Tην πρώτη της πρόταση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες στη Μεσόγειο όσο και τη Μαύρη Θάλασσα, έστειλε σήμερα το Συμβούλιο η Κομισιόν, σε συνέχεια των διακηρύξεων του MedFish4Ever και της Σόφιας για την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και σε συνέχεια των προσπαθειών για κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα των αλιέων που λειτουργούν στην περιοχή, αποκαθιστώντας και διατηρώντας τα αποθέματα σε βιώσιμα επίπεδα.

Τα Κράτη Μέλη, θα καθορίσουν την τελική τους απόφαση στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας 16-17 Δεκεμβρίου βάσει της πρότασης της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν,  η πρόταση θέτει σε εφαρμογή το πολυετές σχέδιο διαχείρισης των βενθοπελαγικών αποθεμάτων στη δυτική Μεσόγειο, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να μειωθεί η αλιευτική προσπάθεια το 2020 για το μερλούκιο, τη γαρίδα, την καραβίδα, τις μπλε και κόκκινες γαρίδες και τις γιγαντιαίες γαρίδες.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ). Συγκεκριμένα, θεσπίζει περίοδο απαγόρευσης αλιείας για τα χέλια, τα αλιεύματα και την αλιευτική προσπάθεια για μικρά πελαγικά στην Αδριατική και ένα όριο αλιευτικής προσπάθειας για τα βενθοπελαγικά στην Αδριατική.

Στη Μαύρη θάλασσα η Κομισιόν προτείνει όρια αλιευμάτων και ποσόστωση για το καλκάνι και τη σαρδελορέγγα. Για το καλκάνι, η πρόταση θα μεταφέρει την ποσόστωση της ΕΕ που θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς σχεδίου διαχείρισης της GFCM. Όσον αφορά την σαρδελόρεγγα, η Κομισιόν προτείνει να διατηρηθεί το ίδιο όριο αλιευμάτων όπως το 2019, ήτοι 11,475 τόνοι.

Η πρόταση της Κομισιόν θα επικαιροποιηθεί μετά την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ (4-8 Νοεμβρίου 2019) με τα αριθμητικά στοιχεία των εν λόγω αποθεμάτων που υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της εν λόγω οργάνωσης.

“Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, εργάζομαι για να αντιστρέψω την ανησυχητική κατάσταση για τα περισσότερα αποθέματα ιχθύων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης της ΕΕ για βιώσιμη αλιεία. Είναι μια μακρά διαδικασία και  η σημερινή πρόταση είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση “, δήλωσε ο Karmenu Vella, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ