Τα διαχωριστικά πασσαλάκια που τοποθετούνται στα πεζοδρόμια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της οδικής επίπλωσης τονίζει σε απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης. Yποδεικνύοντας, παράλληλα, πως η μόνη εναλλακτική επιλογή που υπάρχει για να σταματήσει η τοποθέτηση τους στα πεζοδρόμια, είναι η καθολική αστυνόμευση χωρίς περιορισμούς. 

Ειδικότερα, λόγω του αυξημένου φαινομένου που παρατηρείται να τοποθετούνται ολοένα και περισσότερα πασσαλάκια στα πεζοδρόμια, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να πληροφορήσει το Κοινοβούλιο, για το νομικό καθεστώς που διέπει την τοποθέτηση τους καθώς και ποιός αποφασίζει πού θα τοποθετηθούν και σε ποιες αποστάσεις. 

Στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 19/6/2017, ο Μάριος Δημητριάδης αναφέρει, μεταξύ άλλων:

• Με βάση τις εξουσίες που παρέχονται στη διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης στη δημόσια οδό της αναγκαίας οδικής επίπλωσης. Στο πλαίσιο αυτό και ως αναπόσπαστο μέρος της οδικής επίπλωσης, τα πασσαλάκια μπορούν να τοποθετηθούν σε δημόσια οδό.
• Τα πασσαλάκια τοποθετούνται για να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες κυκλοφοριακής διαχείρισης περιλαμβανομένης και της απαγόρευσης. Στα πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους τοποθετούνται πασσαλάκια για να διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα αυτών των χώρων για τους πρωτεύοντες χρήστες, που στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι πεζοί, τα άτομα με αναπηρίες και οι ποδηλάτες, με την αποτροπή της παράνομης στάσης και στάθμευσης. 
• Τα μεταλλικά πασσαλάκια λόγω του ότι τοποθετούνται σε αστικό περιβάλλον με προβλεπόμενες χαμηλές ταχύτητες δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένα πρότυπα παθητικής ασφάλειας. Όμως, το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει υιοθετήσει συγκεκριμένο σχεδιασμό με προβλεπόμενο ύψος, πάχος, υλικό, αντανακλαστικά χαρακτηριστικά κτλ. 
• Για τη γενικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας, όπως είναι για παράδειγμα η ρύθμιση των λωρίδων κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκεκριμένων κινήσεων από οχήματα, η διαρρύθμιση νησίδων κυκλοφορίας κ.ά. χρησιμοποιούνται πλαστικά εύκαμπτα πασσαλάκια.

Δεν τα ανακαλύψαμε στην Κύπρο….

Στην κατακλείδα της επιστολής του, ο Υπουργός Μεταφορών τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης κουλτούρας για την ορθή χρήση του οδικού δικτύου και αλληλοσεβασμού μεταξύ των χρηστών του.  «Δεν θα πρέπει να στοχοποιήσουμε τη χρήση πασσαλακιών για σκοπούς κυκλοφοριακής διαχείρισης. Τα πασσαλάκια δεν αποτελούν κυπριακή πρακτική αλλά διεθνή. Η εναλλακτική επιλογή είναι η ουσιαστική, καθολική αστυνόμευση χωρίς περιορισμούς» τονίζει ο κ. Δημητριάδης.