Ο Λευκός Οίκος πρότεινε την Πέμπτη να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από Ρώσους ολιγάρχες για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την εισβολή της Μόσχας στη χώρα.

Αυτό θα επιτρέψει τη «μεταφορά των εσόδων από κατασχεθείσα περιουσία στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των ζημιών από τη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι χώρες της ΕΕ δεν θα πληρώσουν απευθείας σε ρούβλια

Η ιδέα της αποζημίωσης είναι μέρος των νέων προτεινόμενων κανόνων που επιτείνουν την οικονομική τιμωρία στο Κρεμλίνο, δύο μήνες αφότου εισέβαλε στη γείτονά του σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση και να καταλάβει εδάφη.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να ανακοινώσει την προτεινόμενη νομοθεσία μαζί με το αίτημά του για αύξηση της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο για τον στρατό της Ουκρανίας αργότερα την Πέμπτη.

Ήδη η Ουάσιγκτον έχει παράσχει όπλα αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Τώρα ο Λευκός Οίκος αναζητά ένα κονδύλι επαρκές για να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο.

Παράλληλα με τη στρατιωτική συσσώρευση – η οποία ξεκίνησε προσεκτικά με κυρίως αμυντικά όπλα πεζικού, αλλά τώρα περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σκοτώνουν άρματα μάχης – η Ουάσιγκτον ηγείται μιας επίθεσης κυρώσεων από τη Δύση που έχει σκοπό να απομονώσει τη Ρωσία και να πιέσει την ελίτ της χώρας.

Μέχρι σήμερα, οι σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παγώσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε είδη πολυτελείας που ανήκουν σε ολιγάρχες, όπως γιοτ, έργα τέχνης, ακίνητα και ελικόπτερα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «κυρώσει και μπλοκάρει πλοία και αεροσκάφη αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς και παγώνουν περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν σε ρωσικές ελίτ σε λογαριασμούς των ΗΠΑ».

Αυτόν τον μήνα, η Ισπανία ενήργησε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ για την κατάσχεση του σούπερ γιοτ 90 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκε στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Viktor Vekselberg, σύμμαχο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το νομοθετικό πακέτο που προτείνει ο Μπάιντεν θα ενισχύσει επίσης τη νομική πίεση στους ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν χρόνια πρακτικής στη μετακίνηση και τη συγκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.

Μια πρόταση είναι να επιτραπεί η κατάσχεση της περιουσίας που χρησιμοποιείται για την αποφυγή κυρώσεων. Μία άλλη είναι να επεκτείνει το οπλοστάσιο που χρησιμοποιούν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ, διπλασιάζοντας τον χρόνο που τους επιτρέπεται να συνεχίσουν τις έρευνες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από 5 σε 10 χρόνια και εφαρμόζοντας νόμους κατά του εκβιασμού που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και στην αποφυγή κυρώσεων.

Ο Μπάιντεν επρόκειτο να «σχολιάσει σχετικά με την υποστήριξη προς τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη χώρα τους και την ελευθερία τους ενάντια στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας» στις 10:45 π.μ. (17:45 ώρα Κύπρου), δήλωσε το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΚΥΠΕ