Οι Ηνωμένες Πολιτείες “ανυπομονούν” να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με την Κύπρο, προάγοντας την περιφερειακή σταθερότητα.

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτημα αν η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να κάμει το επόμενο βήμα, για πλήρη κατάργηση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.  

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διμερή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία σημαντικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Η διμερής σχέση, στον τομέα της ασφάλειας”, πρόσθεσε, “έχει ενισχυθεί μετά την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσης για συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Κυπριακής Δημοκρατίας, στον τομέα της ασφάλειας, το 2018”.

Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, στην Ουάσιγκτον, Πέτρος Κασφίκης, επισημαίνει ότι το 2020 η αμερικανική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε προσωρινή και μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για “μη φονικά” οπλικά συστήματα. Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν τονίσει, τότε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσεγγίζουν το θέμα του εμπάργκο βήμα προς βήμα, χωρίς η απόφαση αυτή να συνδέεται με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε με αλλαγή στάσης στο Κυπριακό.

ΡΙΚ