Στράφηκε αλλού η εταιρεία PCMK Holdings Ltd, ιδιοκτήτρια του κτηρίου Nicosia City Center, στο οποίο θα στεγάζονταν οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες, ο Έφορος Εταιρειών και το Υφυπουργείο Έρευνας, μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε και τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν η Ελεγκτική Υπηρεσία και η αντιπολίτευση για γκρίζες ζώνες στο deal.

Η συμφωνία που είχε η PCMK Holdings με το κράτος, παρόλο που δεν έπεσαν οι υπογραφές, κατέληξε σε ναυάγιο. Μάλιστα, η εταιρεία έδωσε πρόσφατα τα χέρια με ξένο κολοσσό. Όπως έγραψε χθες το Insider, η PCMK Holdings Ltd προχώρησε στην ενοικίαση του μισού κτηρίου για έντεκα χρόνια στον τεχνολογικό κολοσσό Wrike, ο οποίος θα μεταφέρει τις εργασίες του καθώς και 300 εργαζόμενους από τη Ρωσία και την Ουκρανία στη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με το Insider, η συμφωνία που έγινε αφορά τη μακροχρόνια ενοικίαση στον τεχνολογικό κολοσσό του μισού 3ουορόφου και του 4ου, 5ουκαι 6ουορόφου. Η εταιρεία Wrike, η οποία εξειδικεύεται στη διαχείριση έργων μέσω του λογισμικού της, επέλεξε το συγκεκριμένο κτήριο καθώς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την ενεργειακή του απόδοση και τις εγκαταστάσεις. Παράλληλα, η PCMK Holdings βρίσκεται σε επαφές με άλλο κολοσσό, με έδρα τη Σιγκαπούρη, για την ενοικίαση και του υπόλοιπου κτηρίου.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στον «Φ», επιβεβαίωσαν πως έχει ναυαγήσει η συμφωνία. Όπως ανάφεραν, προ ημερών εκπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωσαν την κυβέρνηση πως τερματίζεται η διαδικασία. Εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αναφέροντας μάλιστα πως θεωρούν πως έχουν διασυρθεί. Ερωτηθείσα από τον «Φ» κατά πόσο η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλες επιλογές, αρμόδια πηγή ανάφερε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει  εναλλακτική επιλογή στέγασης, προσθέτοντας πως θα πρέπει οι διαδικασίες να ξεκινήσουν από την αρχή, κάτι που συνεπάγεται καθυστέρηση. Παράλληλα, υπέδειξε πως το τελευταίο διάστημα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 30%, συνεπώς είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορεί οικονομικά να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέες επιλογές.

Στην τελευταία της έκθεση, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε πως η συμφωνία για αγορά του κτηρίου έγινεχωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, είχε αναφέρει πως ήταν ασύμφορη για το κράτος η αγορά του συγκεκριμένου κτηρίου. Το κράτος είχε συμφωνήσει με την ιδιωτική εταιρεία να αγοράσει το κράτος το κτήριο στην τιμή των €22.6 εκατ. συν ΦΠΑ, την ώρα που το Κτηματολόγιο το είχε εκτιμήσει στα €20 εκατ., συν το ΦΠΑ. Παράλληλα, το κράτος κάθε χρόνο θα κατέβαλλε €140 χιλ. σε ίδρυμα, όπου πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Η μίσθωση της γης από την εταιρεία θα ήταν για 99 έτη, δηλαδή μέχρι την 31ηΙουνίου 2118.