώνει η έρευνα του ΚΟΕ, σημείωσε μικρή υποχώρηση λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση, παρά τις θετικές εκτιμήσεις για τη μελλοντική δραστηριότητα.
 
Τον Μάιο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου ήταν περισσότερο αρνητικές και οι αξιολογήσεις για τα τρέχοντα αποθέματα κατέγραψαν αυξητικές τάσεις, αποδυναμώνοντας το κλίμα.
 
Ωστόσο, οι προσδοκίες για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, ενώ οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες σε προμηθευτές κυμάνθηκαν κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών.
 
Επίσης, το κλίμα στον τομέα των κατασκευών κατέγραψε σημαντική βελτίωση λόγω λιγότερο απαισιόδοξων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και θετικότερων εκτιμήσεων για τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο.
 
Κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα του ΚΟΕ, η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης οφείλεται κυρίως σε δυσμενέστερες απαντήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυρών και σε αποδυνάμωση των προθέσεων των καταναλωτών για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες.
 
Όπως διαπιστώνει η έρευνα, οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι απ’ ό,τι τον Απρίλιο σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές. Τον Μάιο οι απόψεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για αποταμίευση και οι προθέσεις τους για αποταμίευση καταγράφηκαν αρνητικότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
 
Ωστόσο, οι απαντήσεις των καταναλωτών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τη μελλοντική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα δεν κατέγραψαν ουσιαστικές μεταβολές από τα επίπεδα του περασμένου μήνα.
 
Επιπλέον, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας κατά τους επόμενους 12 μήνες σημείωσαν μικρή βελτίωση, με την πλειοψηφία να αναμένει περαιτέρω μείωση στον αριθμό των ανέργων
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ