Η Ρωσία άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Ευρώπη μετά την 10ήμερη περίοδο εργασιών συντήρησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται την Nord Stream AG.

Οι ροές ξεκίνησαν εκ νέου την Πέμπτη, δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος του διαχειριστή του αγωγού. Η αποκατάσταση των ροών στα ζητούμενα επίπεδα θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η επανέναρξη των ροών πρόκειται να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην Ευρώπη που κάνει αγώνα δρόμου για να γεμίσει τις αποθήκες ενόψει του χειμώνα. Οι παραγγελίες για την αποστολή αερίου σηματοδοτούν ότι οι εξαγωγές μέσω του αγωγού θα συνεχιστούν στο 40% της χωρητικότητας, στο ίδιο επίπεδο πριν από τις εργασίες συντήρησης.

Οι ροές στο επίπεδο του 40% θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση των τιμών, σύμφωνα με την Goldman Sachs. 

“Ο μεγάλος αριθμός των πελατών που ανέμεναν ότι ο αγωγός θα παραμείνει στο μηδέν μετά τη συντήρηση υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει ένα sell-off των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου από τα τρέχοντα επίπεδα”, ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές.

Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, καθώς σήμερα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ετήσια συντήρηση του αγωγού, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω ενεργειακών περικοπών.

Πηγή: Capital.gr