Καλά έκανε το υπουργείο Εξωτερικών κι έστειλε χτες επιστολή στην Ειρηνευτική Δύναμη, ζητώντας «την άμεση αναστολή των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια εντός της Νεκρής Ζώνης». Ας είναι και καθυστερημένα. Χρειάστηκαν τρεις μέρες να συντάξουν την επιστολή. Ας καλούσαν τον Κόλιν Στιούαρτ αυτοπροσώπως στο υπουργείο ή στο Προεδρικό να του τα πουν προφορικά. Να τον ρωτήσουν κιόλας με ποια λογική, με ποιο δικαίωμα και με ποιο νομικό έρεισμα, κάνει συμφωνίες με το κατοχικό καθεστώς για έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο αυτό, όμως. Είναι που μας κοροϊδεύουν κι από πάνω οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Κυριολεκτικά μας έπιασαν στον μεζέ κι εμείς παριστάνουμε τους ευγενείς και τους πολιτισμένους και τα καταπίνουμε αμάσητα.

Είδαν τι δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Αλίμ Σιντίκ, εκεί στο υπουργείο του κυρίου Γιαννάκη; Είπε ότι φρόντισαν (στη συμφωνία τους με το κατοχικό καθεστώς, δηλαδή), να μην αλλάξει το καθεστώς της νεκρής ζώνης «με την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών για διαχείριση της χρήσης του». Να μην ανησυχούμε, δηλαδή, που μπήκαν μέσα οι Τούρκοι κι αλωνίζουν, θα φυτέψουν και γρασίσι, θα στήσουν και συρματοπλέγματα (έξι μέτρα ύψος τα θέλει τα τέλια, έλεγε ο Ερτουγρούλογλου, για να μην περνά η μπάλα «στην άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια του αγώνα και της προπόνησης»).

Αλλά, υπάρχει πιθανότητα να είναι εκεί νεκρή ζώνη όταν ετοιμάσουν το γήπεδο με χρήματα της Τουρκίας (από τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (YİGM) του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας), και το παραλάβει η Τσετίνκαγια κι αρχίσει να παίζει ποδόσφαιρο; Θα μείνει «καθεστώς νεκρής ζώνης» όταν θα γίνει το γήπεδο ενός ιστορικού τουρκοκυπριακού σωματείου; Ποιοι είναι μέσα στη νεκρή ζώνη και κάνουν έργα αυτές τις μέρες; Είναι συνεργεία του κατοχικού καθεστώτος, της Τουρκίας, και τα κάνουν για να προσαρτήσουν ακόμα ένα κομμάτι εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δημιουργούν ένα ακόμα τετελεσμένο σε συμφωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τι κοροϊδία κι αυτή να μας λένε κι από πάνω, μην ανησυχείτε, ουσιαστικά τους το δώσαμε αλλά θεωρητικά θα είναι νεκρή ζώνη. 

Δεν είναι μόνο αυτή η κοροϊδία των Οηέδων. Είναι και που για όλα τα προβλήματα που δημιουργούν οι Αττίλες εντός της νεκρής ζώνης (στα χωράφια της Δένειας και του Αστρομερίτη, στα Στροβίλια, στην Αθηένου και αλλού), ακόμα και στη διακίνηση μεταναστών, που σπρώχνονται από την Τουρκία στις ελεύθερες περιοχές μέσω της νεκρής ζώνης, η Ειρηνευτική Δύναμη που έχει την ευθύνη επιτήρησης της, δεν ανακατεύεται. Όποτε δημιουργούν πρόβλημα οι Αττίλες και παραβιάζουν το στάτους κβο, οι Οηέδες δηλώνουν απλώς ότι θα αναφερθεί στην επόμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Τώρα περάσαμε σε άλλο επίπεδο, όμως. Δίνουν και την έγκριση τους. Δεν αρκεί, λοιπόν, η επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών που ζητά να ανασταλούν οι εργασίες. Διότι, αν η αντίδραση της κυβέρνησης παραμείνει χλιαρή και περιοριστεί στην ανταλλαγή επιστολών, θα ολοκληρωθεί το τετελεσμένο και θα έχει παραδώσει και το 3% της νεκρής ζώνης στον Αττίλα για να κάνει εκεί ό,τι θέλει. Υπό τις ευλογίες της Ειρηνευτικής Δύναμης και των αξιωματούχων της, οι οποίοι ήδη έδειξαν τις προθέσεις τους.

Αυτό είναι το πρόβλημα, που είναι πολιτικό και αφορά την υπόσταση και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι, εάν ο Κόλιν Στιούαρτ πήγαινε στον Γιαννάκη Κασουλίδη και του πρότεινε να συγκατατεθεί ώστε να γίνουν οι επιδιορθώσεις και να παίζει μπάλα η Τσετίνκαγια, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έλεγε όχι. Μπορούσε να το παρουσιάσει και πανηγυρικά ως βήμα καλής θέλησης. Ίσως και να αναλάμβανε το κόστος των επιδιορθώσεων και του γρασιδιού η κυβέρνηση (άσχετα ότι δεν θα το δέχονταν οι Τούρκοι). Επομένως το πρόβλημα δεν είναι το γήπεδο και η Τσετίνκαγια, είναι ότι πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης ο Κόλιν Στιούαρτ έκανε συμφωνία με τον παράνομο «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, και ούτε που θεωρήθηκε απαραίτητο ή, έστω, πρέπον, να ενημερωθεί και ο υπουργός του νόμιμου κράτους. Ούτε τα προσχήματα πια!