Ιδιωτικός υπάλληλος σε παραγωγική ηλικία από 45 έως 55  ετών, με περιουσία μία κύρια κατοικία με στεγαστικό δάνειο είναι κατά μέσο όρο ο Κύπριος δανειολήπτης που στα χρόνια της κρίσης δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και είναι αυτός που κατά κύριο λόγο θα κάνει χρήση του σχεδίου Εστία.
 
Σύμφωνα με τη συλλογή στοιχείων από τον «Φ», καθώς οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στο πρώτο σκανάρισμα των πελατών τους – δανειοληπτών, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο δανειολήπτης που «γονάτισε» η κρίση βρίσκεται σε παραγωγική –υπό οικονομικούς όρους– ηλικία και ο μέσος όρος είναι από 45 έως 55 ετών. Οι ηλικίες αυτές είναι που ζορίζονται για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις. Μια άλλη ηλικία που είναι υπερχρεωμένη και έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν είναι οι δικαιούχοι του Εστία μεταξύ 55 και 65 ετών.
 
Είναι η δεύτερη ομάδα που περιλαμβάνει τους περισσότερους δικαιούχους για ένταξη στο κρατικό σχέδιο. Ακόμη και οι ηλικίες μισθωτών κοντά στα 65 έτη έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στα δάνειά τους και για το λόγο αυτό πηγαίνουν για ένταξη στο σχέδιο Εστία. Η ηλικία των δανειοληπτών από 35 έως 45 έτη είναι αυτή που έχει συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες το μικρότερο ποσοστό δανειοληπτών με προβλήματα. Μονοψήφια ποσοστά δικαιούχων για το σχέδιο Εστία περιλαμβάνονται στις κατηγορίες πελατών από 18 έως 25 έτη και από 25 έως 35. Είναι οι ηλικίες που δεν δημιούργησαν ακόμη μεγάλα δανειακά ανοίγματα και δεν έχουν πρόβλημα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας αν χάσουν τη δουλειά τους.
 
 
Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι υποψήφιοι δανειολήπτες είναι από τη Λευκωσία με δεύτερη επαρχία να είναι η Λεμεσός, να ακολουθεί η Λάρνακα, η Αμμόχωστος και η Πάφος. Με βάση την έρευνα και τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ», η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων είναι από αστικά κέντρα και όχι από τα περίχωρα.
 
Στην πλειοψηφία τους οι δικαιούχοι του σχεδίου Εστία που έχουν πρόβλημα με το δάνειο τους είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι με ποσοστό κοντά στο 70%. Στους περισσότερους τα εισοδήματα μειώθηκαν και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Πολύ μικρό είναι το ποσοστό των οφειλετών με προβλήματα υπερχρέωσης στην κατηγορία των αυτοεργοδοτούμενων. Το ποσοστό τους υπολογίζεται κοντά στο 6,5%. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τα προσόντα να ενταχθούν στο Εστία είναι κοντά το 8,5% των δικαιούχων. Συνταξιούχοι είναι περίπου το 5,5 %, άνεργοι περίπου 5%, επιχειρηματίες 3,5%
 
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι του Σχεδίου Εστία αναμένεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 14.700 και σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε από την αρχή περίπου 15.000. Οι πελάτες των τραπεζών που θα επωφεληθούν κατά κύριο λόγο από το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η Τράπεζα Κύπρου, Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ – εταιρεία στην οποία μεταφέρθηκαν τα ΜΕΔ του πρώην Συνεργατισμού και τα διαχειρίζεται η Altamira). Επίσης από το σχέδιο θα ωφεληθούν και πελάτες της Ελληνικής, οι οποίοι είναι πιο λίγοι, της Alpha Bank, της Astrobank και άλλων μικρότερων τραπεζών.