Ως εγγυητές στα δάνεια δανειοληπτών οι οποίοι είναι άνω των 65 ετών και θα ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία, θα μπορούν να ενεργήσουν πρώτου βαθμού συγγενικά πρόσωπα των οφειλετών. Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε γραπτώς σε ερωτήματα που υπέβαλλαν την περασμένη εβδομάδα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με τις απαντήσεις, βάσει του μνημονίου που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τις τράπεζες, μόνο για τις περιπτώσεις όπου είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αναδιαρθρωμένου δανείου με υποθήκη την κύρια κατοικία, η τράπεζα μπορεί να λάβει υπόψη την ικανότητα αποπληρωμής πρώτου βαθμού συγγενών του αιτητή. Θα πρέπει μάλιστα τα στενά συγγενικά πρόσωπα του αιτητή να αποδεχθούν πως ενεργούν ως εγγυητές στο αναδιαρθρωμένο δάνειο. Ωστόσο, το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως δεν είναι εφικτό να προστεθεί συνοφειλέτης μικρότερης ηλικίας στο δάνειο για την επέκταση της αποπληρωμής του για σκοπούς ομοιόμορφου χειρισμού των δανειοληπτών. Το σχέδιο Εστία προνοεί πως  εάν κάποιος αιτητής είναι ηλικίας πέραν των 65 ετών η διάρκεια αποπληρωμής είναι τα πέντε χρόνια. Επιπλέον σε περίπτωση θανάτου του δανειολήπτη, το κράτος δεν θα συνεχίσει να καταβάλλει το 1/3 της δόσης και ο κληρονόμος της κύριας κατοικίας θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του θανόντα χωρίς κρατική χορηγία.
Στο μεταξύ, στο σχέδιο Εστία μπορεί να συμμετέχουν εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων που έχουν καταθέσει το αγοραπωλητήριο έγγραφο της κατοικίας τους, δεδομένου ότι οι πιστωτικές διευκολύνσεις τους έχουν εκχωρηθεί στο αγοραπωλητήριο συμβόλαιο για την αγορά της κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση που το αγοραπωλητήριο δεν έχει κατατεθεί στο Κτηματολόγιο, η κύρια κατοικία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξασφάλιση στο αναδιαρθρωμένο δάνειο. Ωστόσο θα μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως εξασφάλιση άλλα περιουσιακά στοιχεία μη βεβαρημένα και η αξία των οποίων θα είναι ίση με την αξία της κύριας κατοικίας. 
Να σημειωθεί πως ο δανειολήπτης που θα συμμετέχει στο σχέδιο μπορεί να πωλήσει την κατοικία του νοουμένου ότι θα συναινέσει και η τράπεζα, όμως η κρατική χορηγία δεν θα μεταβιβαστεί στον αγοραστή. 
Στο μεταξύ, οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Εστία που θα απορριφθούν από τις τράπεζες, θα εξετάζονται από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες αναμένεται να ενταχθούν σε άλλα κυβερνητικά σχέδια. Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών, αναφέρθηκε πως υπάρχει συμφωνία τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών για μη εκποίηση των κατοικιών των δυνητικά δικαιούχων.