Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μια ακόμη συμφωνία εξαγοράς στην αγορά της πράσινης ενέργειας, αυτή των αιολικών στη Λακωνία του ομίλου Κοπελούζου που αγοράστηκαν από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, ήρθε να προστεθεί στη μακριά λίστα των συμφωνιών που υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά.

Χθες λοιπόν τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν την εξαγορά πάρκων ισχύος 55,2MW στην ανατολική Μάνη Λακωνίας, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία, έναντι συνολικού τιμήματος 90 εκατ. ευρώ. Τα δύο πάρκα προστίθενται στο χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας των ΕΛΠΕ, που αθροίζει 300MW με στόχο μέχρι το 2030 να φτάσει τα 2GW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αύξηση κατά 57% της επιδότησης στο ρεύμα στην Ελλάδα

Η εξαγορά των ΕΛΠΕ έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των deals της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε την εξαγορά των έργων ΑΠΕ της Volterra συνολικής ισχύος 73MW σε λειτουργία, 36MW υπό κατασκευή και 150MW υπό ανάπτυξη. Η αξία της συναλλαγής έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερο deal αποτέλεσε η εξαγορά εξαγοράς των αιολικών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον όμιλο της Motor Oil, η αξία του οποίου υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένης και της αξίας για την είσοδο της ΜΟΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Με το deal των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η ΜΟΗ προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της έργα σε λειτουργία ισχύος 493 MW καθώς επίσης και μια σειρά από έργα υπό κατασκευή ή ανάπτυξη συνολικής ισχύος άνω του 1,6GW.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Εκτός από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν, ένα ακόμη μεγάλο deal κυοφορείται στην αγορά και αφορά το νούμερο ένα παίκτη του κλάδου την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Περιστέρης κατά τη διάρκεια του πρόσφατου investor day η εταιρεία έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο από μεγάλα funds, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και έχει ακουστεί το όνομα του μεγάλου αυστραλιανού fund Macquarie, εντούτοις οι προτάσεις που έχει στα χέρια της και εξετάζει η ΤΕΝΕΡΓ είναι πάνω από μία, ωστόσο καμία εξ αυτών δε βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση, ούτε καν στην τελική ευθεία για οριστικοποίηση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή της Volterra, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν έχει κάποια συγκεκριμένη στόχευση για πώληση μετοχών της εταιρείας και η όποια κινητικότητα έχει προκύψει ως αποτέλεσμα προτάσεων που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται ότι το 37,9318% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήκει στη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το 11,0583% στον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργο Περιστέρη και το 6% στην Atale Enterprises LTD, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ώριμη αγορά

Η κρούση της Macquarie και των άλλων fund για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ενδεικτική του status της ελληνικής αγοράς πράσινης ενέργειας όπου πλέον τα περιθώρια για να τοποθετηθεί κάποιος μεγάλος παίκτης είναι μάλλον πεπερασμένα καθώς τα περισσότερα γεωγραφικά σημεία που κρίνονται ως κατάλληλα για εγκατάσταση ΑΠΕ έχουν ήδη καταληφθεί. Επομένως για να μπει κανείς στην εγχώρια αγορά, η ασφαλέστερη οδός είναι η εξαγορά υφιστάμενων αδειών ή εταιρειών.

Πηγή: Capital.gr