Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ενημερώνουν ότι κατά την φετινή περίοδο μέχρι και τις 16 Αυγούστου 2019, έχουν καταγραφεί εννιά κρούσματα Ιού Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα τέσσερα στην περιοχή της πόλεως της Λευκωσίας, τέσσερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και ένα στην επαρχία Λάρνακας. Όλα τα περιστατικά αφορούν νευρο-διεισδυτική μορφή της νόσου. Από τα εννιά περιστατικά, τα δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Εντατικές Μονάδες, τα δύο σε Παθολογική Κλινική, τα τέσσερα σημείωσαν βελτίωση και έλαβαν εξιτήριο, ενώ ένας ασθενής μεγάλης ηλικίας δυστυχώς απεβίωσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι Ιατρικές Υπηρεσίες δεν έχουν λάβει γνώση για περεταίρω αύξηση των κρουσμάτων στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας από την καταγραφή του 1ου κρούσματος έχουν ήδη προβεί σε σειρά δράσεων και ενεργειών και όπως:

  • Ενίσχυση της επιτήρησης των ύποπτων περιστατικών,
  • Επιδημιολογική διερεύνηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά,
  • Συχνή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με τα εργαστήρια που εκτελούν τις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις. Ιδιαίτερα σημειώνεται η άψογη συνεργασία και η ετοιμότητα του ανοσολογικού εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής,
  • Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος,
  • Εντατικοποίηση των μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, και
  • Επικοινωνία τόσο με φορείς δημόσιας υγείας του εξωτερικού, όπως με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων όπου και δηλώνονται τα περιστατικά σε εβδομαδιαία βάση, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών στη Θεσσαλονίκη, όσο και με εξειδικευμένους Ιατρούς στην Κύπρο τους οποίους και ευχαριστούν για τη συνεργασία και τις συμβουλές τους.

Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια:

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών οι ΙΥ&ΙΔΥ συστήνουν όπως:

  • Φοράτε κατάλληλα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
  • Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, picaridin, IR3535 ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου διαρκούν περισσότερο. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους ενώ εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη κάτω των δύο μηνών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

Λαμβάνετε μέτρα προστασίας στο σπίτι όπως:

  • Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.
  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσκολεύει την προσέγγιση των εντόμων.
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
  • Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες.
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
  • Χρήση εντομοκτόνων, που περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη). Υπάρχουν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
  • Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό.
  • Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
  • Αν υπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών κουνουπιών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του Ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον Ιό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Τέλος, οι ΙΥ&ΥΔΥ επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από Ιό Δυτικού Νείλου πρέπει να ενημερώνεται η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΙΥ&ΥΔΥ στο τηλέφωνο 22 605 601 ή με φαξ στο 22 605 491.

Πηγή: Philenews/ΓΤΠ