Μπορεί να προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας «Jiu Jitsu», η οποία γυρίστηκε στην Κύπρο με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ, ωστόσο κόμματα της αντιπολίτευσης βάζουν βέτο στην αποδέσμευση του κονδυλίου των €8,5 εκατ. που διεκδικεί η εταιρεία παραγωγής.
 
Βάσει του επενδυτικού σχεδίου για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει στην εταιρεία παραγωγής του έργου το 35% του κόστους παραγωγής που έχει προϋπολογιστεί στα €25 εκατ. Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή, η ιδιοκτησιακή δομή της εταιρείας αποτελείται από την BMCH Cyprus LTD, την Double Tree Entertainment LLC και Elio Pictures LTD, οι οποίες κατέχουν από 33%.
 
 
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως, κατά τα γυρίσματα που έγιναν στην Κύπρο, εργοδοτήθηκαν 220 πρόσωπα, μέσω της εταιρείας παραγωγής, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν. Τόνισε, παράλληλα, πως νεαροί Κύπριοι που συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους. Είπε, επίσης, πως τέλος του χρόνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εταιρείας για να διαπιστωθεί εάν τήρησε τους όρους του σχεδίου.
 
 
Παρά τις εξηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι έχουν έντονες επιφυλάξεις και διαφωνούν στην αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου εάν δεν εξετάσουν τα στοιχεία που θα τους σταλούν.
 
Διαμαρτύρονται γιατί σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν οι δαπάνες του κράτους για το σχέδιο και διερωτήθηκαν κατά πόσο είχε κοινωνικό ανταποδοτικό όφελος προς τους φορολογούμενους. Όπως υποστηρίζουν, ο αρχικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ήταν €1,8 εκατ., στη συνέχεια η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στον οποίο περιλαμβάνονταν πρόσθετες πιστώσεις €16 εκατ., από τις οποίες η Βουλή ενέκρινε μόνο το 50%, και τώρα η Κυβέρνηση ζητά την αποδέσμευση του υπόλοιπου ποσού.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υποστήριξε πως το σχέδιο για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας ετοιμάστηκε φωτογραφικά για δύο συγκεκριμένες εταιρείες στην Κύπρο και όχι για την προβολή της χώρας μας. Παράλληλα, ζήτησε στοιχεία για τους μετόχους της εταιρείας παραγωγής στην Κύπρο, προσθέτοντας πως «ο Νικόλας Κέιτζ δεν ξέρει πού πέφτει η Κύπρος· ποίοι είναι λοιπόν πίσω από την εταιρεία;». Υπέδειξε επίσης πως χωρίς τον οικονομικό έλεγχο της εταιρείας και χωρίς την προώθηση των στοιχείων στη Βουλή, το ΑΚΕΛ δεν θα συναινέσει στην αποδέσμευση του κονδυλίου.
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως ο τρόπος που υλοποιήθηκε το σχέδιο αναγκάζει τη Βουλή να  εφαρμόσει κοινοβουλευτικό έλεγχο και να μην εγκρίνει τις δαπάνες της ταινίας. Από την άλλη ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συναίνεσαν για την αποδέσμευση του κονδυλίου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα.