Tο καλοκαίρι είναι συνδεδεμένo, εκτός από τις διακοπές, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των παγκύπριων εξετάσεων και ουσιαστικά σηματοδοτεί τα βήματα που πρέπει να κάνει η οικογένεια ενός υποψήφιου φοιτητή για να καλύψει το κόστος των σπουδών, ανάλογα με τη χώρα στην οποία θα ζήσει και θα σπουδάσει. Γονείς και τελειόφοιτοι μαθητές σχεδιάζουν το πλάνο των σπουδών, έχουν πιάσει την υπολογιστική και προσπαθώντας να υπολογίσουν τα φοιτητικά έξοδα και την επίδρασή τους στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπάρχουν βέβαια και οι σπουδές στην ιδιωτική εκπαίδευση εντός Κύπρου. Και σε αυτή την περίπτωση οι γονείς καλούνται να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τα χρήματα που θα χρειαστούν ως δίδακτρα. Αν τα εισοδήματα μιας οικογένειας είναι αρκετά, μπορεί να χρειαστεί απλώς κάποια μηνιαία εξοικονόμηση για να καλυφθούν τα δίδακτρα ή αξιοποίηση κάποιων αποταμιεύσεων. Διαφορετικά, το δάνειο από τράπεζα είναι η μοναδική λύση και αναπόφευκτα άρχισε ή αρχίζει η έρευνα αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από Ιούλιο, ηλεκτρονικά και άλλα τρία επιδόματα

Με βάση την έρευνα του «Φ» στις ιστοσελίδες των τραπεζών, προκύπτει ότι υπάρχουν αρκετά σχέδια δανείων για σπουδές. Τα ποσά που παραχωρούνται είναι αρκετά για κάλυψη του κόστους, τόσο των σπουδών, όσο και του κόστους διαβίωσης και διαμονής των σπουδαστών, ενώ τα επιτόκια που προσφέρονται θεωρούνται αρκετά ελκυστικά.

Τράπεζα Κύπρου: Προσφέρει το σπουδαστικό δάνειο Starter και το προϊόν απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να καλύψουν τα έξοδα για την εκπαίδευση του παιδιού τους, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο. Επίσης, σε φοιτητές που θέλουν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις σπουδές τους. Καλύπτει δίδακτρα (ιδιωτικών σχολών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, κολεγίων και πανεπιστημίων), βιβλία, στολές, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, μεταφορικά, κόστος διαβίωσης φοιτητών (ενοίκια, αρχικός εξοπλισμός οικίας, μηνιαία προσωπικά έξοδα). Η εξασφάλιση για το δάνειο απαιτεί υποθήκευση οικίας. Το ύψος του δανείου καθορίζεται ανάλογα με τον προγραμματισμό των διδάκτρων, άλλων εξόδων και το ύψος της δόσης που μπορεί να πληρώνει ο πελάτης. Η τράπεζα στην ιστοσελίδα της δίνει ένα παράδειγμα. Για δάνειο μέχρι €50.000, η δόση κάθε μήνα υπολογίζεται σε €341,76 (σύνολο 180 μηνιαίων δόσεων) και το επιτόκιο (ΣΕΠΕ) είναι 3,16%.

Η τράπεζα προσφέρει επίσης το προϊόν advance. Για δάνειο με προσωπικές εγγυήσεις, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €20.000. Με υποθήκευση ακινήτου, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €50.000, με χαμηλότερο επιτόκιο. Απευθύνεται σε φοιτητές ή και γονείς για κάλυψη εξόδων εκπαίδευσης στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, για μεταπτυχιακό ή/και επαγγελματικό προσόν. Στο παράδειγμα που δίνει η τράπεζα αναφέρεται ότι για δάνειο €25.000 η μηνιαία δόση είναι €170,88 (σύνολο 180 μηνιαίων δόσεων) και η συνολική επιβάρυνση του επιτοκίου είναι 3,22%.

Ελληνική Τράπεζα: Προσφέρει το δάνειο σπουδών Μόρφωση. Τα φοιτητικά δάνεια παραχωρούνται με εμπράγματες εξασφαλίσεις για ποσά μέχρι €250.000, τα οποία απαιτούν την ανάλογη εκχώρηση ασφάλειας πυρός/σεισμού. Φοιτητικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις παραχωρούνται για ποσά μέχρι €30.000. Η Ελληνική αναφέρει ότι με εμπράγματη εξασφάλιση το επιτόκιο είναι 2,30% (σταθερό) για τα πρώτα 3 χρόνια και 2,70% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου, ενώ το συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο ΣΕΠΕ είναι 2,95%. Για υποθετικό ποσό δανείου €40.000, διάρκεια αποπληρωμής 15 χρόνια, η δόση για τα πρώτα τρία χρόνια υπολογίζεται σε €262,99 και €268,98 για το υπόλοιπο. Για δάνειο σπουδών χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση είναι 3% (σταθερό) για τα πρώτα 3 χρόνια και 6% για την υπόλοιπη περίοδο. Το συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο υπολογίζεται σε 4,80%. Για υποθετικό ποσό δανείου €10.000 και διάρκεια πίστωσης 10 χρόνια, η δόση είναι €96,37 για τα πρώτα 3 χρόνια και €106,14 για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Alpha Bank: Η τράπεζα στην ιστοσελίδα της παρουσιάζει το Alpha σπουδαστικό δάνειο, το οποίο είναι ένα καταναλωτικό δάνειο ειδικά σχεδιασμένο για φοιτητές και σπουδαστές στην Κύπρο ή το εξωτερικό, με σκοπό να καλύψει τις βασικές ανάγκες της φοιτητικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διδάκτρων, του απαραίτητου οικιακού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, κ.ά. Το ποσό που παραχωρείται είναι μέχρι €75.000 ανά φοιτητή, για κάλυψη διδάκτρων κολεγίου/πανεπιστημίου, καθώς και του κόστους διαβίωσης του φοιτητή (ενοίκια, αρχικός εξοπλισμός, κ.λπ.), στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Η διάρκεια αποπληρωμής είναι έως 15 χρόνια για ενυπόθηκα δάνεια και έως 10 χρόνια για τα μη ενυπόθηκα δάνεια. Το είδος του επιτοκίου είναι κυμαινόμενο στη βάση Euribor 3 μηνών και με εξασφάλιση το συνολικό επιτόκιο είναι 3,50% και χωρίς υποθήκη 4,50%.

Astrobank: Το «Just 1 ενοποιημένο» καλύπτει καταναλωτικά δάνεια (προσωπικά, σπουδαστικά, αυτοκινήτου) για ποσό από €5.000 – €150.000 και είναι διάρκειας μέχρι 15 χρόνων.

Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης: Στην ιστοσελίδα του οργανισμού υπάρχουν δυο σχέδια, «Πάμε σπουδές» και «Νέοι σπουδαστές». Το πρώτο σχέδιο καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των νοικοκυριών για σπουδές των παιδιών τους και περιλαμβάνει δίδακτρα, έξοδα διαμονής, έξοδα διαβίωσης και λοιπά έξοδα σπουδών (μεταφορικά, βιβλία, ηλεκτρονικό υπολογιστή κλπ). Ο οργανισμός χρηματοδοτεί επίσης σπουδές νέων σπουδαστών ή/και μεταπτυχιακές σπουδές ή/και σπουδές για εξασφάλιση επαγγελματικού τίτλου. Το δεύτερο σχέδιο καλύπτει μόνο το πρώτο πτυχίο. Χαρακτηριστικό των σχεδίων είναι: ύψος δανείου από €5.000 μέχρι €120.000, περίοδος αποπληρωμής μέχρι 30 χρόνια. Η μέγιστη διάρκεια του δανείου μπορεί να φθάσει μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη.

Ancoria Bank: H τράπεζα προσφέρει δάνειο μέχρι και €100.000 και οι αιτητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του κυμαινόμενου επιτοκίου της Ancoria Bank ή Euribor 6 μηνών. Η περίοδος αποπληρωμής κυμαίνεται από τα πέντε έως και τα 15 χρόνια και το βασικό επιτόκιο υπολογίζεται σε 3,55%. Τα φοιτητικά δάνεια χορηγούνται από κοινού στον φοιτητή και σε ένα ή και στους δύο γονείς και δεν υπάρχουν αρχικές χρεώσεις. Στο παράδειγμα που δίνει η τράπεζα στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι για σπουδαστικό δάνειο €50.000 με εξασφάλιση και με διάρκεια αποπληρωμής 15 χρόνια, η δόση είναι €353.

Προνομιούχοι και δικαιώματα

Τυχεροί είναι όσοι περάσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τουλάχιστο από οικονομικής σκοπιάς. Πρώτον γιατί θα μπορούν να διαμένουν στην οικογενειακή εστία ή ίσως πιο εύκολα θα βρουν συγκάτοικους για ενοικίαση διαμερίσματος και κατά δεύτερον γιατί δεν υπάρχουν δίδακτρα. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για όσους θα φοιτήσουν σε κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Αν είστε πολίτης της ΕΕ και σπουδάζετε σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας μέλους, δεν μπορούν να σας ζητήσουν να καταβάλετε υψηλότερα δίδακτρα από τα δίδακτρα για ντόπιους και έχετε ίσα δικαιώματα με αυτούς, όσον αφορά τις υποτροφίες για κάλυψη των διδάκτρων. Αν ζείτε σε χώρα της ΕΕ για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, δικαιούστε υποτροφία για κάλυψη των εξόδων διαβίωσης υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας.