Η πολιτική και στρατιωτική αναβάθμιση των κατεχομένων είναι το δίπτυχο πάνω στο οποίο θα εργαστεί η Τουρκία το αμέσως επόμενο διάσημα. Οι ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν αρκούντως ξεκάθαρες ως προς τις επιδιώξεις της Άγκυρας για τα κατεχόμενα. 

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στον Αντέννα, η τουρκική πλευρά γνωρίζει πως είναι αδύνατη η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ αυτό που προωθεί είναι η αναβάθμιση των σχέσεων του κατοχικού καθεστώτος με άλλες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, και οι οποίες βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Άγκυρας. 

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξής του στο CNN Turk και στο Kanal D, όταν ρωτήθηκε για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, είπε ότι «αυτές οι αναγνωρίσεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια στιγμή. Πολλές μεγάλες και μικρές χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωριστεί, αλλά πόσο σύντομα αναγνωρίστηκαν; Χρειάστηκε πολύς χρόνος. Λέμε ότι πρέπει να εδραιωθεί το κυρίαρχο καθεστώς των δικαιωμάτων 1959-1960 του τ/κ λαού. Η προτεραιότητα για τη διασφάλιση αυτής της ισότητας ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας ενεργήσει δίκαια, θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα και από τον ΟΗΕ».

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στο θέμα είπε για τον ΟΗΕ ότι «δεν έκαναν κανένα βήμα για να καθορίσουν την κυριαρχική ισότητα του τ/κ λαού. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους με την αναγνώριση της Κύπρου. Γι’ αυτό έκανα έκκληση στη διεθνή κοινότητα. Αυτό ήταν προκαταρκτικό. Το θέμα βέβαια το εξηγήσαμε αναλυτικά στους συνομιλητές μας που συναντήσαμε στη Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα».

Σε στρατιωτικό επίπεδο ανακοίνωσε την ενίσχυση της παρουσίας του κατοχικού στρατού. Ο Ερντογάν επιχείρησε να παρουσιάσει την απόφαση για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο ως συνεπακόλουθο της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδας, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο- θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτήν την ενέργεια», ανέφερε ο Ερντογάν. «Θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα; Δεν μπορούμε», τόνισε, και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατιωτικοποιήσουν τα ελληνικά νησιά. Στο Ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσουν την Ελλάδα σε λάθος υπολογισμούς και να μην χειραγωγεί τη διεθνή κοινή γνώμη. Η ανακοίνωση που εκδώσαμε μετά το ΣΕΑ περιλαμβάνει αυτά».

ΗΠΑ – Καμία αμφισβήτηση

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Επιπρόσθετα, τη θέση ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Συγχρόνως, ο κ. Πράις ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη του αμυντικού εξοπλισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών και συνεπώς δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί στο ζήτημα.  

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση κατόπιν ερώτησης που δέχτηκε από τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει στείλει επίσημη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ για το ότι η Ελλάδα αναπτύσσει αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα σε νησιά που έχουν «μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση στην Τουρκία, ο κ. Πράις απάντησε «κοιτάξτε, θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις (της Ελλάδας και της Τουρκίας) όσον αφορά οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εμείς».

Αναβλήθηκε η Σύνοδος των EUMED-9

Αναβλήθηκε τελικά η Σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (EUMED-9), λόγω της κατάστασης της υγείας του Πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος συνεχίζει να είναι θετικός στον κορωνοϊό. Την ενημέρωση έκανε χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος αναφέροντας σε γραπτή δήλωσή του ότι η Σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (EUMED-9), που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στο Αλικάντε, της Ισπανίας, αναβάλλεται. 

Νέα ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου θα δοθεί από την ισπανική Κυβέρνηση εν ευθέτω χρόνω. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναμενόταν να αναχωρήσει αργά χθες το βράδυ για την Κύπρο. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος θα προεδρεύσει και της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα γίνει στις 11:00 π.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο.