Τις πάγιες θέσεις της Μόσχας αναφορικά με την επέκταση της Νατοϊκής Συμμαχίας προς τα ανατολικά, ανέλυσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η Μόσχα θα ανταποκριθεί πολιτικά και «στρατιωτικά» στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Κανείς δεν αρνείται ότι η Ρωσία έχει συμφέροντα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ασφάλειάς της, είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε ένα πυρηνικό κράτος και η επιθυμία να τοποθετηθούν βάσεις του ΝΑΤΟ στην άμεση γειτονιά μας προφανώς δεν μπορεί να μας γεμίσει με θετικά συναισθήματα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη του με τη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti την παραμονή της επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

«Είχαμε πάντα απαντήσει και θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτό, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά», τόνισε.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες προσέλκυσης χωρών με εσωτερικές συγκρούσεις στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνες και γεμάτες με πολύ σοβαρές συνέπειες.

«Όλες οι απόπειρες προσέλκυσης χωρών με εσωτερικές συγκρούσεις στο ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Αναφέρατε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Δημοκρατία Σέρπσκα, αλλά μπορούμε επίσης να αναφέρουμε άλλες χώρες. Τι συμβαίνει με τη Γεωργία; Τι συμβαίνει στην Ουκρανία; Οι χώρες αυτές βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Και δεύτερον, αυτό είναι γεμάτο με πολύ σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να σκεφτούν εκατό φορές πριν λάβουν τέτοιες αποφάσεις», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι οι ιδέες για τη δημιουργία ορισμένων νέων συμμαχιών ή κρατών στα Βαλκάνια είναι επικίνδυνες επειδή οδηγούν σε εθνικιστικούς κύκλους που επιδιώκουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας όπλα, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η επανεμφάνιση βίας στην περιοχή.

Στη συνέντευξη, ο Μεντβέντεφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για το Κοσσυφοπέδιο με βάση την ανάγκη διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και όχι μονομερείς κινήσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

«Οι ιδέες για τη δημιουργία διαφόρων νέων συμμαχιών και κρατών είναι πολύ επικίνδυνες, διότι τελικά κάνουν τους πιο επιθετικούς και πιο εθνικιστικούς κύκλους να επιδιώκουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας βία και όπλα και υπάρχουν ήδη αρκετά από αυτά. «Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη πρέπει να παρακολουθούνται», δήλωσε ο Μεντβέντεφ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει εάν η κατάσταση στα Βαλκάνια, δεδομένης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από πολλές δυτικές χώρες, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Ο Μεντβέντεφ στάθηκε, ωστόσο, στην «πίεση που έπληξε την Πρίστινα», υπενθυμίζοντας ότι ο υπερεθνικιστής ηγέτης της χώρας είχε έρθει πρόσφατα στην εξουσία στο Κοσσυφοπέδιο.

«Πιστεύω ότι όλες οι εξελίξεις θα πρέπει να παρακολουθούνται διεξοδικά γιατί είναι προφανές ότι τα Βαλκάνια παραμένουν μια μάλλον ασταθής περιοχή και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επανάληψη εκδήλωσης πράξεων βίας, απόπειρες μονομερούς επανασχεδιασμού του χάρτη των Βαλκανίων ή οποιωνδήποτε άλλων ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανθρωπιστική καταστροφή», επέμεινε ο Μεντβέντεφ.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες με την προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν στον κόσμο βλάπτουν την Ευρώπη, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη κουραστεί από αυτές τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρέσκονται μόνο στις ιδέες που γεννιούνται στα γραφεία του Λευκού Οίκου και στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουάσινγκτον, τους αρέσουν μόνο οι ιδέες που τελικά οδηγούν στην οικονομική ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Αυτοί [οι Αμερικανοί] προωθούν τις ιδέες αυτές με κάθε τρόπο, αυτό δεν είναι μυστικό, αυτή είναι η κύρια πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ως εκ τούτου, ισχυρίζονται ότι η Ρωσία υποστηρίζει την μία ή την άλλη πλευρά ή κάνει ζημιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αλλά στην πραγματικότητα, ακριβώς αυτές οι φιλοδοξίες των ΗΠΑ κυριαρχούν σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων και της Ευρώπης, που προκαλούν την κύρια ζημιά. Παρεμπιπτόντως, η ίδια η Ευρώπη είναι κουρασμένη από αυτές τις προσδοκίες ή τις επιθυμίες», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την ασταμάτητη επιθυμία τους για κυριαρχία, παίρνει μια ισορροπημένη θέση και προσπαθεί να οικοδομήσει κανονικές σχέσεις με όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την ένταξή τους σε στρατιωτικά μπλοκ.

«Αυτή είναι μια ασταμάτητη, απολύτως ανεξέλεγκτη επιθυμία [των ΗΠΑ] να κυριαρχήσουν στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Υπό αυτήν την έννοια, έχουμε πάντα, κατά τη γνώμη μου, μια ισορροπημένη θέση. Θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλες τις χώρες και, βεβαίως, έχουμε φυσιολογικές σχέσεις με τα κράτη που βρίσκονται στα Βαλκάνια, ανεξάρτητα από την ένταξή τους σε ένα συγκεκριμένο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

Πηγή: philenews/sputniknews.gr