Σαρωτικές είναι και οι κτηριακές αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, πέραν της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθείται με αλλαγές στη σύνθεση των δικαστηρίων και τη συγκρότηση νέων. Στον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2020 περιλαμβάνεται πρόνοια για την προκήρυξη της προσφοράς για ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο θα κοστίσει γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ και θα ανεγερθεί σε χώρο δυτικά του υφιστάμενου κτηρίου. 
 
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη του κόμματος που συμμετέχουν στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, παράλληλα έχει κατακυρωθεί το συμβόλαιο για τη μετατροπή του πρώην ξενοδοχείου «Φιλοξενία» ώστε εκεί να στεγάσει το νέο Εφετείο, το νέο Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο και υπολογίζεται ότι η μετατροπή θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Είπε ακόμα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προχωρεί με την επέκταση του κτηρίου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ενοικιάζονται συνεχώς νέοι χώροι και αγοράστηκε κτήριο στη Λευκωσία για να στεγαστεί το νεοσυσταθέν Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας (το πρώην κτήριο Άστρα παρά το Ανώτατο Δικαστήριο).
 
 
Όσον αφορά στα νέα δικαστήρια που θα συγκροτηθούν, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι με τα νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή, επέρχεται διαφοροποίηση της δομής των δικαστηρίων, με δημιουργία τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας, δημιουργούνται δύο Ανώτατα Δικαστήρια (το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό) ένα εντελώς καινούργιο Εφετείο με αποκλειστική υποχρέωση την εκδίκαση εφέσεων με 16 δικαστές, οι οποίοι θα λύσουν το πρόβλημα της καθυστέρησης που παρατηρείται στο Εφετείο, δημιουργούνται νέα δικαστήρια όπως το Ναυτοδικείο, το Εμπορικό Δικαστήριο, τη δικαιοδοσία για χρηματοοικονομικές αξιώσεις και αξιόγραφα, ενώ προχωρά η απλοποιημένη διαδικασία για μικρές απαιτήσεις.
 
 
Είπε επίσης ότι το Ανώτατο Δικαστήριο με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων προχώρησε στη θέσπιση μοντέρνων θεσμών πολιτικής δικονομίας, αποδεσμεύτηκαν 32 νέες θέσεις δικαστών που θ’ αναλάβουν τα επαρχιακά Δικαστήρια, αυξήθηκαν οι κλίμακες δικαιοδοσίας των επαρχιακών δικαστών και των ανώτερων δικαστών ώστε η πλειονότητα των επαρχιακών δικαστών να δικαιούται να χειρίζεται περισσότερες υποθέσεις σε αριθμό.