Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, ανακουφίζοντας τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήταν δύσκολο να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για εμπορικά θέματα, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τις προοπτικές μιας ευρύτερης συμφωνίας.

μπορική συμφωνία με την ΕΕ χωρίς δασμούς βλέπει ο Τραμπ
«Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ επειδή δεν θέλουν τους δασμούς. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν με αργούς ρυθμούς, δεδομένης της διαφωνίας των δύο πλευρών για το αν θα συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία και τα αγροτικά προϊόντα.

Σύντονα στη Γερμανία ο Τραμπ
Ο Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, είπε όμως ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Γερμανία, κατόπιν πρόσκλησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η ίδια η καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο θέλει να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατόν. «Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η Γερμανία, εντός του πλαισίου της ΕΕ, εργάζεται σκληρά για αυτό», τόνισε.

ΗΠΑ και Ιαπωνία θα υπογράψουν εμπορική συμφωνία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου
 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι οι σταθερές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι «πολύ σημαντικές», όχι μόνο για τις οικονομίες των δύο αυτών χωρών αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο Άμπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γαλλία.

«Θα καθορίσουμε την οικονομική πολιτική μας έχοντας υπόψη τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην ιαπωνική οικονομία» οι σινοαμερικανικές εντάσεις, πρόσθεσε.

Επιταχύνονται οι διεργασίες για εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ -Ιαπωνίας
Ο Άμπε είπε επίσης ότι στη διάρκεια της συνόδου αυτής συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να επιταχύνουν τις διεργασίες με σκοπό την υπογραφή μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη δική του συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τόκιο, ο Τραμπ είπε ότι δεν επίκεινται νέοι δασμοί στα εισαγόμενα ιαπωνικά αυτοκίνητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυτούς του δασμούς, με βάση τον νόμο που του επιτρέπει να το πράξει εφόσον η κυβέρνησή του θεωρήσει ότι τα εισαγόμενα οχήματα απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. «Όχι αυτήν τη στιγμή, όχι. Είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω αργότερα αν ήθελα, αλλά δεν το εξετάζουμε», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στο ευρύτερο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας, με το Τόκιο να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των αγροτικών προϊόντων, όμως η Ουάσινγκτον δεν ήρε τους δασμούς στα οχήματα.
 

Πηγή: philenews/iefimerida.gr