Το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει σήμερα την υποβολή πρότασης από το υπουργείο Γεωργίας για κατασκευή νέας μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο δυναμικότητας 15.000 κ.μ . νερού ημερησίως.
 
Την ίδια ώρα κοινότητες της Πάφου και αγροτικές οργανώσεις πραγματοποιούν σήμερα στον χώρο της υφιστάμενης αφαλάτωσης δυναμική αντίδραση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το ξήλωμα της μονάδας. Με ανακοίνωση το ΑΚΕΛ στηρίζει την εκδήλωση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι η Πάφος βρίσκεται προ του κινδύνου να διψάσει.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ερωτηθείς από τον «Φ» για το θέμα, ανέφερε ότι υπήρξε ήδη 3ετής ανοχή από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση της μονάδας, την οποία υπέδειξε πρόσφατα και η Νομική Υπηρεσία. Όπως έχει διαπιστωθεί, είπε, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος διατήρησης της υφιστάμενης μονάδας και τη θέση αυτή υιοθετούν η Νομική Υπηρεσία, η Ελεγκτική Υπηρεσία και το Γενικό Λογιστήριο ως αρμόδια Αρχή δημοσίων συμβάσεων.
 
«Ήδη η ανοχή που έχει επιδειχθεί προς τον ανάδοχο έχει χρησιμοποιηθεί από αυτόν για να προβληθούν απαράδεκτες απαιτήσεις εναντίον του κράτους. Η Υπηρεσία μας καλεί το υπουργείο να τηρήσει επιτέλους τους όρους της σύμβασης και να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση της μονάδας, διαφορετικά θα πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Από πλευράς του ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, ανέφερε ότι θα προκηρυχθούν οι διαδικασίες για ιδιωτική επένδυση με μακροχρόνιο συμβόλαιο, από την οποία το κράτος θα υποχρεούται να αγοράζει συγκεκριμένες ποσότητες νερού. Με βάση τον προγραμματισμό η μονάδα θα εγκατασταθεί στα Κούκλια, στον ίδιο χώρο που βρίσκεται σήμερα η προσωρινή μονάδα, ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές μεταφοράς νερού.
 
Εκτιμάται ότι σε ένα διάστημα 14-16 μηνών θα υλοποιηθεί ο σχετικός διαγωνισμός και θα εγκατασταθεί η νέα μονάδα που θα επιλύει το πρόβλημα της επαρχίας Πάφου για σκοπούς ύδρευσης.
Το καθεστώς σύμβασης για τη μονάδα θα είναι όμοιο με αυτό που ισχύει στα έργα των άλλων επαρχιών, δηλαδή θα δοθεί σε ιδιώτη με μακροχρόνια σύμβαση που θα καλύπτει κατασκευαστικό και διαχειριστικό σκέλος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα έχει οικονομικές επιπτώσεις για το κράτος πέραν της ανάγκης να γίνουν οι οικονομικότερες και ορθότερες επιλογές στο θέμα της αγοράς του αφαλατωμένου νερού.
 
Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2013 έχει λήξει η σύμβαση με τον ανάδοχο για την προσωρινή μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια, αλλά παρόλα αυτά δόθηκε τρεις φορές παράταση προθεσμίας για απομάκρυνση της υφιστάμενης μονάδας, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η μονάδα σε λειτουργία. Η τελευταία προθεσμία έληξε τον Δεκέμβριο του 2016.
 
Η σημερινή εκδήλωση οργανώνεται από τις αγροτικές οργανώσεις και τις κοινότητες της χαμηλής περιοχής Πάφου στις 7.30 π.μ. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί έξω από τη μονάδα, που βρίσκεται νοτίως του γεφυριού του Ξερού, στον παλιό δρόμο Πάφου – Λεμεσού. Οι συγκεντρωθέντες στόχο έχουν να αποτρέψουν την είσοδο των μηχανημάτων και συνεργείων εντός της μονάδας προκειμένου να αρχίσει το ξήλωμά της.