Επίσημη ανακοίνωση με όλες τις λεπτομέρειες και τις νέες παροχές που συμφωνήθηκαν, περιλαμβανομένου και αυξήσεων στον αριθμό των φυσιοθεραπειών που δικαιούνται άτομα με εγκεφαλική παράλυση μέσω του ΓεΣΥ, ετοιμάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προκειμένου να ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες όλοι οι ιατροί και φυσιοθεραπευτές του Συστήματος και να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα ο νέος σχεδιασμός. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Μόνικα Κυριάκου, «οι αριθμοί που καθορίζονται από τον Οργανισμό δεν αποτελούν «οροφή», δηλαδή, ένα άτομο εάν χρειάζεται περισσότερες θεραπείες κατ’ έτος, ο ΟΑΥ δεν θα του τις στερήσει αφού υπάρχει ήδη ο μηχανισμός ο οποίος λειτουργεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μέσω του οποίου έχει παραχωρηθεί μεγαλύτερος και σε κάποιες περιπτώσεις πολλαπλάσιος αριθμός θεραπειών, εκεί και όπου τεκμηριωμένα χρειάστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμοι για πόλεμο οι ασθενείς: Χωρίς θεραπείες και μεταφορά

Οι επαγγελματίες υγείας, είπε η κ. Κυριάκου, «γνωρίζουν πολύ καλά τη διαδικασία αυτή και τη χρησιμοποιούν και πρέπει να πούμε ότι έπειτα και από την τελευταία ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ΟΑΥ, των επιστημονικών επιτροπών και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, συμφωνήθηκε ότι το αίτημα για παροχή πρόσθετων θεραπειών μπορεί, όπως και μέχρι τώρα συνέβαινε, να υποβάλλεται πριν ακόμα τη συμπλήρωση του καθορισμένου αριθμού, ενώ ο Οργανισμός είναι υποχρεωμένος να δίνει απάντηση στον δικαιούχο για την έκβαση του αιτήματος εντός του χρονικού διαστήματος του ενός μήνα».

Αυτό, είπε, «δεν ισχύει μόνο για τις φυσιοθεραπείες ή μόνο για τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, για τα οποία προκλήθηκε αναστάτωση τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά αποτελεί πρακτική η οποία ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις υπηρεσιών που προσφέρονται από τους επαγγελματίες υγείας του ΓεΣΥ, είτε πρόκειται για λογοθεραπεία, είτε για υπηρεσίες νοσηλευτικής κ.λπ.».

Στόχος, του ΟΑΥ, τόνισε η κ. Κυριάκου, «είναι μέσα από τις διαδικασίες αυτές να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου ο κάθε ασθενής θα λαμβάνει τις υπηρεσίες που χρειάζεται με βάση τις δικές του ανάγκες. Για το λόγο αυτό έχει αποφασιστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για καταρτισμό μητρώου νευρολογικών ασθενών, το οποίο θα δίνει στη βάση διαδικασιών που θα οριστούν, το δικαίωμα στον δικαιούχο να λαμβάνει εξατομικευμένα τις υπηρεσίες που χρειάζεται». Το μητρώο, είπε η κ. Κυριάκου, «αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου, αφού εξαρτάται και από τους γιατρούς η συμπλήρωση κάποιων δεδομένων προς ένταξη των ασθενών στο μητρώο, και έχει αποφασιστεί ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το καλοκαίρι, αφού λόγω σημαντικού φόρτου εργασίας των γιατρών υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην όλη διαδικασία. Όταν γίνει αυτό, θα ακολουθήσει επαναξιολόγηση της κατάστασης και θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, με βάση πάντοτε το συμφέρον του ασθενούς». 

Από τα στοιχεία που καταγράφηκαν στο λογισμικό του ΓεΣΥ κατά το 2021, είπε η κ. Κυριάκου, «φαίνεται ότι η πλειοψηφία των δικαιούχων που ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση δεν έλαβαν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας μέσω του Συστήματος». Αναλυτικά και σύμφωνα με το λογισμικό του ΓεΣΥ: 

– Το έτος 2021 με διάγνωση εγκεφαλικής παράλυσης καταγράφηκαν 864 άτομα, εκ των οποίων οι 398 ενήλικες και οι 466 παιδιά (μέχρι 18 ετών). 

– Υπηρεσίες φυσιοθεραπείας μέσω του ΓεΣΥ, το 2021 έλαβαν 208 άτομα. 

– Από τα 466 παιδιά (μέχρι 18 ετών) που δικαιούνταν να λάβουν υπηρεσίες, αξιοποίησαν το ΓεΣΥ τα 176, ποσοστό δηλαδή 38%. 

Ηλικιακό όριο και αριθμός φυσιοθεραπειών

Το 2021 μόνο το 38% των δικαιούχων παιδιών με εγκεφαλική παράλυση χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ

Σύμφωνα με την ανώτερη λειτουργό του ΟΑΥ Μόνικα Κυριάκου, κατά το 2021 όλα τα άτομα μέχρι 18 ετών με εγκεφαλική παράλυση, είχαν το δικαίωμα 48 φυσιοθεραπειών. Τον Νοέμβριο, πρόσθεσε, «ο ΟΑΥ αποφάσισε ότι θα διευρύνει το ηλικιακό όριο και θα το αυξήσει στα 25 έτη. Προκειμένου να αρχίσει άμεσα η εξυπηρέτηση των δικαιούχων αυτών, εντάχθηκαν στην κατηγορία των παιδιών με δικαίωμα 48 θεραπειών εν αναμονή της υλοποίησης των τροποποιημένων παροχών με βάση επιπρόσθετα κριτήρια. Ως εκ τούτου, η ένταξη τους στην κατηγορία των παιδιών, έγινε καθαρά για διαδικαστικούς λόγους και μέχρι να προσαρμοστεί κατάλληλα το λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ στις νέες παραμέτρους, ώστε να γίνεται διαχωρισμός ανά ηλικιακή ομάδα». Αναφέρεται ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 για τα άτομα άνω των 18 ετών δεν υπήρχε ορισμένος αριθμός φυσιοθεραπειών και οι δικαιούχοι λάμβαναν υπηρεσίες μέσω της διαδικασίας των εξαιρέσεων. Δηλαδή, οι γιατροί τους υπέβαλλαν αίτημα για εξασφάλιση φυσιοθεραπειών για τους ασθενείς τους και αφού το αίτημά τους εγκρινόταν από τον Οργανισμό, λάμβαναν και τις υπηρεσίες που χρειάζονταν. Από τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ, κατά το 2021 ο διάμεσος αριθμός φυσιοθεραπειών που έλαβαν τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση ανά ηλικιακή ομάδα ανά άτομο ήταν:

– 0-3 ετών, πραγματοποίησαν 20 θεραπείες.

– 3-6 ετών, πραγματοποίησαν  25 θεραπείες.

– 6-12 ετών, πραγματοποίησαν 37 θεραπείες.

– 12-18 ετών, πραγματοποίησαν 38 θεραπείες.

– 18-25 ετών, πραγματοποίησαν 10 θεραπείες. 

Στην απόφαση του Οργανισμού η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2022 προκαλώντας έντονες αντιδράσεις οι οποίες κατέληξαν και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, προνοούνταν: 

– Για άτομα από 0-3 ετών, 36 θεραπείες.

– Για άτομα 3-6 ετών, 92 θεραπείες.

– Για άτομα 6-12 ετών, 48 θεραπείες. 

– Για άτομα 12-18 ετών 24 ή 12 θεραπείες (ανάλογα με κλίμακα αξιολόγησης).

– Για άτομα 18-25 ετών 12 θεραπείες. 

Μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή των επιστημονικών επιτροπών για παιδιά και ενήλικες, του ΟΑΥ και της ΟΣΑΚ, ο σχεδιασμός αναθεωρήθηκε για άτομα με εγκεφαλική παράλυση και διαμορφώθηκε ως εξής:  

– Για άτομα 0-6 ετών, 96 θεραπείες.

– Για άτομα 6-12 ετών, 60 θεραπείες. 

– Για άτομα 12-18 ετών, 48 θεραπείες (με πρόθεση επαναξιολόγησης μόλις ολοκληρωθεί το μητρώο των ασθενών αυτών).

– Για άτομα 18-25 ετών, 24 θεραπείες. 

Για τα άτομα άνω των 25 ετών συμφωνήθηκε να αξιολογηθούν τα δεδομένα από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή και με την ολοκλήρωση του μητρώου ασθενών, ο καταρτισμός του οποίου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, να οριστεί –εάν κριθεί απαραίτητο– συγκεκριμένος αριθμός. Όπως επεσήμανε η κ. Κυριάκου, «το ΓεΣΥ συνεχώς εξελίσσεται, οι διαδικασίες διαφοροποιούνται, επικαιροποιούνται και προσαρμόζονται στις ανάγκες των ασθενών, όπως αυτές προκύπτουν από την πρακτική εφαρμογή του Συστήματος».