Αίσιο ήταν το αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για το ζήτημα της ανανέωσης των συλλογικών σύμβασεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Mετά από εξαντλητικές ολονύχτιες διαβουλεύσεις των συντεχνιών, των συνδέσμων ξενοδόχων και εργοδοτικών οργανώσεων με το Υπουργείο Εργασίας, οι πλευρές κατέληξαν τελικά σε συμβιβασμό. Η διαμεσολαβητική πρόταση, την οποία υπέβαλε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη, γεγονός που οδηγεί στην αποφυγή της κρίσης στη ξενοδοχειακή βιομηχάνια. Σημειώνεται εντούτοις ότι επί του παρόντος δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση, καθώς χρειάζεται η τυπική έγκριση της πρότασης στις Γενικές Συνελεύσεις των οργανώσεων.
 
Αύριο ή εντός των επόμενων λίγων ημερών η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου θα επιδώσει και επίσημα στις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την πρότασή της για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
 
Σε δηλώσεις του στο philenews, o Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Χωρίς να θριαμβολογούμε, εντούτοις πρέπει να αναφέρουμε ότι με αυτή τη συμφωνία επέρχονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο θέμα των εργασιακών σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης.
 
Καταρχάς, όπως ανέφερε, «για πρώτη φορά ρυθμίζεται νομοθετικά, μέσω διατάγματος, η υποχρέωση για κατωτάτους μισθούς στις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων στα ξενοδοχεία».
 
Κατά δεύτερον, «υπήρξε συμφωνία για αυξήσεις και επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων που είχαν παραχωρηθεί το 2013, μέσω μιας τετραετούς σύμβασης». Όπως επεσήμανε ο κ. Κυρίτσης, «η πρόταση προνοεί ότι μεταξύ των ετών 2019 – 2021 θα επανέλθουν σταδιακά τα δικαιώματα των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση του Ταμείου Προνοίας, η αποζημίωση της Κυριακής και των αργιών».
 
«Φαίνεται ότι και τα δύο μέρη, παρ` όλες τις δυσκολίες και παρ` όλες τις επιφυλάξεις και διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν, δεσμεύονται ότι θα την προωθήσουν στις γενικές συνελεύσεις των μελών τους, με στόχο να εγκριθεί», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ο οποίος τόνισε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός πως διατηρείται η εργασιακή ειρήνη, πως πετύχαμε την πρόταση της νομοθετικής ρύθμισης ορισμένων κυρίως ευάλωτων επαγγελμάτων του κλάδου, καθώς και το γεγονός πως κατοχυρώνεται η πενθήμερη εργασία, το 38ωρο ο βασικός μισθός συν ΑΤΑ και η μονάδα, και παρεμφερών ωφελημάτων, οπως η αποκατάσταση του Ταμείου Προνοίας».
 
«Την ίδια στιγμή πετυχαίνουμε ουσιαστικό ποσοστό αυξήσεων για τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στη βάση της πορείας ανάπτυξης του κλάδου, αλλά την ίδια στιγμή της άμεσης εμπλοκής της συνεισφοράς των εργαζομένων σε αυτή την κατεύθυνση». «Πετύχαμε σημαντικό ποσοστό των στόχων μας, καθώς αποκαθίσταται η τάξη υπέρ των εργαζομένων» ανέφερε καταληκτικά.