Σε μια χωρίς προηγούμενο φαντασμαγορική παρέλαση και σε επίδειξη δύναμης, η Κίνα γιόρτασε στην ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν τα 70χρονα της επανάστασης. Από το 1949 μέχρι σήμερα η Κίνα έχει πετύχει ένα οικονομικό, πολιτικό και τεχνολογικό μεγαλείο, πετυχαίνοντας έτσι να στρέψει τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη προς το μέρος της. Δεν είναι τυχαίο που πολιτικές δυνάμεις ανά την υφήλιο, οι οποίες μόνο στο άκουσμα της λέξης «κομμουνισμός» τους προκαλούσε αλλεργία, σήμερα δεν μπορούν να αγνοήσουν τις επιτυχίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Η Κίνα σήμερα ασφαλώς και δεν έχει καμία σχέση με την εποχή του Μάο. Παρά την κριτική που ασκείται στη Μαοϊκή περίοδο και το ουτοπικό μοντέλο, ο Μάο εξακολουθεί να θεωρείται βασικός θεμελιωτής του Κινέζικου Σοσιαλισμού και να τιμάται ως ο ηγέτης του Κινεζικού λαού.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη της Κίνας κατά την περίοδο μέχρι την εκλογή του σημερινού ηγέτη XiJinping (2012), αποδίδεται στον Deng Xiaoping (1978) ο οποίος θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της αναμόρφωσης του σοσιαλισμού και του ανοίγματος της Κίνας προς τον έξω κόσμο.

Στα χρόνια που ηγείται του Κ.Κ.Κ. αλλά και της χώρας ο πολυσυζητημένος πλέον ανά το παγκόσμιο ηγέτης της Κίνας XiJiping κατάφερε να μετατρέψει την Κίνα σε παγκόσμια οικονομική δύναμη και να κουνήσει συθέμελα την παγκόσμια οικονομική τάξη. Η πολιτική «The beltand road initiative» διείσδυσε σε όλες τις ηπείρους με εξαίρεση την Αμερικανική, η οποία επιχειρεί να κλείσει τις πύλες ή και να θέσει εκτός, τα κινέζικα κεφάλαια. Ακόμα και σε αυτήν την Ευρωπαϊκή αγορά παρά τις προσπάθειες για περιορισμό των κινέζικων επενδύσεων, η Κίνα μόλις πρόσφατα κατάφερε να υπογράψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων με Γαλλία και Ιταλία. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της πολεμικής προσέγγισης και της επιβολής ψηλότερων δασμών σε κινέζικα προϊόντα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, θεωρώντας, όπως και η Ευρώπη, την Κίνα «συστημικό αντίπαλο». Ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά στηρίζεται, όπως ο ίδιος ο Xi διακηρύττει μέσα από το βιβλίο του “THE GOVERNANCE OF CHINA” στη μαρξιστική –λενινιστική θεωρία και τη θεωρία του Μάο. Δεν παραβλέπετε ότι η ανάπτυξη της Κίνας στηρίζεται στις αρχές της δικτατορίας του προλεταριάτου, του καθοδηγητικού ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος και στις παραδοσιακές αρχές της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού- λενινισμού. Το πέρασμα από τη σχεδιασμένη οικονομία στην ελεύθερη οικονομία και στη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, έννοιες που παραπέμπουν σε καπιταλιστική ανάπτυξη, καθησυχάζονται από τους Κινέζους Κομμουνιστές όχι σε εγκατάλειψη των αρχών του σοσιαλισμού αλλά ως περαιτέρω εδραίωση του σοσιαλισμού στην Κίνα λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης στην Κίνα. Όποια και να είναι η ιδεολογική προσέγγιση και η κριτική άποψη για το μοντέλο ανάπτυξης που επέλεξε η Κίνα, αυτό που επί του παρόντος δεν επιδέχεται κριτικής είναι η ανάπτυξη που παρουσιάζει σήμερα η χώρα. Τα επιτεύγματα της Κίνας από την αρχή της μεταρρύθμισης και του οικονομικού και πολιτικού ανοίγματος έχουν προκαλέσει έκπληξη σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η χώρα έχουν οδηγήσει και σε σημαντική αύξηση των εισοδημάτων και κατ’ επέκταση βελτίωση του επίπεδου των πολιτών της. Η Κίνα βρίσκεται σε ένα τέτοιο στάδιο ανάπτυξης, όπου της παρέχεται η οικονομική δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Σε μια σοσιαλιστική κοινωνία είναι βασική προϋπόθεσηη εξάλειψη των αντιθέσεων και της μείωσης του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, μεταξύ της υπαίθρου και της πόλης, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η προστασία του οικοσυστήματος και άλλα. Αυτά ασφαλώς είναι προβλήματα που δεν λύνονται από τη μια μέρα στη άλλη, ιδιαίτερα σε μια τεράστια και αχανή χώρα που προσομοιάζει περισσότερο σε ήπειρο παρά σε χώρα. Το Κ.Κ. Κίνας διαμέσου των πεντάχρονων πλάνων φαίνεται να πετυχαίνει σημαντική βελτίωση των ποιοτικών δεικτών. Είναι ιδιαίτερα ενδεικτική η μείωση της φτώχειας στοχεύοντας στην οριστική της εξάλειψη τα επόμενα χρόνια. Παρόλο που στον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και σε αυτή την ευημερούσα Ευρώπη, είναι χαρακτηριστική η αύξηση των ανθρώπων που ζουν στα όρια της φτώχειας, η Κίνα καταφέρνει συνεχώς να μειώνει τη φτώχεια εντός της χώρας με στόχο την πλήρη εξάλειψη της σε μια δεκαετία.

Η Κίνα, η οποία γιορτάζει την ίδια μέρα (1η του Οκτώβρη) με την Κυπριακή Δημοκρατία την επέτειο της ανεξαρτησίας της, στηρίζει στη βάση αρχών τον αγώνα του Κυπριακού λαού και θεωρείται παραδοσιακά φίλη χώρα. Το εμπόριο και γενικά οι οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αναπτύσσονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας μεγάλες κινέζικες επενδύσεις.

Το ΑΚΕΛ από τη δεκαετία του 60 διατηρεί φιλικές, συντροφικές και ειλικρινείς σχέσεις με το Κ.Κ.Κίνας. Οι σχέσεις αυτές βοήθησαν και εξακολουθούν να βοηθούν σημαντικά στην υπόθεση της Κύπρου, την αλληλεγγύη και την πολύπλευρη στήριξη που παρέχει σήμερα προς την Κύπρο η Λ.Δ. της Κίνας.

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ.