Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες από τις 09:00 μέχρι τις 11:00 το πρωί οι φυσιοθεραπευτές, μέλη του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση που τηρεί, όπως υποστηρίζουν, ο ΟΑΥ έναντι των διεκδικήσεών τους. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Ζαννέτου, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι στόχος των φυσιοθεραπευτών δεν είναι να ταλαιπωρήσουν τους ασθενείς, «αλλά να διασφαλίσουν τα συμφωνηθέντα με τον ΟΑΥ και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών τους» και πρόσθεσε πως, «δεν μπορούν να συνεχίσουν οι φυσιοθεραπευτές να χρηματοδοτούν μέσω μειώσεων και αποκοπών τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών» καλώντας τους πολίτες «να σταθούν στο πλάι μας και να μας στηρίξουν ώστε να αρθεί η κατάφωρη αδικία που γίνεται εις βάρος μας». Αίτημα των φυσιοθεραπευτών η έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τις φυσιοθεραπείες που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ για το έτος 2022 και η αύξηση του προϋπολογισμού για το έτος 2023, αφού όπως υποστηρίζουν, οι επισκέψεις ασθενών που δέχονται έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, μεταξύ αυτών και ο καταρτισμός μητρώου ασθενών το οποίο αύξησε τον αριθμό φυσιοθεραπειών ανά ασθενή. 

Σύμφωνα με την κ. Ζαννέτου, «οι φυσιοθεραπευτές δεν ζητάμε αύξηση της αμοιβής μας, αλλά επαναφορά της στα αρχικά συμφωνημένα ποσά», προσθέτοντας ότι η αμοιβή των φυσιοθεραπευτών έχει μειωθεί κατά 15% εδώ και ένα χρόνο, λόγω αύξησης παροχών που προσφέρει ο ΟΑΥ σε ομάδες ασθενών (κατά 30%), χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της αμοιβής τους».

Από πλευράς του ο ΟΑΥ απέφυγε και χθες να εισέλθει δημόσια σε αντιπαράθεση με τους φυσιοθεραπευτές, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» ο Οργανισμός δεν φαίνεται να απορρίπτει τα όσα ο Σύλλογος υποστηρίζει. Όπως πληροφορούμαστε, έχει ήδη γίνει επεξεργασία των δεδομένων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά και τον καταρτισμό και την εφαρμογή του μητρώου ασθενών και έχουν εξαχθεί συμπεράσματα ως προς τις λύσεις που θα μπορούσαν να τεθούν ενώπιον των φυσιοθεραπευτών. Ωστόσο, με την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επικρατεί στη διοίκηση του Οργανισμού μετά την αποχώρηση του προέδερου του διοικητικού συμβουλίου και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την επιτροπή για το ασυμβίβαστο για τα υπόλοιπα μέλη, είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να ληφθούν αποφάσεις.