Έντεκα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες της τροχαίας είναι προβληματικά και η διαχειρίστρια εταιρεία ζητά να απορριφθούν. Το σοκ ήρθε σε σύσκεψη για την πορεία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος προς την εταιρεία για να προχωρήσει με τα χιλιάδες εξώδικα που καθυστερούν. Το πρόβλημα της επίδοσης παραμένει.

Από την 1/1/2022 μέχρι τώρα, καταγγέλθηκαν 78.627 οδηγοί από τις οκτώ κάμερες, αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά μεγάλος. Από αυτά τα εξώδικα, οι 36 χιλιάδες περίπου έχουν επιδοθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της επίδοσης, ενώ το πλέον σημαντικό, όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, είναι οι 11 χιλιάδες καταγγελίες, που η εταιρεία ζητεί να απορριφθούν. Επειδή πρόκειται για μεγάλο αριθμό, ζητήθηκαν οι λόγοι που πρέπει να απορριφθούν. Όπως ενημέρωσε η εταιρεία, για πολλές από αυτές τις καταγγελίες δεν είναι ευδιάκριτοι οι αριθμοί εγγραφής των οχημάτων, άλλα δεν ήταν καθαρές οι φωτογραφίες ή οι κάμερες δεν φωτογράφησαν σωστά το όχημα, ενώ κάποια αφορούν τεστ των τεχνικών ή επρόκειτο για οχήματα συνοδείας, ασθενοφόρα κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πετροβολούν τώρα και τις κάμερες – Απειλούν τους χειριστές

Ο κ. Καρούσος ξεκαθάρισε πως θα παραμείνουμε στην πιλοτική φάση μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή δεν θα προχωρήσει η Α’ φάση όπως προβλέπουν τα συμβόλαια, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα. Ήδη, όπως έγραψε ο «Φ», έχει ζητηθεί από την αναθέτουσα Αρχή που είναι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, τρίμηνη παράταση στην παραλαβή της επόμενης φάσης, που αφορά σε 20 σταθερές κάμερες και 16 κινητές. 

Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Καρούσος, είναι όπως αυτοματοποιηθεί η διαδικασία και από την ώρα που καταγγέλλεται ένας οδηγός, να ταυτοποιείται και να αποστέλλεται το εξώδικο.

Απαντώντας σε επικρίσεις για τον τρόπο που οι κινητές κάμερες καταγγέλλουν τους οδηγούς, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι έγινε και ο ίδιος δέκτης παραπόνων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται να κρύβονται τα οχήματα, ενώ για να γίνουν πιο ευδιάκριτα στους οδηγούς, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν στα οχήματα που φέρουν κάμερες, ειδικά σήματα ως βαν της φωτοεπισήμανσης. Επίσης, ο κ. Καρούσος ξεκαθάρισε ότι λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν, δεν έχει δοθεί ακόμα ούτε ένα σεντ στην εταιρεία που διαχειρίζεται τις κάμερες, ενώ σημείωσε πως ζήτησε στοιχεία για το κατά πόσον στο σημείο που βρίσκονται οι σταθερές κάμερες έχουν συμβεί ατυχήματα.