To Top
23:38 Παρασκευή
25 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Επικίνδυνες επεμβάσεις στην Πέτρα του Ρωμιού (εικόνες)
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ Επικίνδυνες επεμβάσεις στην Πέτρα του Ρωμιού (εικόνες)
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2017, 12:39 μμ

Τη μυθική γενέτειρα της Αφροδίτης, γνωστή ως «Πέτρα του Ρωμιού», επέλεξε ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 για τις προσεχείς συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή και Σάββατο.

Για τον σκοπό των δύο συναυλιών δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες κερκίδα χωρητικότητας 1000 ατόμων στην παραλία.

Ταυτόχρονα, η εξέδρα επεκτείνεται μέσα στη θάλασσα σε βάθος μέχρι και ένα μέτρο. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι εργασίες εγκατάστασης ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού, ενώ αύριο θα γίνει ολοκλήρωση εγκατάστασης εξοπλισμού και έλεγχος από τις υπηρεσίες ΑΗΚ και ΗΜΥ. Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει απεγκατάσταση των εξέδρων και του υπόλοιπου εξοπλισμού.

Έντονη ανησυχία εκφράζουν για τη διοργάνωση των συναυλιών οι περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες παρουσιάζονται προβληματισμένες για τη ρύπανση της θάλασσας και την πίεση που θα ασκηθεί από τους επισκέπτες, σε μια άκρως προστατευόμενη περιοχή. 

Τα παράπονα των περιβαλλοντιστών διαβιβάστηκαν μέσω του «Φ» στις αρμόδιες Αρχές. Φαίνεται ότι για την πραγματοποίηση των συναυλιών άναψε το πράσινο φως μόνο το Τμήμα Δασών. Μιλώντας στον «Φ», ο διευθυντής του Τμήματος Τάκης Τσιντίδης ανέφερε ότι το Τμήμα απάντησε θετικά σε ένα αίτημα που υποβλήθηκε από την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που το αίτημα προερχόταν από ιδιώτη θα ήταν αρνητικό. Σημείωσε ότι οι κερκίδες εγκαταστάθηκαν σε δασική γη και ανεξάρτητα αν είναι περιοχή Natura 2000 το Τμήμα Δασών έδωσε τη συγκατάθεσή του. 

Από πλευράς του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στον «Φ», ότι μόλις χθες το Πάφος 2017 διαβίβασε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος το αίτημα για τη διοργάνωση συναυλιών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Κώστα Χατζηπαναγιώτου το Τμήμα δεν μπορεί να δώσει εκ των υστέρων έγκριση από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν οι εξέδρες. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν συναινεί με την πραγματοποίηση συναυλιών στη θάλασσα, αφού είναι αδύνατο είπε αυτή να πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει οποιαδήποτε περιβαλλοντική επίπτωση. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν θα επέλθει περιβαλλοντική καταστροφή. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, το Τμήμα αρνήθηκε την πραγματοποίηση και πάλι στα πλαίσια του Πάφος 2017 εκδηλώσεων στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας. Σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η αρνητική θέση έχει να κάνει με την παρουσία φώκιων στις θαλασσινές σπηλιές.

Καμία ενημέρωση για τις συναυλίες δεν έτυχαν τα άλλα αρμόδια Τμήματα, Αλιείας και Θήρας. 

Από πλευράς των περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφέρεται «η ιστορία, ο πολιτισμός και η φύση δεν μπαίνουν σε frames (πλαίσια). Στο όνομα του πολιτισμού πνίγεται η Πέτρα του Ρωμιού στα frames και στις σκαλωσιές. Στήνονται εξέδρες πάνω στο κύμα, φωτισμοί, μεγάφωνα... Είναι σίγουρο ότι η Αφροδίτη δεν θα μείνει εκεί, θα φύγει τις νύχτες που 1000 άτομα θα εισβάλουν στον χώρο της».

Η περιοχή χωροθέτησης του συναυλιακού χώρου, καθώς και του χώρου στάσης, ενημέρωσης και στάθμευσης για τα εικαστικά του Πάφος 2017 στην Πέτρα του Ρωμιού εμπίπτουν εντός Πολεοδομικής Ζώνης Προστασίας της Φύσης και των Δασών (Ζ4-ΠΦ), εντός Ακτής και Περιοχής Προστασίας της Φύσης και πλησίον Προστατευόμενου Τοπίου.

Η περιοχή χωροθέτησης εμπίπτει επίσης εντός του Κρατικού Δάσους Ραντί και της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ακρωτήριο Άσπρο - Πέτρα του Ρωμιού (με κωδικό CY5000005), η οποία έχει χαρακτηριστεί τόσο ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) για τους φυσικούς οικότοπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, όσο και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πτηνά. 

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι συναυλίες στην Πέτρα του Ρωμιού διοργανώνονται στο μέσο της περιόδου φωλεοποίησης του Μαυρομμάτη, γνωστού και ως Φαλκόνι της Ελεονώρας (Falco eleonorae), ενώ η περιοχή μεταξύ του Ακρωτηρίου Άσπρο και της Πέτρας του Ρωμιού αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης του σημαντικού αυτού είδους γερακιού στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 
Οικολόγοι: Οι σκαλωσιές στη θάλασσα και οι εκκοπές δέντρων δεν είναι πολιτισμός
 
«Η τοποθέτηση εξέδρας στην Πέτρα του Ρωμιού, που καλύπτει επιφάνεια του αιγιαλού αλλά ταυτόχρονα προεκτείνεται και στο εσωτερικό της θάλασσας, είναι μια κίνηση προκλητική, καταφανώς καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον, που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.
 
Προστίθεται επίσης πως είναι «ακόμη πιο εξοργιστική η απάντηση του Τμήματος Δασών, πως "κατά παρέκκλιση" δόθηκε άδεια για την τοποθέτηση της εξέδρας, επειδή φορέας της αίτησης ήταν ο οργανισμός "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάφος 2017" και όχι ιδιώτης. Δυστυχώς και για τον εμπνευστή αυτής της επιχειρηματολογίας, οι σκαλωσιές στη θάλασσα και οι εκκοπές δέντρων για την απρόσκοπτη θέαση των εκδηλώσεων από το δρόμο, δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε με την ανάδειξη του πολιτισμού».
 
Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται πως «η τοπική κοινωνία, αλλά και ολόκληρη η Κύπρος απαιτεί εξηγήσεις τόσο για την έγκριση του Τμήματος Δασών, όσο και για την έμπνευση της διοργάνωσης "Πάφος 2017" να θυσιάσουν το φυσικό περιβάλλον, για χάριν μιας υποτιθέμενη ανάδειξη του πολιτισμού με παρωχημένα μέσα. Αν κάτι αποδεικνύει η κίνηση αυτή, είναι πως αμφότεροι οι δύο φορείς είναι ανίκανοι να επιτελέσουν το ρόλο τους».
 
  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.