Δύο ειρηνικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα έξω από δύο τοπικά νοσηλευτήρια στην επαρχία Πάφου, με κοινό στοιχείο ένα… γιατρό. Στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας και στη Σαλαμιού, οι αρχές και οι κάτοικοι κατήλθαν το πρωί σε συμβολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή την συνεχιζόμενη υπολειτουργία των τοπικών κέντρων υγείας, με κοινή συνισταμένη ένα γιατρό ο οποίος, ενώ υπηρετεί στη Σαλαμιού μετατέθηκε προσωρινά στον Κάτω Πύργο για κάλυψη των εκεί αναγκών, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν στη Σαλαμιού.
 
Η τοπική αρχή, οργανωμένα σύνολα και κάτοικοι του Κάτω Πύργου, αλλά και των άλλων κοινοτήτων της Τηλλυρίας, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι στο νοσοκομείο της περιοχής εργοδοτείται ο ελάχιστος αριθμός γιατρών, με εμφανείς και συνεχείς, όπως υποστηρίζουν, συνέπειες για την συνεχή εξυπηρέτηση των κατοίκων. Καταγγέλλουν δε, ότι παραπέμπονται «από τον Άννα στον Καιάφα», κατά την έκφραση τους, για επίλυση του προβλήματος, αφού από το μεν Υπουργείο Υγείας λαμβάνουν οδηγίες να αποταθούν στον ΟΚΥΠΥ και από τον Οργανισμό παραπέμπονται στο Υπουργείο.
 
Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά κατά τα οποία ασθενείς της ακριτικής περιοχής κινδύνευσαν άμεσα ελλείψει άμεσης ιατρικής συνδρομής ή δυσχέρειας στην μεταφορά τους σε πιο εξοπλισμένο νοσοκομείο σε Λευκωσία ή Πάφο, οι άνθρωποι της ακριτικής περιοχής προχώρησαν το πρωί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για την ορθή στελέχωση του τοπικού νοσηλευτηρίου.
 
Η κινητοποίηση, επισήμαναν εκπρόσωποι τους, θα αποτελέσει την απαρχή δυναμικών συνεχόμενων μέτρων μέχρι να αντιμετωπισθεί η περιοχή Τηλλυρίας με τον αρμόζοντα τρόπο, όπως αναφέρουν, στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας.
 
Η κινητοποίηση στην Τηλλυρία λειτούργησε πάντως ως «ντόμινο» και για αντίστοιχη διαμαρτυρία στη Σαλαμιού. Και αυτό, αφού ο γιατρός που κλήθηκε να καλύψει προσωρινά το νέο κενό στην Τηλλυρία, είναι αυτός που εργαζόταν στο Υγειονομικό Κέντρο Σαλαμιού, οι φορείς και κάτοικοι της οποίας ξεσηκώθηκαν με τη σειρά τους όταν ενημερώθηκαν ότι ο εν λόγω γιατρός θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ακόμη στο νοσηλευτήριο Πύργου Τηλλυρίας μέχρι να διορισθεί εκεί νέος γιατρός.
 
Οι αρχές και οι κάτοικοι της κοινότητας και των άλλων κοινοτήτων της ανατολικής ορεινής Πάφου που εξυπηρετούνται από το τοπικό αγροτικό ιατρείο Σαλαμιού συγκεντρώθηκαν και αυτοί το πρωί έξω από το ιατρείο διαμαρτυρόμενοι και απειλώντας ότι θα κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους αν δεν επιστρέψει άμεσα ο γιατρός για να συνεχισθεί η στελέχωση του τοπικού νοσηλευτηρίου.