Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Στο άνοιγμα δύο γραφείων στην Κύπρο και σε συγκεκριμένα σε Λεμεσό και Πάφο, προχώρησε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης, τσέχικος κολοσσός. Ο λόγος για την εταιρεία JetBrains που συγκαταλέγεται σήμερα στους κορυφαίους σε παγκόσμιο επίπεδο προμηθευτές λογισμικού, έχοντας εξειδίκευση στη δημιουργία έξυπνων εργαλείων τα οποία βελτιώνουν την παραγωγικότητα για προγραμματιστές λογισμικού και των ομάδων τους.

Όπως πληροφορούμαστε, η εταιρεία έχει μεταφέρει ήδη στο νησί μας 170 άτομα από άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείτο προηγουμένως, ενώ προσέλαβε και προσωπικό από την Κύπρο. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τους επόμενους μήνες θα ανοίξει άλλες 100 θέσεις εργασίας στο νησί μας.

Η τσεχική startup, της οποίας η γλώσσα προγραμματισμού εδραιώθηκε ως η προτιμώμενη της Google για τις συσκευές Android, έχει συνολική αξία αποτίμησης $7 δισ. Η πιο πρόσφατη επιτυχία της πηγάζει από την open-source προγραμματιστική της γλώσσα Kotlin, η οποία χρησιμοποιείται από τις συσκευές Android της Αlphabet Inc. H Google ανέφερε χαρακτηριστικά πως πάνω από το 60% των επαγγελματιών developers χρησιμοποιούν τη γλώσσα Kotlin, συμπεριλαμβανόμενης και της ίδιας σε προγράμματα όπως το Google Maps, Google Home και Google Play. Η JetBrains ιδρύθηκε το 2000 και έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα της Τσεχίας Πράγμα. Παράλληλα έχει εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης στο Μόναχο, το Άμστερνταμ και τη Βοστώνη. Απασχολεί σήμερα  περίπου 2000 άτομα, ενώ στον κατάλογο προϊόντων της περιλαμβάνονται βραβευμένα εργαλεία, όπως τα IntelliJ IDEA, ReSharper, PyCharm και WebStorm.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυπριακή εταιρεία Online Trading Partner της FC Bayern

«Renaissance» το νέο στολίδι της Λεμεσού

Πράσινο φως άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή για πενταώροφη μεικτή ανάπτυξη στον Δήμο Λεμεσού. Το προτεινόμενο Έργο  με την επωνυμία «Renaissance» περιλαμβάνει τη δημιουργία εμπορικών και γραφειακών χρήσεων στο ισόγειο, καθώς επίσης και πολιτιστικού χώρου / γκαλερί επί της οδού Σολομωνίδη. Στόχος του έργου είναι η διασφάλιση μιας ανάπτυξης ήπιας μορφής, η οποία θα καθιστά την περιοχή ως ένα ζωντανό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Κύριος του έργου είναι η εταιρεία«Griblo Investments Ltd». Το προτεινόμενο έργο μετά την τροποποίηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων θα περιλαμβάνει:

Στο ισόγειο:

 • Εμπορικούς χώρους

 • Πολιτιστικό χώρο/γκαλερί

• Χώρους στάθμευσης (δημόσιοι και ιδιωτικοί)

• Ηλεκτρομηχανολογικούς χώρους

• Χώροι συλλογής σκυβάλων

• Χώροι πρασίνου (δημόσιος και ιδιωτικός)

• Χώρος κοινοτικού εξοπλισμού

Στο μεσοπάτωμα:

 • Συνέχεια χώρων ισογείου

• Γραφειακούς χώρους (τμήματα Δ, Ε, Ζ)

• Γυμναστήριο (τμήματα Δ, Ε, Ζ)

• Μπαρ (για ενοίκους του τμήματος Ζ)

• Βοηθητικοί χώροι, όπως πλυσταριό, κουζίνα, αποθήκη (τμήματα Δ, Ε, Ζ)

Στους πάνω ορόφους:

• Γραφειακούς χώρους

 • Οικιστικές μονάδες

• Χώροι γυμναστήριου

• Αποθηκευτικοί χώροι

Οι υποστηρικτικές χρήσεις/εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο έργο αποτελούνται από:

• Υπαίθριους χώρους (ισόγειο)

• Κήπο οροφής

• Πράσινες οροφές

• Κολυμβητικές δεξαμενές – συνολικά 6 (έξι): 2 κοινόχρηστες και 4 ιδιωτικές (στο επίπεδο οροφής των κτηρίων Α, Β, Δ και Ε)

• εγκατάσταση υποσταθμών στον υπόγειο χώρο της ανάπτυξης Δημόσιος Χώρος Πρασίνου και Κοινοτικού Εξοπλισμού

Οι κατασκευαστικές εργασίες του Έργου αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου και να διεκπεραιωθούν εντός του 2024, ενώ προγραμματίζεται να εκτελεσθούν σε μία φάση. Η προτεινόμενη ανάπτυξη εμπίπτει στο Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού και χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του ομώνυμου Δήμου. Στην ανάπτυξη αναμένεται να διαμένουν περίπου 400 άτομα (383 βάση της προκαταρκτικής εκτίμησης) και να εργάζονται 90 άτομα, συνολικά.

Eπιπλέον πτήσεις από Emirates

Για τον μήνα Σεπτέμβριο, η Emirates επεκτείνει τις υπηρεσίες της στην Κύπρο, προσφέροντας δύο επιπλέον πτήσεις προς το Ντουμπάι κάθε εβδομάδα. Πλέον, με την προσθήκη του EK110 κάθε Τρίτη και Πέμπτη, όποιος ταξιδεύει από τη Λάρνακα θα επωφεληθεί από την αύξηση της συχνότητας των πτήσεων, επιτρέποντας περισσότερες ταξιδιωτικές επιλογές, ευελιξία και ευκολία. Η πρώτη πτήση της Emirates από τη Λάρνακα έγινε τον Νοέμβριο του 1994 και έκτοτε η εταιρεία διατηρεί σταθερή σύνδεση με το Ντουμπάι.

Μεγαλώνει το νοσοκομείο «Λητώ» στο Παραλίμνι

Την έγκριση της περιβαλλοντικής αρχής εξασφάλισε η επέκταση ιδιωτικού νοσοκομείου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία νέας τριώροφης πτέρυγας στο ιδιωτικό Νοσοκομείο «Λητώ» στο Δήμο Παραλιμνίου, η οποία θα περιλαμβάνει τμήμα πρώτων βοηθειών, ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, ιατρεία και χειρουργεία. Η συνολική δόμηση του νέου κτηρίου θα ανέρχεται στα 2.938 τ.μ., η κάλυψη στα 1.439,65 τ.μ., ενώ το ύψος του θα είναι 14,35 μέτρα. Το ισόγειο πάτωμα του νέου κτηρίου θα έχει εμβαδό 1.224,15 τ.μ. και θα περιλαμβάνει υποδοχή, τμήμα πρώτων βοηθειών, κουζίνα, καφετέρια, γραφεία, αποδυτήρια και τουαλέτες προσωπικού, τουαλέτες ασθενών, αποθήκες, αίθουσα διασκέψεων και διαγνωστικό κέντρο το οποίο θα περιλαμβάνει μαγνητικό τομογράφο, αξονικό τομογράφο, ακτινογράφο, μαστογράφο και χειρουργείο. Ο πρώτος όροφος θα έχει εμβαδό 857,20 τ.μ. και θα περιλαμβάνει 13 ιατρεία-εξεταστήρια, τα γραφεία της διοίκησης, λογιστήριο, αποθήκες και αίθουσα αναμονής. Ο δεύτερος όροφος θα έχει εμβαδό 766,60 τ.μ. και θα περιλαμβάνει 5 χειρουργεία, χώρο προ-νάρκωσης, χώρο προετοιμασίας ασθενών, δωμάτιο φυσιολογικού τοκετού και άλλους συναφείς χώρους. Στη βόρεια πλευρά του νέου κτηρίου θα κατασκευαστεί εξωτερικό κλιμακοστάσιο διαφυγής για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η προτεινόμενη επέκταση αξίζει να σημειωθεί, δεν θα περιλαμβάνει δωμάτια διανυκτέρευσης ασθενών καθώς θα χρησιμοποιούνται τα δωμάτια του υφιστάμενου νοσοκομείου.

Η περιοχή ανάπτυξης βρίσκεται επί της λεωφόρου Σωτήρας, στο ΝΔ άκρο του Δήμου Παραλιμνίου, σε απόσταση 100 μέτρα από τη λίμνη Παραλιμνίου και 500 μέτρα νοτιοδυτικά από τον οικιστικό πυρήνα του δήμου. Η άμεση περιοχή μελέτης αποτελεί τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του υφιστάμενου νοσοκομείου, ο οποίος είναι διαστρωμένος με χαλίκι, χωρίς καθόλου φυσική βλάστηση.Το έργο γίνεται από την εταιρεία Demokritos Properties, ενώ το συνολικό κόστος της επέκτασης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το €1,5 εκατ.

Πωλείται η «Ελένιος Στοά»

Το ποσό των €2,2 εκατ. έχει ορίσει η Gordian Holdings για να δώσει τη συγκατάθεση της για γνωστό κτήριο στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας. Το ακίνητο είναι κτήριο μικτής χρήσης γνωστό ως «Ελένιος Στοά» στη συνοικία Τρυπιώτη, Δήμος Λευκωσίας. Βρίσκεται στους πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου, 100μ από την ανακαινισμένη πλατεία Ελευθερίας. Το κτήριο έχει εμβαδόν εσωτερικών χώρων 1,322 τ.μ. και αποτελείται από 7 καταστήματα στο ισόγειο που έχουν ενοποιηθεί σε 3 (το ένα ενοικιάζεται ως κατάστημα σουβενίρ), 21 διαμερίσματα (13 στούντιο, 6 δύο υπνοδωματίων και 2 τριών υπνοδωματίων) και roof garden 366 τ.μ. Το κτήριο διαθέτει και υπόγειο με εμβαδόν 224 τ.μ. Είναι κτισμένο σε τεμάχιο με εμβαδόν 366 τ.μ.

Πάντως το κτήριο αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για boutique ξενοδοχείο στο πιο ζωντανό σημείο της παλιάς πόλης, ή για φοιτητικές εστίες βάσει των σχετικών πολεοδομικών αδειών.

Η ιστοσελίδα ακινήτων αδειούχων Κτηματομεσιτών

Με τη δυναμική νέα ιστοσελίδα για ακίνητα που διατίθενται από αδειούχους Κτηματομεσίτες, το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών κάνει ακόμα ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή. Στην ιστοσελίδα ktimatomesites.com συγκεντρώνονται όλες οι τελευταίες καταχωρήσεις ακινήτων προς πώληση ή ενοικίαση αλλά και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά αλλά και τους εγγεγραμμένους και αδειούχους Κτηματομεσίτες.Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα για την αγορά ακινήτων της Κύπρου που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από αδειούχους κτηματομεσίτες, υπό την εποπτεία του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Απώτερος σκοπός είναι η ενίσχυση του ρόλου των εγγεγραμμένων κτηματομεσιτών και η πάταξη της παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα στον κάθε αδειούχο κτηματομεσίτη να αναρτά δωρεάν τα διαθέσιμα ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. Με αυτό τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να ενημερώνεται και να απευθύνεται σε επαγγελματίες Κτηματομεσίτες οι οποίοι μπορούν να τον καθοδηγήσουν κατάλληλα για τις επόμενές του κινήσεις.