Πότε θα πρέπει να προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ στην επόμενη έκδοση κρατικού ομολόγου;  “Χθες” ήταν η άμεση απάντηση αρμόδιου παράγοντα του ΥΠΟΙΚ στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr στη διάρκεια της πρώτης ημέρας εγκατάστασης στο Υπουργείο του επιτελείου του νέου ΥΠΟΙΚ κ. Χ. Σταϊκούρα.  
Παρ’ όλα αυτά “δεν υπάρχει καμία βιασύνη καθώς η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων θα συνεχισθεί ανεξάρτητα από τα προσωρινά σκαμπανεβάσματα των αποδόσεων” σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.   
Βιασύνη δεν υπάρχει, αλλά ο ΟΔΔΗΧ εμφανίζεται έτοιμος για την επόμενη έκδοση της οποίας η διάρκεια θα αποφασισθεί τα επόμενα 24ωρα.   Και η σχετική διαδικασία θα δρομολογηθεί ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα. 
Οι αρχικές προθέσεις για επταετούς διάρκειας τίτλο έχουν αλλάξει, καθώς πλέον είναι προεξοφλημένο από τις αγορές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει και είναι πολύ πιθανό να επεκτείνει και πάλι την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αφού οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη είναι μάλλον αρνητικές.   
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιστρέψει σε πράξεις στήριξης της ρευστότητας με περισσότερο επεκτατική πολιτική μέσω της αύξησης των αγορών τίτλων τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.   Ήδη τα “στοιχήματα” των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών παίζουν με μεγάλες πιθανότητες την αύξηση των μηνιαίων αγορών τίτλων έως και στο επίπεδο των 40 – 45 δισ. ευρώ, από το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ κάποιοι επιμένουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στα τέλη του 2019.   
Πέραν αυτών όμως υπάρχει και ένας δεύτερος παράγοντας λιγότερο “ηχηρός” που πιέζει την ΕΚΤ να επιστρέψει σε πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.   Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ μέσω Τραμπ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να “πατήσουν” πάνω στο δολάριο για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των κινήσεων εμπορικού προστατευτισμού απέναντι σε Κίνα και κυρίως απέναντι στην Ευρωζώνη, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έχει μπει σε κεντρικό σημείο του πίνακα υπολογισμών της ΕΚΤ.   
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου η ΕΚΤ θα συνεχίσει να πιέζει προς τα κάτω τα επιτόκια με τις αγορές τίτλων, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, παρ’ ό,τι εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συμπαρασύρονται προς τα κάτω διατηρούνται όμως σε ελκυστικά επίπεδα αν συνυπολογίσει κανείς αφενός τη συμφωνία για τη διασφάλιση του χρέους και αφετέρου τις επικείμενες αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης.   
Η μοναδική αχίλλειος πτέρνα που εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την τάση αυτή είναι οι “αδυναμίες” του τραπεζικού συστήματος το οποίο λόγω υψηλών NPLs και των capital controls, παραμένει ευάλωτο.   
Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά την υπόγεια “διασύνδεση” των αγορών, η επόμενη έκδοση είναι πλέον πολύ πιθανό να κινηθεί σε επίπεδα διάρκειας μεγαλύτερα της δεκαετίας. Και αυτό δεν θα είναι πλέον έκπληξη.           
Του Γ. Αγγέλη   
ΠΗΓΗ: Capital.gr