Με τις ρωσικές δυνάμεις να μετρούν ήττες και τους Ουκρανούς να προελαύνουν στην περιοχή της Χερσώνας, η Μόσχα επιχειρεί να εντάξει στην επικράτειά της το συντομότερο δυνατό περιοχές της ανατολικής πλευράς για να αυξήσει την επιρροή της μετά την κατάκτηση της Κριμαίας, το 2014. Η 4η Νοεμβρίου είναι η καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη αυτοεπικαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ για το θέμα της ένταξης στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Επιμελητηρίου Πολιτών, Αλεξάντερ Κόφμαν, στο τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων Rossiya-24 που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο τη Δευτέρα.

«Μου αρέσει πραγματικά ο συμβολισμός της 4ης Νοεμβρίου ως Ημέρας Εθνικής Ενότητας. Μου φαίνεται ότι ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αυτή την ημέρα θα καταδείξει σαφώς τη λαϊκή ενότητα του Ντονμπάς, των απελευθερωμένων εδαφών της Ουκρανίας – των περιοχών Χερσώνας και Ζαπορίζιας – και της Ρωσίας», δήλωσε.

«Δεδομένων των δυσκολιών στις οποίες μας έχει καταδικάσει η Ουκρανία, των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και ούτω καθεξής, σίγουρα η ψηφοφορία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Δεν θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια μόνο μίας ημέρας», υπέθεσε ο Κόφμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη σε 4 γείτονές της»

Ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει απάντηση από τον ηγέτη της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντένις Πούσιλιν, στην έκκληση σχετικά με το δημοψήφισμα.

 

 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Πολιτών της ΔΔΡ, ο Κόφμαν διάβασε έκκληση προς τον Πούσλιν και το Λαϊκό Συμβούλιο (κοινοβούλιο) με αίτημα την άμεση προκήρυξη δημοψηφίσματος για την προσχώρηση στη Ρωσία.

Πριν από αυτό το Πολιτικό Επιμελητήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ κάλεσε τον ηγέτη της ΛΔΡ Λεονίντ Πάσετσνικ να διεξάγει άμεσα δημοψήφισμα για την αναγνώριση της δημοκρατίας ως συστατικό έδαφος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την έκκληση, το βήμα αυτό θα καταστήσει το έδαφος της ΛΔΚ ασφαλές και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για την ανοικοδόμησή της.

Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις ρωσικές θηριωδίες και στη μαρτυρική πόλη Ιζιούμ. Οι Ουκρανοί ειδικοί έχουν ξεθάψει μέχρι τώρα 146 πτώματα, κυρίως πολιτών, από ομαδικό τάφο και ορισμένα από αυτά φέρουν ενδείξεις βίαιου θανάτου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιστεύεται ότι σε έδάσος στα περίχωρα του Ιζιούμ, έχουν ταφεί 450 άνθρωποι. Το Ιζιούμ ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όταν εξαπέλυσαν αντεπίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, είπε ότι μεταξύ των πτωμάτων ήταν και αυτά δύο παιδιών. «Ορισμένοι από τους νεκρούς φέρουν ενδείξεις βίαιου θανάτου. Υπάρχουν πτώματα με δεμένα τα χέρια και ίχνη βασανιστηρίων. Διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα από εκρήξεις, θραύσματα και μαχαίρια», έγραψε στην ανάρτησή του στο Telegram.

Νωρίτεραο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ουκρανών για τα «εγκλήματα πολέμου» στο Ιζιούμ, χαρακτηρίζοντάς τους «ψέματα».

Κάτοικοι της περιοχής είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι ορισμένοι από τους τάφους στο δάσος ανήκουν σε ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε έναν ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό.

 

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε πως παραμένει ασαφές πώς μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία στις τελευταίες αποτυχίες της στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και ζήτησε αυξημένη επιφυλακή από τα αμερικανικά στρατεύματα, στη διάρκεια επίσκεψής του σε βάση στην Πολωνία, η οποία βοηθάει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Τα σχόλια του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, προέδρου του Μικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν μια υπενθύμιση των κινδύνων να ενταθεί η σύγκρουση καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ βοηθούν την Ουκρανία από απόσταση και το Κίεβο διεξάγει μια μέχρι στιγμής επιτυχημένη αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

«Ο πόλεμος αυτή τη στιγμή δεν πηγαίνει πολύ καλά για τη Ρωσία. Επομένως είναι επιβεβλημένο για όλους μας να διατηρήσουμε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας, συναγερμού», δήλωσε ο Μίλεϊ από τη Βαρσοβία, μετά την επίσκεψή του στη βάση.

Ο στρατηγός επιθεώρησε την αντιαεροπορική άμυνα της βάσης, που περιλαμβάνει συστοιχίες πυραύλων Patriot, οι οποίες θα ήταν μια τελευταία γραμμή άμυνας, αν η Ρωσία αποφάσιζε να επιτεθεί στη βάση – διακινδυνεύοντας ένα πόλεμο με την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Μίλεϊ υπογράμμισε πως δεν λέει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυξημένη απειλή, αλλά τόνισε πως πρέπει να είναι έτοιμα.

«Στη διεξαγωγή του πολέμου, δεν γνωρίζεις με υψηλό βαθμό βεβαιότητας τι πρόκειται να συμβεί», δήλωσε.

Από τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον Μίλεϊ ζητήθηκε να μην δημοσιεύσουν την ονομασία της βάσης ούτε να περιγράψουν την τοποθεσία της.

Ο Αμερικανός στρατηγός ενημερώθηκε επίσης για την κρίσιμης σημασίας υποστήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη βάση αυτή και περιλαμβάνει μακρόθεν αρωγή για την υποστήριξη μέσω ασφαλών τηλεδιασκέψεων των αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων όπλων που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

protothema.gr