Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε, ατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη, την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις προσαρτημένες περιοχές. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

“Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι καθεστώς στρατιωτικού νόμου ίσχυε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ και στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορόζιε πριν γίνουν μέρος της Ρωσίας. Και τώρα πρέπει να επισημοποιήσουμε αυτό το καθεστώς στο πλαίσιο της ρωσικής νομοθεσίας. Για αυτό υπέγραψα διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε αυτές τις τέσσερις οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τι διάταγμα θα σταλεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για έγκριση χωρίς καθυστέρηση”, δήλωσε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 50.000-60.000 πολίτες θα μετακινηθούν στη Ρωσία και στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Η διαδικασία της εκκένωσης αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι ημέρες, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σάλντο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αρχές μετακινούν πολίτες στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου για να “τους κρατήσουν ασφαλείς” και να επιτρέψουν στον στρατό να “δράσει με αποφασιστικότητα”. 

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διοργανώνει “προπαγανδιστικό σόου” στην κατεχόμενη Χερσώνα, καθώς Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να υπερασπιστούν την πόλη από επικείμενη ουκρανική επίθεση και προέτρεψαν τους πολίτες να φύγουν από την περιοχή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να τρομάξει τους κατοίκους της Χερσώνας με ψευδείς, όπως ανέφερε, ενημερώσεις για ουκρανικό βομβαρδισμό της πόλης στη νότια Ουκρανία.

capital.gr