Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια που θα μπορεί μέλος της Αστυνομίας να εκτελεί καθήκοντα αναπληρωτή, ενώ μειώνεται σταδιακά το ωράριο των Αστυνομικών, ώστε το 2022 να εναρμονιστεί με αυτό της δημόσιας υπηρεσίας. Νομοσχέδιο και κανονισμοί, που συζήτησε χθες η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, προβλέπουν ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας θα μπορεί να επεκτείνει σε τέσσερα από δύο χρόνια που ισχύει σήμερα, την ισχύ των αναπληρωματικών διορισμών, για κάλυψη αναγκών που υπάρχουν στο Σώμα. Όπως πληροφόρησε την επιτροπή ο αστυνόμος Β’ Μιχάλης Κατσουνωτός, διευθυντής του Τμήματος Α’ στο Αρχηγείο Αστυνομίας, σε 15 χρόνια έχουν γίνει 106 αναπληρωματικοί διορισμοί, ενώ σήμερα υπάρχουν 48 εκ των οποίων οι 24 λήγουν στις 22 Δεκεμβρίου, γι’ αυτό και πρέπει να ψηφιστούν οι κανονισμοί σύντομα. Είναι θέμα δεοντολογικό, ανέφερε, για έναν που λήγει ο αναπληρωματικός διορισμός του και να επιστρέψει τον βαθμό του, ενώ μπορεί ο υφιστάμενός του στη συνέχεια να γίνει προϊστάμενός του. 
 
Με την εισήγηση συμφωνούν οι σύνδεσμοι Αστυνομίας, δεδομένου ότι αυτός που θα κατέχει αναπληρωματικό διορισμό δεν θα έχει προβάδισμα στις προαγωγές. Η Βουλή αναμένεται ότι θα εγκρίνει σε νόμο το νομοσχέδιο αύριο Παρασκευή, όπως και τους κανονισμούς που προβλέπουν σταδιακή μείωση του ωραρίου των αστυνομικών. Όπως έγραψε και χθες ο «Φ», με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το ωράριο των αστυνομικών θα μειωθεί κατά μισή ώρα από την 1/1/2020, κατά μία ώρα από την 1/1/2021 και επίσης κατά μία ώρα από την 1/1/2022, ώστε να φτάσει τις 37 ½ ώρες εβδομαδιαίως όπως είναι και το ωράριο των δημόσιων υπαλλήλων. 
 
 
Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα των αστυνομικών και πως για το θέμα έγινε μελέτη από την οποία φάνηκαν οι ανάγκες που θα προκύψουν σε προσωπικό. Όπως είπε, η ρύθμιση αφορά μόνο τους αστυνομικούς και όχι και τους αξιωματικούς που δεν έχουν ωράριο. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η εναρμόνιση του ωραρίου της Αστυνομίας με αυτό της δημόσιας υπηρεσίας εκκρεμεί από το 1982, προσθέτοντας ότι το ’92 το ωράριο των αστυνομικών από 42 ώρες έγιναν 40. Να σημειωθεί πως και αυτοί οι κανονισμοί θα ψηφιστούν με τη μορφή του κατεπείγοντος.