Την κατάσταση στη βόρεια Συρία έσπευσε να σχολιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν για την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα παρέμεναν στη Συρία για 30 ημέρες. Παραμένουμε εκεί και βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε μία μάχη, χωρίς κανέναν σκοπό. Όταν έφθασα στην Ουάσιγκτον, το ISIS ήταν κυρίαρχο στην περιοχή. Πολύ γρήγορα ηττήθηκε κατά 100%» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημείωσε δε, ότι συνελήφθησαν χιλιάδες μαχητές του ISIS, οι οποίοι κυρίως προέρχονταν από την Ευρώπη. «Αλλά η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω και είπε “κρατήστε τους στις ΗΠΑ”».

​«Λέω “όχι”. Σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα, θέλετε να τους κρατήσουμε στις αμερικανικές φυλακές με τεράστιο κόστος» έσπευσε να προσθέσει.

Όσον αφορά τους Κούρδους, υποστήριξε ότι «μάχονται μαζί μας, αλλά έχουμε πληρώσει τεράστια ποσά σε χρήματα και εξοπλισμό».

«Πολεμούν την Τουρκία για δεκαετίες. Έμεινα εκτός αυτής της μάχης για σχεδόν τρία χρόνια, αλλά ήρθε η ώρα να φύγουμε από αυτούς τους γελοίους, ατέλειωτους πολέμους και να φέρουμε τους στρατιώτες στην πατρίδα».

​«Θα πολεμούμε, όπου εμείς έχουμε όφελος και θα πολεμούμε μόνο για να νικήσουμε. Τουρκία, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Ρωσία και Κούρδοι θα πρέπει να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη γειτονιά τους».

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία

Νωρίτερα, διεθνή media μετέδωσαν ότι ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία, κάνοντας λόγο για εκκένωση δύο στρατιωτικών παρατηρητηρίων στις περιοχές Ρας αλ-Άιν και Τελ Αμπιάντ.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη φέρεται να επιβεβαιώνουν και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες – πάντως – ξεκαθάρισαν ότι «δεν θα διστάσουμε ούτε λεπτό να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι στην Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν διευκρίνισε ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών ξεκίνησε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών για το θέμα, θα συνεχιστούν.   

Τουρκία: Ξεκινάμε στρατιωτική επιχείρηση

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας προανήγγειλε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την «εκκαθάριση» της περιοχής από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν, ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ, έχοντας νικήσει “Χαλιφάτο” του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην άμεση περιοχή» ήταν η απάντηση του αμερικανικού State Department.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, η Άγκυρα θα προχωρήσει στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στο συρο-τουρκικά σύνορα, προκειμένου να «εκδιωχθούν» οι τρομοκράτες και να διασφαλιστεί ο ασφαλής επαναπατρισμός των προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Αυγούστου του 2019, Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και SDF.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν προχώρησε, καθώς η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ελλιπή πρόοδο και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει μόνη της στη δημιουργία της συγκεκριμένης ζώνης -εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Κρεμλίνο σε Άγκυρα: Να γίνει σεβαστή η εδαφική και πολιτική ακεραιότητα της Συρίας

Τον σεβασμό της εδαφικής και πολιτικής ακεραιότητας της Συρίας ζήτησε, από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα συρο-τουρκικά σύνορα.

«Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι η Τουρκία δεσμεύεται για την τήρηση της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας. Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας θα παραμείνουν προσκολλημένοι σ’ αυτό το δόγμα, υπό οποιαδήποτε συνθήκη» τόνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τις κινήσεις της Τουρκίας για την ενίσχυση της ασφάλειάς της, εννοώντας την αντιμετώπιση των τρομοκρατών που ενδεχομένως κρύβονται στο συριακό έδαφος».

Έσπευσε να επαναλάβει ωστόσο, την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας.

Διευκρίνισε παράλληλα, ότι Πούτιν και Ερντογάν δεν έχουν συζητήσει τα τουρκικά σχέδια στη βόρεια Συρία, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αποφυγή βημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία επίλυσης της συριακής κρίσης.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην επίλυση της συριακής κρίσης. Κατανοούμε ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και πολύπλοκος, αλλά τώρα η διαμόρφωση της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και η ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης έχει συμφωνηθεί» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή για το Συριακό Σύνταγμα, η οποία απαρτίζεται από 150 άτομα, θα συγκληθεί για πρώτη φορά στη Γενεύη, στις 30 Οκτωβρίου.

Το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης, της συριακής αντιπολίτευσης και της συριακής κοινωνίας των πολιτών, ενός στόχος θα είναι η κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος για την πολύπαθη χώρα.

Πηγή: Philenews/sputniknews.gr