ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ τις εξελίξεις στη Βρετανία από κοντά και ως κράτος-μέλος της ΕΕ και ως χώρα που επηρεάζεται οικονομικά με τα διαδραματιζόμενα σ’ αυτήν. Είναι προφανές πως τα όσα διαδραματίζονται παραπέμπουν σε σκοτσέζικο ντους. Παραπέμπουν σε ένα καράβι που κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Η απόφαση –με δημοψήφισμα– των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δημοκρατικό δικαίωμα και πρέπει να είναι σεβαστό. Η παραμονή στην ΕΕ μπορεί να γίνει μόνο με νέο δημοψήφισμα. Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο σήμερα είναι ο τρόπος εξόδου. Με συμφωνία ή χωρίς. 
Η ΤΕΩΣ πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει καταλήξει, μετά από διαπραγματεύσεις, σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η συμφωνία, όπως έχει αναφερθεί ήταν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, ο οποίος δεν είχε νικητή ή ηττημένο. Διασφάλιζε μια ομαλή έξοδο και συνεργασία μετά την αποχώρηση. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επιχειρεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα «άτακτο» Brexit. Στην προσπάθεια του αυτή, αποφάσισε, με αυθαίρετο τρόπο, να «κλείσει» το βρετανικό Κοινοβούλιο για περίπου ένα μήνα. Κι αυτό έχει στόχο, όπως αναφέρουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, Εργατικοί και Συντηρητικοί, σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Αφαιρώντας τη δυνατότητα συμβιβασμού με την ΕΕ. Στο βωμό των πολιτικών του επιδιώξεων ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε και σε διαγραφή βουλευτών του κόμματος του. 
ΟΙ ειδικοί εκτιμούν πως μια χωρίς συμφωνία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει σοβαρό οικονομικό κόστος στη χώρα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνι, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι συνέπειες του no–deal Brexit θα είναι «λιγότερο σοβαρές» από ό,τι προβλεπόταν πέρυσι σε επιστολή του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου. Με όλες τις προβλέψεις, αισιόδοξες ή απαισιόδοξες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ στην περίπτωση που το σενάριο no-deal γίνει πραγματικότητα. 
ΕΙΝΑΙ πρόδηλο πως η χωρίς συμφωνία έξοδος θα έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Βρετανίας και θα την οδηγήσει στην αγκαλιά του Ντόναλντ Τραμπ, των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκτιμούν αναλυτές. Ο Μπόρις Τζόνσον, όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, φαίνεται να αυτοπαγιδεύεται. Ενδεχομένως, να πέσει στην παγίδα που ο ίδιος έστησε στους πολιτικούς αντιπάλους του. Ενδέχεται δε, να αποδειχθεί ο πλέον βραχύβιος πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανία.
ΤΗΝ ίδια ώρα –και πολύ σωστά– ο κίνδυνος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει κινητοποιήσει την Ένωση, η οποία λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η ΕΕ είναι έτοιμη να εκταμιεύσει 780 εκατ. ευρώ για να προσφερθεί κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες.
Η ΕΙΚΟΝΑ της Βρετανίας, οι πολιτικές που υιοθετούνται για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η καλύτερη. Οι αποφάσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος, όπως και οι πολιτικές συμπεριφορές. Η απομυθοποίηση είναι γεγονός. Για όσους πίστευαν και πιστεύουν στους μύθους.