Οι δημόσιες τοποθετήσεις την περασμένη Κυριακή του κοινοτάρχη Ίνειας περί της εικονικής φωλεοποίησης χελωνών από κρατικά τμήματα και περιβαλλοντιστές και η προειδοποίησή του ότι θα παρέμβει σε φωλιές για να αποδείξει τον ισχυρισμό του, προκάλεσαν χθες την αντίδραση του Τμήματος Αλιείας.

Εκφράζοντας λύπη για τις τοποθετήσεις αυτές, το Τμήμα Αλιείας επικαλείται τη νομοθεσία για την προστασία των χελωνών, σημειώνοντας ότι με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ενέργειες όπως η καταστροφή ή και απόπειρα καταστροφής των φωλιών και αυγών των θαλασσίων χελωνών απαγορεύεται. 

«Είναι σεβαστή η διαμαρτυρία των κατοίκων, όμως το να καταστρέψει κανείς τις φωλιές των χελωνών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών στην Κύπρο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας. Στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια υλοποίησης μέτρων διατήρησης για τις θαλάσσιες χελώνες, έχουν παρατηρηθεί σταθερές βελτιώσεις στους πληθυσμούς των θαλασσίων χελωνών. Η μακροχρόνια αυτή προσπάθεια και υλοποίηση του Προγράμματος Προστασίας, ήταν το κλειδί για αυτά τα αποτελέσματα, αφού οι χελώνες χρειάζονται τουλάχιστον 20-30 χρόνια για να ωριμάσουν. Είναι αντιληπτό πως τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος αποδεικνύουν την επιτυχία της διατήρησης των δύο αυτών ειδών για την Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η οποιαδήποτε συμπεριφορά και ενέργεια που επεμβαίνει στο έργο της προστασίας των θαλασσίων χελωνών είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα τονίζεται, ενώ το Τμήμα Αλιείας προειδοποιεί ότι σε συνεννόηση με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες θα μεριμνήσουν για την προστασία του είδους από οποιαδήποτε ακραία ενέργεια, η οποία θα επέφερε αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό. 

Οι κάτοικοι και οι αρχές της Ίνειας επέμειναν και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δυναμικών διαμαρτυριών που οργάνωσαν σε Λάρα και κέντρο της κοινότητας ότι το θέμα των φωλιών των χελωνών εργαλειοποιείται από οικολόγους και κρατικούς ή πρώην κρατικούς παράγοντες για να προωθούν δικά τους συμφέροντα ως προς τη μελλοντική αξιοποίηση της περιοχής. Ισχυρίζονται δε, ότι αυτό κατέστη πιο φανερό από κάθε άλλη φορά όταν διαρκούσης της πανδημίας, που ουδεμία δραστηριότητα ή επίσκεψη ανθρώπων γινόταν στη Λάρα, δεν καταγράφηκε καμία αξιοσημείωτη δραστηριότητα στις παραλίες των χελωνών, ενώ με την έναρξη των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων άπαντες οι κρατικοί φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανακάλυψαν, κατά την έκφρασή τους, ότι «ο τόπος γέμισε χελώνες».