To Top
07:09 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Mόνο η Ίνια δεν θέλει Αντωνία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ Mόνο η Ίνια δεν θέλει Αντωνία
  20 Μαρτίου 2017, 11:53 πμ  

Ανησυχία εκφράζουν οι κοινοτάρχες της περιοχής του Ακάμα, αναφορικά με την πορεία των έργων που έχουν ξεκινήσει στις κοινότητές τους με στόχο την ενίσχυση και αναζωογόνησή τους, από το γεγονός ότι καμία ενημέρωση δεν έχουν σχετικά με το κατά πόσο θα ανανεωθεί για άλλα δύο χρόνια το πενταετές συμβόλαιο της νυν διευθύντριας Διαχείρισης του Σχεδίου Ακάμα, Αντωνίας Θεοδοσίου.
 
Διαφοροποίηση από τη θέση αυτή εκφράζει ωστόσο η κοινότητα της Ίνιας, η οποία θεωρεί ότι η ανανέωση είναι άσκοπη σπατάλη χρημάτων, όπως δήλωσε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Γιάγκος Τσίβικος.
 
Η ανανέωση του συμβολαίου της διευθύντριας για δύο ακόμη χρόνια αποτελεί δυνατότητα που προβλέπεται στο συμβόλαιο και οι Αρχές της χερσονήσου θεωρούν ότι τυχόν λήψη οποιαδήποτε άλλης απόφασης θα έβαζε σε κίνδυνο την εν εξελίξει ανάπτυξη της περιοχής που άρχισε μετά από καθυστερήσεις δεκαετιών.
 
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι κοινοτάρχες των χωριών του Ακάμα ήδη ζήτησαν ενημέρωση αφού το υφιστάμενο συμβόλαιο για τη θέση του διευθυντή Διαχείρισης του Σχεδίου Ακάμα λήγει στις 31 Μαρτίου. Όπως τόνισαν, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε, διότι βρίσκεται μόνο στην αρχή. Κάποια σημαντικά έργα έχουν ολοκληρωθεί, παρατηρούν, αλλά είναι και πολλά άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που έχουν σχεδιαστεί για να πάρουν σειρά.
 
Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κοινότητες είδαν με ευχαρίστηση, επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους, να επέρχονται θετικές αλλαγές στις περιοχές τους διευκολύνοντας τη ζωή των ιδίων των κατοίκων και κινώντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις και το ενδιαφέρον αποδήμων για επιστροφή.
 
Ανάμεσα στα έργα ήταν η λιθόστρωση κυρίων οδών σε αρκετές κοινότητες, η αποκατάσταση όψεων στον πυρήνα της κοινότητας Κάθηκα, η αποκατάσταση κτηρίου στην πλατεία του Νέου Χωριού και η μετατροπή του από κρεοπωλείο σε πολυχώρο διαφόρων χρήσεων και η αποκατάσταση πετρόκτιστου γεφυριού στην ίδια κοινότητα.
 
Πολλά είναι και τα έργα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό και μελέτη για να εκτελεστούν στο προσεχές μέλλον, όπως η δημιουργία ερπετολογικού πάρκου, κέντρου χερσαίας χλωρίδας και πτηνοπανίδας, ενώ στις Αρόδες σχεδιάζεται η δημιουργία κέντρου γεωλογίας και παλαιοντολογίας Ακάμα. Στην ίδια κοινότητα  προγραμματίζεται και η διεξαγωγή δραστηριοτήτων ερασιτεχνικής αστρονομίας επί μονίμου βάσεως με την πραγματοποίηση των διαδρομών αστροπάρκων.
 
Η κοινότητα Δρούσιας επίσης ωφελείται με τη λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Αγροτικής Ζωής και Παράδοσης Ακάμα.
 
Τέλος η Ανδρολύκου, επί χρόνια εγκαταλελειμμένη κοινότητα, φαίνεται να αποκτά τα δικά της κοινοτικά γραφεία στις παλιές αποθήκες της Συνεργατικής της κοινότητας, ενώ στην περιοχή αναμένεται να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την προβολή των χαρακτηριστικών φαραγγιών που υπάρχουν και που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά.
 
Αναμένεται ότι η κοινή θέση των κοινοτήτων –πλην της Ίνιας- υπέρ της ανανέωσης του συμβολαίου με την Αντωνία Θεοδοσίου θα ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά τη συζήτηση για τη λήψη της τελικής απόφασης που θα αφορά την παραμονή της ή όχι στον σχεδιασμό ανάπτυξης του Ακάμα.
 
ΤΣΙΒΙΚΟΣ: ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΣΚΟΠΗ ΣΠΑΤΑΛΗ
 
Διαφοροποιημένος από τη θέση των υπολοίπων κοινοταρχών της περιοχής για το θέμα εμφανίζεται ο κοινοτάρχης Ίνιας. Με αποκλειστικές του δηλώσεις στον «Φ» ο Γιάγκος Τσίβικος υποστηρίζει ότι η θέση της διευθύντριας Διαχείρισης Σχεδίου Ακάμα θα πρέπει να καταργηθεί.


 «Πρόκειται για άσκοπη σπατάλη δημοσίου χρήματος», ανέφερε, «δεδομένου ότι δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, επί της ουσίας, η συνέχιση του συμβολαίου. Όλα αυτά τα έργα, που σύμφωνα με κάποιους προωθούνται από τη διευθύντρια έργου, αποτελούν σχεδιασμούς που εκπονήθηκαν και προωθούνται από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και ήταν ήδη δρομολογημένα.
 
Δεν βλέπουμε, συνεπώς, γιατί θα πρέπει να συνεχίσει η καταβολή ενός πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού για μια θέση η οποία δεν χρειάζεται πλέον».
 

  Ντόρα Χριστοδούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.