Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, που παρουσίασε το νομοσχέδιο για το μετασχηματισμό της ΔΕΗ επανέφερε στο τραπέζι το θέμα της εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της επιχείρησης.  Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, η ΔΕΗ θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εθελούσιας αντίστοιχο με εκείνο του ΟΤΕ το 2012, το οποίο θα επιβαρύνει αποκλειστικά την εταιρεία και όχι το Δημόσιο ή το ασφαλιστικό.
Αν και ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε να δώσει παραπάνω στοιχεία ή να γίνει πιο συγκεκριμένος, η ΔΕΗ έχει στα χέρια της τις παλαιότερες εισηγήσεις του συμβούλου για την εκπόνηση του business plan, δηλαδή της McKinsey, η οποία είχε παρουσιάσει δύο προτάσεις για την μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ.  Την αρχική, η οποία ήταν πιο επιθετική και οδηγούσε στη μείωση του προσωπικού της εταιρείας σε ποσοστό άνω του 50% με αποχώρηση 6 χιλιάδων εργαζομένων και την δεύτερη η οποία οδηγούσε σε σταδιακή μείωση του προσωπικού κατά 4 χιλιάδες άτομα.  
Και στις δύο περιπτώσεις προβλεπόταν ότι μέρος του προσωπικού θα αποχωρούσε λόγω απόσυρσης παλιών μονάδων, ενώ το δεύτερο business plan περιλάμβανε και τους εργαζόμενους που θα μετακινούνταν στον επενδυτή που θα αγόραζε τις λιγνιτικές μονάδες της αποεπένδυσης (που ως γνωστόν ναυάγησε).  Τα σενάρια  Πιο συγκεκριμένα η αρχική πρόταση της McKinsey ήταν να μειωθεί το προσωπικό της ΔΕΗ κατά 6 χιλιάδες άτομα: 1800 άτομα από τις μονάδες που επρόκειτο να πουληθούν ή να αποσυρθούν:  1000 συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις δε θα ανανεώνονταν  900 υπάλληλοι με θεμελιωμένο δικαίωμα σύνταξης  3000 άτομα μέσω εθελούσιας  Μετά τη διαρροή της αρχικής πρότασης της McKinsey, η τότε διοίκηση της ΔΕΗ είχε ζητήσει μια νέα αναθεωρημένη και πιο ήπια πρόταση, η οποία και ήρθε με το νέο πλάνο που παρουσίασε ο οίκος το καλοκαίρι του 2018 και το οποίο προέβλεπε μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ κατά 4000 άτομα:  
1500 άτομα από την παραγωγή ως εξής:
  • 690 εργαζόμενοι θα αποχωρούσαν από τις 2 εταιρείες της αποεπένδυσης  
  • 370 εργαζόμενοι θα αποχωρούσαν καθώς θα αποσύρονταν οι μονάδες παραγωγής που απασχολούνται  
  • 440 θέσεις εργασίας θα καταργούνταν από το πρόγραμμα εξοικονόμησης και βελτιστοποίησης της εταιρείας  
2210 άτομα από τα ορυχεία ως εξής:  
  • 745 άτομα από τα ορυχεία της αποεπένδυσης  
  • 1465 άτομα από τη σταδιακή μείωση της δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια  
  • 383 άτομα από τις κεντρικές υπηρεσίες  
Μόνο μέχρι το 2022 η McKinsey υποστήριζε ότι είναι εφικτό το κόστος μισθοδοσίας από τα 600 εκατ. ευρώ να μειωθεί περίπου στο μισό και να πέσει στα 320 εκατ. ευρώ.  Δημόσιο  Πάντως σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα σε λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν, θα έχουν και μια ακόμη επιλογή πέραν της εθελούσιας. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δεν επιθυμούν να φύγουν, να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.  
Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι μέρος των αποχωρήσεων θα καλυφθεί με νέες προσλήψεις, εργαζόμενων που δε θα έχουν μονιμότητα αλλά θα απασχολούνται με όρους ιδιωτικής αγοράς στην επιχείρηση. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι σε κάθε περίπτωση προβλέπεται να είναι σημαντικά λιγότεροι σε σχέση με τις αποχωρήσεις της εθελούσιας.
Του Χάρη Φλουδόπουλου  
ΠΗΓΗ: Capital.gr