Η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται ότι παίρνει αναβολή κατά ένα μήνα τουλάχιστον, λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν με τους υποψήφιους Επιτρόπους από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, αφού οι τελευταίοι απέτυχαν να εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο.
 
Όπως εκτιμούν πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η διαδικασία έγκρισης του συνόλου της Επιτροπής από το Σώμα αναμένεται να γίνει κατά την ολομέλεια του Νοεμβρίου και όχι εντός Οκτωβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Έτσι, αντί για την 1η Νοεμβρίου, η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κομισιόν μετατίθεται πιθανότατα για την 1η Δεκεμβρίου.
 
Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του Γενικού Διευθυντή Επικοινωνίας και Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jaume Duch, ο Πρόεδρος του Σώματος Νταβίντ Σασόλι και οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων εξέτασαν το αποτέλεσμα των ακροάσεων των υποψήφιων Επιτρόπων, κάνοντας λόγο για μια «δημοκρατική και διάφανη διαδικασία». «Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να ψηφίσει έγκαιρα, για να επιτρέψει στη νέα Κομισιόν να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου» και ζητά την άμεση υποβολή των ονομάτων τριών νέων υποψήφιων Επιτρόπων, πρόσθεσε ο κ. Duch.

Σύμφωνα με πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαφαίνεται ότι ο προγραμματισμός για έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την επόμενη ολομέλεια στο Στρασβούργο, μεταξύ 21 και 25 Οκτωβρίου, δεν είναι εφικτός, λόγω της απόκλισης των θέσεων των υποψηφίων που καταγράφηκε κατά τις ακροάσεις. «Η μπάλα είναι στα τρία κράτη μέλη που θα πρέπει να προτείνουν νέους υποψηφίους Επιτρόπους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει το συντομότερο με τις νέες ακροάσεις.
 
Η ψηφοφορία για την έκκριση της Επιτροπής στο σύνολό της μετατίθεται κατά πάσα πιθανότητα για την μεθεπόμενη ολομέλεια, η οποία είναι προγραμματισμένη μεταξύ 25-28 Νοεμβρίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
 
Λόγω των εξελίξεων, η διάρκεια της Επιτροπής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται ότι παρατείνεται κατά ένα μήνα, μέχρι την παράδοση της σκυτάλης στην Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, κατά πάσα πιθανότητα την 1η Δεκεμβρίου.

Πάντως, πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποκλείουν να υπάρξει απολογισμός του έργου της Επιτροπής Γιούνκερ την επόμενη εβδομάδα, στο Στρασβούργο, ακόμη και αν υπάρξει αναβολή στην ανάληψη της νέας Κομισιόν.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ