Το θεατρικό έργο του Αλφρέ ντε Μυσέ παρουσιάζεται στα Κύπρια 2019, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη
 
Σε παγκύπρια πρώτη παρουσιάζεται, στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ «Κύπρια 2019», το έργο του Αλφρέ ντε Μυσέ, «Λορεντζάτσιο». Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης την αφιερώνει στη μνήμη του Δημήτρη Χορν, φίλου και συνεργάτη του, ο οποίος είναι ο πρώτος που ερμήνευσε στην Ελλάδα τον ομώνυμο ρόλο το 1965, από το Εθνικό Θέατρο.
 
Ο «Λορεντζάσιο» είναι έργο του 1833, ρομαντικής αισθητικής, και αναφέρεται στη Φλωρεντία των Μεδίκων, ερμηνεύοντας και αναλύοντας τα πραγματικά γεγονότα στα οποία βασίζεται, σε ένα φαντασιακό επίπεδο που ανήκει στο συγγραφέα: Το θεατρικό γεγονός δεν ταυτίζεται με το ιστορικό, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται ως βιωματικό αφήγημα.  Η δολοφονία του Αλέξανδρου των Μεδίκων από τον εξάδελφό του Λορέντζο, υποτιμητικά επονομαζόμενο «Λορεντζάτσιο», αναδεικνύει τη διαφθορά της εξουσίας και την ηθική της άρχουσας τάξης.
 
Ο Γιάννης Ιορδανίδης και ο Δημήτρης Χορν ήσαν στενοί φίλοι, είχαν συνεργαστεί μάλιστα και στον Ριχάρδο Γ’ του Σαίξπηρ. Ο μεγάλος ηθοποιός μάλιστα έγραφε για τη συνεργασία τους: «Ο Ιορδανίδης, στον οποίο πιστεύω ακράδαντα, έδωσε με την ως τώρα δουλειά του δείγματα πως τον θεατρικό μας πολιτισμό μπορεί να τον υπηρετήσει δημιουργικά και καρποφόρα». 
 
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, που δανείζει τη φωνή της στην παράσταση, είχε συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Γιάννη Ιορδανίδη πριν από 29 χρόνια, όταν ο σκηνοθέτης κλήθηκε να σκηνοθετήσει τη «Μαρία Στούαρτ» του Σίλλερ στον ΘΟΚ, όπου η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ερμήνευε τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ακολούθησε νέα συνεργασία τους, πάλι στον ΘΟΚ, με το έργο του Ζαν Ζιρωντού «Τρελή του Σαγιώ», όπου πρωταγωνιστούσε η Μπεμπεδέλη. Από τότε συναντήθηκαν και άλλες φορές στη σκηνή, σε μεγάλες θεατρικές επιτυχίες όπως το θρυλικό «Χάρολντ και Μώντ» του Κόλιν Χίγκινς, στην Αθήνα, με τελευταία τους σκηνική συνάντηση και πάλι στον ΘΟΚ, όταν ο Ιορδανίδης κάλεσε την Δέσποινα Μπεμπεδέλη να ερμηνεύσει την Κυρία Άλβινγκ στους «Βρικόλακες» του Ίψεν.
 
Τις φωνές τους θα δανείσουν στην παράσταση και άλλοι γνωστοί πρωταγωνιστές του κυπριακού θεάτρου, όπως οι Στ. Καυκαρίδης, Β. Κυριαζής, Γ. Μουαΐμης, Α. Τσουρής, με τους οποίους ο σκηνοθέτης είχε επίσης συνεργαστεί στο παρελθόν.
Σκηνοθεσία – μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Ιορδανίδης, σκηνικά – κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος, μουσική: Χριστίνα Γεωργίου, φωτισμός: Καρολίνα Σπύρου, βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Δημητρίου, β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Φώτης Φωτίου, βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Κατερίνα Ττάκκα.
 
Τους ρόλους ερμηνεύουν (κατά σειρά εμφάνισης) οι Χάρης Κκολός (Αλέξανδρος των Μεδίκων), Νεκτάριος Θεοδώρου (Λορέντζο των Μεδίκων), Λουκάς Ζήκος (Τζιόμο / Μόρις / Βεντούρι / Γκαλεάτσο / Σκορονκονκόλο / Τζιοβάνι), Φώτης Φωτίου (Μάφιο / Λέων Στρότσι / Τεμπαλντέο), Μανώλης Μιχαηλίδης (Βαλόρι / Πιερφραντσέσκο των Μεδίκων / Μαντέλα / Καλόγερος), Κώστας Δημητρίου (Καρδινάλιος Τσίμπο), Γιώργος Αναγιωτός (Τζούλιο των Μεδίκων / Πέτρος Στρότσι / Νικολίνι), Χρύσανθος Χρυσάνθου (Φίλιππος Στρότσι), Κωνσταντίνος Δημητρίου (Κόζιμο των Μεδίκων)
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
• Τετάρτη 18/9 – Πέμπτη 19/9, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ (Σχολή Τυφλών), Λευκωσία, 20:30 (χωρίς διάλειμμα)
• Κυριακή 22/9, Αρχαίο θέατρο Κουρίου, Λεμεσός, 20:30 (χωρίς διάλειμμα)
• Τρίτη 24/9, Δημοτικό αμφιθέατρο Δερύνειας, 20:30 (χωρίς διάλειμμα)
• Πληροφορίες: «Θέατρο Διόνυσος», τηλ. 22 818999, [email protected], Γραφελιο Τύπο παράστασης: τηλ. 99 409501, [email protected]