Εκτός νόμου κρίθηκε η απόφαση του Δήμου Λευκωσίας με την οποία ανακλήθηκε η άδεια παραγωγού γεωργικών προϊόντων, να εμπορεύεται τα προϊόντα του στη λαϊκή αγορά της Λευκωσίας.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα τον Ιανουάριο του 2016 ο δήμος ανέστειλε την άδεια του εν λόγω παραγωγού να συμμετέχει στις λαϊκές αγορές του δήμου και έναν μήνα μετά προέβη σε οριστική ανάκλησή της.
 
Ο γεωργός αντέδρασε καταχωρώντας προσφυγή. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα ο εν λόγω γεωργός κατείχε άδεια παραγωγού γεωργικών προϊόντων και άδεια του δήμου για πώληση των προϊόντων του σε συγκεκριμένη λαϊκή αγορά στη Λευκωσία η οποία διεξάγεται κάθε Τετάρτη και Σάββατο.
 
Την 1/8/2015 του παραδόθηκε από επιθεωρητή του δήμου προειδοποίηση για επιβολή διοικητικού προστίμου λόγω απασχόλησης βοηθού. Στις 5/8/2015 του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους €200 για τον ίδιο λόγο. Ακολούθησε στις 17/10/2015 επιβολή πρόστιμο ύψους €500, στις 25/11/2015 πρόστιμο ύψους €1.000 και στις 16/12/2015 πρόστιμο ύψους €2.000.
 
Το επόμενο βήμα ήταν η ανάκληση της άδειας. Η Δικαστής, η οποία επιλήφθηκε της προσφυγής, κ. Έλενα Μιχαήλ, διαπίστωσε ότι η απόφαση του δήμου δεν είχε έρεισμα στον νόμο. Όπως σημειώνει στην απόφασή της, «προκύπτει με σαφήνεια από το λεκτικό του άρθρου 12, οι προϋποθέσεις που τίθενται στον Νόμο και περιλαμβάνουν την απαίτηση ο κάτοχος της άδειας να μην απασχολεί άλλους πωλητές, επιβάλλονται μόνο στην περίπτωση που ο κάτοχος της άδειας χρήσης χώρου είναι πωλητής και όχι παραγωγός.
 
Δηλαδή, στην περίπτωση που ο κάτοχος άδειας χρήσης χώρου είναι παραγωγός, ως είναι η περίπτωση του αιτητή (σ.σ. του επηρεαζόμενου παραγωγού), δεν επιβάλλεται εκ του Νόμου η υποχρέωση σε αυτόν να είναι και πωλητής ούτε να μην απασχολεί άλλους πωλητές, παρά μόνο να διαθέτει προς πώληση δικά του προϊόντα». Υπό αυτές τις συνθήκες, η Δικαστής κατέληξε ότι «ο Δήμος Λευκωσίας ενήργησε υπό ουσιώδη πλάνη περί τον νόμο σε όλα τα στάδια που οδήγησαν στην προσβαλλόμενη απόφαση». Το αποτέλεσμα ήταν η απόφαση με την οποία ακυρώθηκε η ανάκληση της άδειας συμμετοχής στις λαϊκές αγορές.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος