Λένε πως μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις. Σε αυτή την περίπτωση, το φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Οικονομικών Στιβ Μούντσιν να έχουν ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό τους, με το που έγινε γνωστή η απόλυση του Σύμβουλου Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον λέει πολλά. Άλλωστε και οι δυο τους είχαν έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση μαζί του.
Η είδηση πως ο ισχυρός πρώην σύμβουλος αποτελεί παρελθόν πρέπει να ικανοποίησε και άλλους στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο Τζον Μπόλτον ήταν σε διαρκή σύγκρουση με αρκετούς, ακόμη και με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπήρχαν διαφωνίες για τον τρόπο χειρισμού του Ιράν, για τη Βόρεια Κορέα, για τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές η μεγάλη ρήξη ήρθε με αφορμή την αποκάλυψη για την αποτυχημένη μυστική συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν.
Ο Τζον Μπόλτον είναι ο τρίτος στη σειρά Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που απομακρύνεται από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ενδεχομένως, ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι και ο μοναδικός Αμερικανός ηγέτης που ξεφορτώνεται με τόση ευκολία στελέχη που ο ίδιος με ενθουσιασμό έχει προσλάβει. Στα τρία χρόνια που κυβερνά έχει απομακρύνει πάνω από 50 στενούς του συνεργάτες.
Παλιά καραβάνα της πολιτικής και με πολύ σκληρές θέσεις, ο Τζον Μπόλτον προσπάθησε να πείσει τον Λευκό Οίκο να ακολουθήσει τη στρατηγική του. Από ό,τι φαίνεται ο μεγιστάνας πρόεδρος επέμενε να χαράσσει τη δική του γραμμή και αυτό επέφερε τη σύγκρουση. Είναι γνωστό πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανέχεται τις διαφωνίες και πως θέλει όλοι που βρίσκονται γύρω του να μην έχουν και να μην εκφράζουν αντίθετες απόψεις.
Όπως και να έχει η εξέλιξη αυτή σημαίνει ένα «γεράκι» λιγότερο στον Λευκό Οίκο. Την ίδια στιγμή αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν η παραίτηση του πρώην Συμβούλου Ασφαλείας φέρει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο Τζον Μπόλτον είχε ισχυρές, σκληροπυρηνικές απόψεις και τις οποίες προσπαθούσε να επιβάλει με κάθε τρόπο. Από τη Βενεζουέλα μέχρι το Ιράν ήταν έτοιμος να ξεκινήσει πόλεμο. Η απομάκρυνσή του δίνει την ευκαιρία για αλλαγή τακτικής ή τουλάχιστον για υιοθέτηση μιας πιο διαλλακτικής στάσης. 

[email protected]