Θερμαίνει τα ύδατα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με την έκδοση νέων Navtex στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπως και ανοιχτά της Πάφου. Το σκηνικό της έντασης στήνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσιάστηκε έχοντας πίσω του χάρτη με το Αιγαίο διχοτομημένο στη βάση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ προωθούνται πιο δυναμικά τα ενεργειακά τους σχέδια στα θαλάσσια ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προώθηση στην περιοχή και τέταρτου τουρκικού σκάφους. 
 
Οι δύο οδηγίες προς ναυτιλλομένους από την Άγκυρα, εκδόθηκαν με επιχείρημα τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά και συνάντησαν την άμεση αντίδραση της Αθήνας που απάντησε με έκδοση Navtex στην ίδια περιοχή για διεξαγωγή άσκησης την ίδια ώρα νότια του Καστελόριζου.
 
Η επιλογή της Τουρκίας να πραγματοποιήσει άσκηση και να δεσμεύσει παράνομα περιοχή για τον σκοπό αυτό νότια του Καστελόριζου παραπέμπει στην τουρκική θεώρηση για διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της ανατολικής Μεσογείου με υφαρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εξού και η αντίδραση της Αθήνας, που χαρακτήρισε άκυρη την τουρκική αναγγελία, ενώ δέσμευσε (με την NAVWARN 468/19) την ίδια περιοχή για άσκηση την ίδια ημέρα και ίδια ώρα, σημειώνει σε δημοσίευμα της η αθηναϊκή εφημερίδα Liberal.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάλυση: Θα προκαλέσει και στο Καστελόριζο η Τουρκία;
 
Το γεγονός, σημειώνει, ότι έχει δεσμευθεί και από τις δύο χώρες η ίδια περιοχή για άσκηση την ίδια χρονική στιγμή, προκαλεί ανησυχία καθώς με δεδομένη την ένταση που υπάρχει και την προσπάθεια της Τουρκίας να επικαιροποιήσει είτε με ασκήσεις είτε με έρευνες είτε με προβολή χαρτών τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, η συνεύρεση αεροναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών στο ίδιο σημείο, ενέχει κινδύνους για σοβαρή κλιμάκωση της έντασης.
 
Στην αντίδρασή τους οι ελληνικές Αρχές σημειώνουν ότι: «Το μήνυμα Navtex, με αριθμό 0943/19 που εκπέμπεται από τον Σταθμό Navtex της Αττάλειας και αφορά άσκηση Ναυτικού μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό. Ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός Navtex, σε εφαρμογή του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών έρευνας και διάσωσης για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι ο σταθμός Navtex Ηρακλείου, εγκεκριμένος από τον IMO και IHO. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνείτε με το ΕΚΣΕΔ Πειραιά».
 
Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνεται στα αθηναϊκά δημοσιεύματα, ότι η Τουρκία με τις δύο Navtex, (0964/19 και 0961/19) που εξέδωσε από την μια δηλώνει ότι η δική της Αναγγελία για την πραγματοποίηση άσκησης είναι έγκυρη και συνεχίζει να ισχύει και ότι η ελληνική Navtex, είναι άκυρη καθώς εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό». Και επιμένει ότι για την περιοχή αυτή νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης η αρμοδιότητα έκδοσης Navtex, ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας.
 
Η περιοχή την οποία δέσμευσε εκ νέου είναι μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και νότια του νησιού για πραγματοποίηση άσκησης. Για τη χθεσινή και σημερινή μέρα δέσμευσε περιοχή βορειοδυτικά της Πάφου, για νέα ναυτική άσκηση κοντά στο σημείο της παράνομης γεώτρησης του Fatih. Για χθες υπήρχε μια ακόμη προγραμματισμένη τουρκική άσκηση νότια της Κύπρου, εκεί που πραγματοποιεί παράνομες έρευνες το σεισμογραφικό Barbaros.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος